Büyükçekmece Belediyesi olası Marmara depremine karşı vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla “Marmara Bölgesi'nin Depremselliğinde Büyükçekmece ve Civarının Önemi” paneline ev sahipliği yaptı.
Marmara depremine karşı hazırlıklarını aralıksız sürdüren Büyükçekmece Belediyesi, bir yandan kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verirken diğer yandan ilçe halkını deprem konusunda bilinçlendiriyor. Bu kapsamda düzenlenen panelin konuşmacısı Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, beklenen Marmara depremi ve Büyükçekmece'nin önemi hakkında vatandaşları bilgilendirdi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. İlhan Osmanşahin'in yaptığı deprem paneli Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.
“Yeşilköy’den de Büyükçekmece’ye kadar uzanıyor”
Yapılan son çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Marmara Denizi’nin garp metresi ayrıntılı olarak ele geçirildi. Kumburgaz çukurundaki fay hattı Yeşilköy’e kadar uzanıyordu. Yani Avcılar’ın önündeki sırt dediğimiz orta Marmara sırtı bir fayla kesiliyor formunda bir batımetri imgesi yorumlanıyordu. Ben bu duruma katılmıyordum. Son datalar muhakkak Avcılar’ın ve Büyükçekmece’nin önünde Marmara Denizi’ne ulaşan sırtın bir fayla kesilmediğini ortaya çıkardı. Bunun manası nedir dersek. Kumburgaz çukurundaki 35 kilometrelik fay Büyükçekmece açıklarında sonlanıyor. Bu garba yanlışsız ilerleyen (Silivri çukurundan, Tekirdağ, oradan da Saroz’a kadar ilerleyen) bir fay hattının sonuncu konumu Kumburgaz açıklarına kadar geliyor. Büyükçekmece’de ise sonlanıyor. Bu oradaki fayın 6.5 büyüklüğünde bir sarsıntıya neden olabileceğini gösteriyor. Buna Büyükçekmece’den Yeşilköy’e uzanan 40 kilometrelik bir fay daha eklerseniz yanlış bir tahlille bu 7.2’lik bir zelzeleye denk gelir. Buna Adalar fayını da eklerseniz 130 kilometrelik bir fay 7.6’lık bir zelzele olacak denir. Bu son çalışma. Adalar’ın kuzeyinden geçen fay hattı Marmara Denizi’ne açılırken çalışmış fakat bugün canlı değil. Bu Yeşilköy’e kadar geliyor. Yeşilköy’den de Büyükçekmece’ye kadar uzanıyor. Bugün bahsettiğiniz Beylikdüzü sırtının deniz kıyısı içindeki devamı bir fayla kesilmiyor. Kumburgaz çukurundaki fay şarka hakikat uzamıyor” diye konuştu.
“Büyükçekmece’de 7’den büyük depremin şansı yüzde 1’dir”
Bundan sonraki yıllarda Silivri asıllı 6.5 şiddetinde bir zelzelenin olma ihtimalinin yüzde 3 olduğunu belirten Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, sözlerini şöyle tamamladı: “Silivri ve Tekirdağ çukurlarındaki fay 1912’de kırılmış. O zaman burada kırılmayan kesim Kumburgaz’da kalmış. Burada yapılan çalışmada Silivri, Tekirdağ ve Ereğli’nin açıklarındaki sırt 1912’de kesilerek hareket etmiş ve ondan beri de sürekli stresini boşaltıyor. O zaman burada yalnızca orta sırtta kalan deprem riski vardır tezine ben baştan beri karşı çıkmıştım. Burada gördüğünüz istatistik 6.5’den büyük depremin şansı yüzde 3, 7’den büyük depremin şansı 00.1 gibidir. Kumburgaz hattından Büyükçekmece’de doğru gelen fay hattı stresini boşaltmış ama Büyükçekmece’den sonra Yeşilköy’e kadar giden bir fay hattı var işte o kırılacak.”
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ü temsilen panele katılan Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Evren Kılcı, Belediye Meclis Üyesi Tuncay Tuna ile birlikte Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ve Prof. Dr. İlhan Osmanşahin’e teşekkür ederek plaket takdim etti.