TÜRKİYENİN KARNESİ
PEK İYİ DURUMDA DEĞİL
İnsanlığın ve devletlerin en temel meselesi olan şiddetin önlenmesi konusunun, insanlığın ortak sorunu olduğunu olduğuna dikkat çeken hukukçu Aykutalp Arıcı, 2 Ekim Uluslararası Dünya Şiddetsizlik Günü nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu. Dünya Şiddetsizlik Günü için Gandhi’nin doğum günün seçilmesinin çok anlamlı olduğunu belirten Arıcı, “Anayasa’nın 17. maddesiyle beden dokunulmazlığı hakkı teminat altına alınmasına rağmen bu hakkın ihlali konusunda Türkiye’nin karnesi pek iyi değil” dedi. Arıcı, şiddetin toplumun her kesiminde yaygın bir tehdit vasfı taşımaya devam ettiğini söyledi.
ŞİDDET VAKALARINA KARŞI
CAYDIRICI ÖNLEM ALINAMIYOR
Küresel Barış Endeksi’ne göre son 16 yılda 12. defa olmak üzere dünyanın bir önceki yıla göre daha az barışçıl olduğunu ifade eden Arıcı, “Şiddet suçları bakımından gelişmiş ülkelerle mukayese edildiğinde Türkiye, Avrupa’nın en yüksek 9. cinayet oranına sahip. Kadına karşı şiddet oranlarında ise Türkiye, Avrupa ve OECD birincisi” açıklamasını yaptı. Şiddetle mücadelede istenen başarıya ulaşılamadığını belirten Arıcı, “Her nasılsa bir kere gerçekleşen şiddet vakalarına karşı caydırıcı tedbirler alınamıyor. Ne yazık ki Türkiye’nin adalet teşkilatını bu amaca ulaşmak için etkili şekilde kullandığını söylemek mümkün değil” ifadelerini kullandı. 4'TE
SİYASETÇİLERE ÇAĞRI!
Şiddeti önlemedeki başarısızlığın toplum sözleşmesini zayıflattığını ve devletin meşru şiddet tekelini yok ettiğini ifade eden Aykutalp Arıcı, “Şiddetin önlenmesi konusu politikacıların en önemli gündem maddesi olmalıdır” uyarısında bulundu.