Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İstanbul'da düzenlenen "Teknolojinin Lider 100leri" Projesi Tanıtım Toplantısına katıldı. Göktaş, “Kadınların STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) alanlarındaki varlığı yenilikçilik ve yaratıcılık, fırsat eşitliği, işgücünde çeşitlilik gibi birçok başlıkta çok yönlü bir öneme sahiptir. Kız çocuklarının STEM alanlarındaki varlığına dair farkındalığını artırmak, kadın rol modellerinin görünürlüğünü vurgulamak gerekmektedir” dedi. Göktaş, “Şimdi bir itirafta bulunmak istiyorum. Konuşmamın bu giriş kısmını yapay zeka yardımıyla hazırladık. 'STEM alanlarında kadınların etkin olması neden önemli' diye sorduk ve gördüğünüz cevabı bize yapay zeka sundu" diye konuştu.
Gözardı ediyoruz
Uzaya giden Alper Gezeravcı'dan bahseden Bakan Göktaş uzay çalışmalarında yer alan kadınlara dikkat çekerek, “Geçen hafta büyük bir gurur yaşadık. Ay yıldızlı bayrağımız uzaya ulaştı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk insanlı uzay misyonuyla, Astronot Alper Gezeravcı uzaya giden ilk Türk olarak tarihe geçti. Alper Gezeravcı, uzayda 13 önemli deney gerçekleştirecek. Bu deneylerden dördünün sorumlusu bilim kadınlarımız. İsimlerini zikretmek istiyorum. Çünkü olayın bu boyutunu zaman zaman gözardı ediyoruz. Prof Dr. Emel Emregül, Prof. Dr. Didem Özçimen, Tuğçe Celayir, Birsen Geçer. Hepimizin şahitlik ettiği üzere Türkiye Yüzyılı tarihe geçecek adımlar attığımız bu yüzyıl öyle adımlar attığımız bir yüzyıl olarak anılacak. Bu adımların her birinde kadınların çalışkanlığı ve alın teri var” dedi.
Dijital vatan
Kız çocuklarının eğitimine dikkat çeken Göktaş, "Biz de özellikle kız çocuklarımızın eğitimi ve kariyerleri için özel çaba sarf ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, Türkiye'nin gelişmesinde ve ilerlemesinde kadınların rolü her zaman hayati bir unsur olmuştur. Cumhuriyetimizin kuruluşunda da, yüz yıl boyunca attığımız önemli adımlarda da kadınların varlığı hep belirleyici oldu. Dijital çağda da kadınların gücüne inanıyor, onlara yol açmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Yapay zeka, veri bilimi, siber güvenlik gibi çağın olmazsa olmazı alanlarda eğitim görecek ve bu alanlarda öncülük edecek isimleri yetiştirecek projeler ülkemiz için çok değerli, kıymetli. Şimdi de "Dijital Vatan" dediğimiz veri güvenliğimiz bu projeler sayesinde yetişecek siber güvenlik uzmanı kadınlara emanet olacak. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınların eğitime, sağlığa, diplomasiye ve iş dünyasına katılımları, ülkemizin yükselen dinamiklerinden biri haline geldi” şeklinde konuştu.