Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64. Eylem Planı'nda yer alan Kanal İstanbul projesine 2016 yazında başlanıyor. Planlama çalışmalarının devam ettiği projeye ilk kazma 2016 yazında vuruluyor. Bu kapsamda öncelikli olarak bazı yasal düzenlemeler gerçekleştirilecek. 15 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı 500 bin kişilik yeni kanalın iki yakasında yer alacak.
"ADINI VERMEYEN YETKİLİ KONUŞTU"
Projeye ilişkin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarının devam ettiğini ifade eden ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkili "Çalışmalar iyi gidiyor. 500 bin nüfuslu yeni bir şehir planlıyoruz. Herhalde önümüzdeki yıla toparlanmış olur. Projelendirme, planlama ve arazi üretimi konuları var. Kanaatim önümüzdeki yazdan sonra inşaat çalışmaları başlayacaktır. Bazı kanuni değişiklikler gerekiyor. Yeri net herhangi bir problem yok" dedi.
GEMİLER GEÇEBİLECEK
Siluet konusu başlıca ele alınırken, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyacak projede yüksek katlı konut olmayacak. 5+1 kat sınırı planlanırken, Karadeniz'den başlayacak kanal toplamda 43 kilometrelik güzergah bulunuyor. Projenin Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'e kadar yetiştirilmesi hedefleniyor. İki bölümde ele alınan projede kanal ve etrafında oluşacak şehir ayrı ayrı konumlandırılacak. Kanal İstanbul için daha önce hazırlanan kentsel tasarım projeleri de ele alınıyor. Kongre, festival, fuar, otel, spor tesislerinin de Kanal İstanbul ile birlikte faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Kanal İstanbul Projesi Küçükçekmece Gölü'nden başlayıp Karadeniz'e bağlanacak. Kanalın derinliği ise 25 metre olacak. Kanal büyük gemilerin geçebileceği bir şekilde inşa edilirken, TOKİ süreçte aktif rol üstlenecek.
50 MİLYARLIK YATIRIM
Karayolları Genel Müdürlüğü 4 köprü yapması planlanırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) planı ile de köprü sayısı altıya kadar çıkabilecek. Donatı alanlarına ilişkin de standart geliyor. Konferans, üniversite alanı, turizm ve ticaret merkezleri de olacak. Villa tipi yapılaşmaların yanı sıra iş merkezlerinde 5+1'lik kat sınırı ise bulunmuyor. Kanal İstanbul'un entegre projelerle maliyetinin 50 milyar doları bulacağı hesaplanıyor.