Uzmanların tüm uyarılarına rağmen ülkedeki ‘normalleşme’ süreci kapsamında 1 Haziran’dan itibaren seyahat yasakları kalktı; iç hat uçak seferleri başladı, kafe ve restoranlar yeniden açıldı.
Bununla birlikte ülke adeta salgını ‘unuttu.’ İstanbul’da toplu taşımada yüzde 50 oranında yolcu alımı talimatının kaldırılması üzerine bazı durak ve metrobüslerde yoğunluk yaşandı. Yenibosna’daki duraklara yanaşan minibüs ve otobüs şoförlerinin fazla yolcu aldığı görüldü.
Ancak salgın hâlâ daha kontrol altına alınmış değil. Diyarbakır’da 6 kişilik ailede koronavirüs tespit edilmesi üzerine oturdukları 4 katlı apartman, karantinaya alındı. Sağlık ekipleri, aile bireylerinin temas ettiği kişilere yönelik filyasyon çalışması başlattı. Rize’de ise kente gelen 22 çay üreticisinin test sonucunun pozitif çıktığı açıklandı.
SALGIN EĞRİSİ SIFIRA YAKLAŞMADI
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya göre de salgın sönümlenmiş değil. Prof. Dr. Pala, “Salgınını devam ettiğini gözlüyoruz, aktif vaka sayısı 30 binin altına düşmedi” dedi ve ekledi: “Epidemiyolojik verilere göre henüz salgın tamamen sönümlenmiş değil. Her gün bine yakın vaka saptanıyor, bunlardan 20-30’a yakınını kaybediyoruz. Salgın eğrisinin bükülmesi sıfıra yaklaşmadı. Bizim saptayamadığımız vaka sayısını da ele alacak olursak önümüzdeki 6-7 hafta boyunca vaka bildirimlerinin süreceği gösteriyor.”
Prof. Dr. Pala, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu koşullara yeniden açılma da eklendi. Virüsün salgın yapma niteliğinde azalma yaşanmazsa 1 Haziran’dan sonra 14’üncü güne kadar vaka sayılarında artış gözlemlenmesi olasıdır. 1 Haziran’daki açılımın etkilerini göreceğiz. Umarız büyük hasta yığılması ve can kayıpları görmeyiz.”