CHP’Lİ ALİ ŞEKER ÇOCUK ANNELER SKANDALININ PEŞİNİ BIRAKMIYOR: “Çocuk gelinleri saklamak, istismara göz yummaktır”
2018 yılının Ocak ayında İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 5 aylık bir sürede 38’i 15 yaşından küçük olmak üzere, yaşları 18’in altında 115 çocuğun hamilelik sebebiyle hastanede tedavi edildiği; ancak adli bildirim işlemlerinin gereği gibi yapılmadığı ortaya çıkmış, yaşanan skandal kamuoyunun tepkisini çekmişti. CHP’li Şeker yaşanan bu skandalı yazılı soru önergesi ve Meclis araştırması ile Meclis gündemine taşımış, konuya ilişkin olarak görevini yerine getirmeyen yetkililer hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu.
Aradan kısa bir süre geçmesine rağmen bu sefer de İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde benzer bir sağlık skandalı ve çocuk hakları ihlali yaşandığını söyleyen Şeker, “2017 yılı boyunca 348’inin gebeliği kesinleşmiş 392 çocuk gebeliği vakası adli makamlara kanuna uygun şekilde bildirilmediğinin tespit edildiğini” söyledi.
26. Dönemde Sorduğu Soruları Hatırlattı
Geçtiğimiz yıl Hükümet'in bir gece yarısı önergesiyle çocuk istismarcılarına af getirmeye çalıştığını ve muhalefetin gösterdiği güçlü tepki ile geri adım atmak zorunda kaldığını hatırlatan Şeker, 26. dönemde verdiği soru önergesinde yer alan “Hükümet'in bir gece yarısı önergesi ile çocuk istismarcılarına af getirmeye çalıştığı da göz önüne alınırsa, yukarıda belirtilen iddiaların doğruluğu durumunda, Hükümet'in çocuk annelikle mücadele konusunda gerekli özen ve isteği göstermediği eleştirisi doğru mudur? Ülkemizde son 5 yıl içerisinde, her yıl için ayrı ayrı olmak üzere kanunlara göre yasal yaş sınırının altında doğum yapan çocuk sayısı kaçtır? Bu olayların kaçında yasal soruşturma başlatılmıştır? Okullarda ders kitapları aracılığıyla buluğ yaşına giren (kız çocuğu 9 yaş erkek çocuğu 12 yaş) çocuk kendi başına evlenebilir şeklinde eğitim verilmesinin çocuk annelik sayısının artmasına etkisi var mıdır?” gibi sorularının yanıtsız bırakıldığını ancak bilgi edinme başvurusu ile de konunun takipçisi olmaya devam ettiğini söyledi.
Sadece İki Hastanede, Bir Yılda 507 Çocuk Hamile! Peki Ya Tüm Türkiye?
Çocuk evlilikleri, çocuk istismarı ve çocuk yaşta annelik ile mücadelede için adli mercilere durumun bildirilmesi gerektiğini, bunun için de “suçu bildirme yükümlülüğü”nün büyük önem taşıdığını vurgulayan Şeker, “Ancak kamuoyuna yansıyan bu iki vakada dahi İstanbul gibi önemli bir metropolde 507 çocuk istismar mağduru olmuştur. Tüm Türkiye geneli göz önüne alındığında bu sayının sadece bir yıl içinde dahi birkaç binleri geçmiş olduğu yönünde vatandaşlarımızın ciddi bir endişesi var. Çocuk gelinleri saklamak, devletin tutumu haline geldi. Bu, geçtiğimiz dönem bir gece yarısı operasyonuyla getirilmeye çalışılan çocuk istirmacılarına af tasarısından farklı bir şey değildir. Devlet yasalara aykırı bir şekilde çocuk annelerin, yani çocuk istismarlarının üstünü örtmek, bildirimleri yapmamak şeklinde bir tutum almıştır. Ve bu durum kabul edilemez.” dedi.
Sağlık Bakanlığı Kız Çocuklarının Hayatının Karartılmasına Göz Yumuyor!
Konuya ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya da değinen Şeker, “Sağlık Bakanlığı çocuk gebeliklerinin yetkililere bildirilmeme sebebi olarak çocukların gebe polikliniği ve doğumhane dışı birimlere başvurmuş olmalarını gösteriyor. Bu açıklama ile Sağlık Bakanlığı sorumluluktan kaçmaya çalışırken kız çocuklarımızın hayatının karartılmasına bile isteye göz yumuyor. Sağlık çalışanlarının ve hastane yöneticilerinin çocuk gebeliklerine ilişkin olarak suçu bildirme yükümlülüğü herhangi bir poliklinik ya da branş ile sınırlı değildir. Hangi polikliniğe ya da birime başvurmuş olursa olsun, 18 yaş altı gebelik teşhisi alan ya da gebelik şüphesi yaratan tüm çocuklara ilişkin olarak derhal yetkililere bildirim yapılmalıdır.” diye konuştu.
CHP’li Şeker önergesinde aşağıdaki sorulara yanıt istedi:
1. 2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında Türkiye genelinde kayda geçen 18 yaş altı gebe çocuk sayısı kaçtır? Bu çocuklarımızın yaşlara göre dağılımı nasıldır? Kayıtlara geçen en küçük gebe çocuk yaşı kaçtır?
2. 2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında kayıtlara geçen 18 yaş altı gebe çocuklarımızın illere göre dağılımı nasıldır?
3. 2018 yılı içerisinde ortaya çıkan ve yukarıda değinilen iki sağlık skandalı da göz önüne alındığında çocuk gebelerin yetkili makamlara bildirilmesi konusunda hastane yetkilileri ve sağlık çalışanları yalnızca gebe poliklinikleri ve doğumhanelere başvuran vakaları dikkate almaktadır. Gebe polikliniği ve doğumhanelere başvuran çocuk gebelerin yanı sıra çocuk polikliniği başta olmak üzere diğer branş ve polikliniklere başvuran çocuk gebelerin takip ve tespiti için alınan önlemler nelerdir?
4. 2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında gebe polikliniği ve doğumhaneler dışındaki diğer polikliniklere ve branşlara başvuran ve gebe oldukları tespit edilen 18 yaş altı çocuk gebe sayısı kaçtır? Bu çocuklarımızın illere ve hastanelere göre dağılımı nasıldır?
5. Bu çocuklarımızın kaçı ile ilgili olarak sorumlu Sosyal Hizmetler Uzmanı vasıtasıyla İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi’ne bildirim yapılmıştır?