Çinli şirketler Sinovac ile Sinopharm aşı üretimi için son hazırlıkları tamamlarken, yetkililer Çin'in bu yılın sonuna kadar 610 milyon ve gelecek yıl da 1 milyar doz aşı üretme kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor.
Çin'de aşı geliştiren şirketlerden biri olan Sinopharm olarak bilinen Çin Ulusal Farmakoloji Grubu tarafından Kasım ayında yapılan açıklamada, aşının Çin'de kullanılması için nihai onay başvurusunda bulunulduğu belirtildi.
Çarşamba günü aşı geliştirme tesislerini ziyaret eden Çin Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan, "Geniş çaplı üretim için hazırlıklı olmalıyız" derken, ülkedeki sağlık yetkilileri Çin'in bu yılın sonuna kadar 610 milyon doz ve gelecek yıl da 1 milyar doz aşı üretme kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor.
1 milyar 400 milyon civarında nüfusu bulunan Çin'de hükümet kaç kişinin aşılanacağına dair planlarını henüz açıklamasa da Başbakan Yardımcısı Sun, sınır bölgelerinde çalışan personel ile yüksek risk grubundaki kişilerin bu ay için aşılanmasının planlandığını söyledi.
Türkiye'de de aşı deneme çalışmaları
Çin'de aşı geliştiren ve Türkiye'ye de aşı göndereceği açıklanan Sinovac tarafından Eylül ayında yapılan açıklamada ise 3 bin çalışanın aşılandığını duyurdu. Sinovac, Pekin belediyesi için çalışan binlerce kişiye de aşı tedarik edildiğini açıkladı.
Üçüncü faz çalışmaları yürüten Sinovac Türkiye, Brezilya ve Endonezya'da gönüllü denekler üzerinde koronavirüse karşı geliştirdiği aşıyı denedi. Sinovac'ın geliştirdiği aşıya ilişkin çalışmaların sonuçları bundan kısa bir süre önce Bilimsel çalışmaların yayımlandığı The Lancet dergisinde yayımlandı. Buna göre, Sinovac'ın geliştirdiği aşı bağışıklık kazandırmasına rağmen, Covid-19 geçirdikten sonra iyileşenlerin vücudunda üretilen antikorlara kıyasla daha az antikor üretilmesini sağlıyor. Sinovac, gelecek Şubat veya Mart ayına kadar yüzlerce milyon doz aşı üretme kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor. Türkiye de Sinovac'tan 50 milyon doz aşı ısmarlamıştı.
Çin'de CanSino tarafından üretilen aşı ise Rusya, Pakistan, Meksika ve bazı Güney Amerika ülkelerinde denendi. Çin'de acil durum olarak askerlere yapılan aşı, insan hücrelerinin bağışıklık kazanması için zarar vermeyecek ölçüde adenovirüs kullanılarak geliştirildi.
Çin'de aşı geliştiren bir diğer şirket olan Anhui Zhifei Longcom Biyolojik Farmakoloji ise aşıya ilişkin son testleri yürütüyor.