Gezi Direnişi eylemlerine ilişkin 16 sanığın “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşması bugün saat 10.00’da Silivri Cezaevi Yerleşkesi’nde görülecek.
Duruşma öncesi Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Uluslararası Af Örgütü ve CHP’li siyasetçiler davaya katılım çağrısı yaptı. Taksim Dayanışması ise 5 ayrı noktadan Silivri’ye otobüs kaldıracağını duyurdu.
Bir önceki duruşmada savcı, AİHM kararına karşın iş insanı Osman Kavala, akademisyen Yiğit Aksakoğlu ile mimar Mücella Yapıcı için ağırlaştırılmış müebbet hapis, 6 sanığında 15 ile 20 yıl arasında hapsini istemişti.
‘HEPİMİZ GEZİ’DEYDİK’
TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu Kurulu (İKK) Kadın Komisyonu da dava öncesi çağrı yaparak, “Hepimiz Gezi’deydik, Gezi’de olmak suç sayılamaz” dedi. Uluslararası Af Örgütü de “Türkiye’nin muhalif sesler üzerindeki amansız baskılara son vermesinin zamanı geldi. Osman Kavala derhal serbest bırakılmalı ve tüm sanıklar beraat etmeli” ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen ve bazı CHP üyeleri davaya katılacaklarını sosyal medyadan duyurdu. Aydın, sanatçı ve siyasetçilerin de aralarında yer aldığı 1376 kişi de, bir metin yayımlayarak “Ben de oradaydım, Gezi’deydim” dedi. Taksim Dayanışması ise İstanbul’dan Silivri’ye gidecekler için otobüslerin saatlerini duyurdu. Noktalar ve saatler şöyle: “Kartal metro önü 07.00, Kadıköy Evlendirme Durağı 07.00, Beşiktaş Hakan Pastanesi önü 07.00, Şişli Cevahir AVM önü 07.00, Bakırköy Ömür durağı 07.30.”
230 SANIĞA BERAAT
Kırklareli’nde bozma kararının ardından yeniden görülen Gezi Parkı davasında 230 sanık hakkında beraat kararı çıktı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce yerel mahkemenin 2014 yılında 230 sanık hakkında verdiği kararın bozulması sonrası yeniden görülmeye başlanan davanın 6. duruşması, Kırklareli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görüldü. Dosyadaki eksik ifadelerin tamamlandığı duruşmada, tüm sanıklar yönünden beraat kararı verildi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce, yerel mahkemenin 2014 yılında 230 sanık hakkında verdiği kararın usule aykırı bulunması nedeniyle bozulmasına hükmetmişti. Sanıklar, Yargıtay’ın bozma kararının ardından haklarında yeniden iddianame düzenlenerek 18 Nisan 2018 tarihinde yargılanmaya başlamıştı.