Cem Uzan ile Türkiye arasındaki ÇEAŞ-KEPEZ davasında dün Gece Stockholm'deki Tahkim Heyeti'ne verilen yeni dilekçede, Türkiye tarafının heyete sahte ve üretilmiş belge sunduğu yolunda önemli tespitler ve bulgular yer aldı. Sahte belge tanzim edenlerin ve etme talimatı verenlerin kimlikleri 16 Ocakta yapılacak olan duruşmada açıklanmak üzere gizli tutuluyor.
Cem Uzan ise savunmasında, "Ergenekon, Balyoz ve bunun gibi davalarda kurulan kumpasın ticari ve ekonomik alandaki eşiti Cem Uzan'a ve ailesine kurulmuş ve gerçek hortumculuğu devlet içine çöreklenmiş bir avuç menfaat çetesi yaptı." ifadelerini kullandı. Türkiye tarafı ise mahkemenin istediği dilekçeye 60 gün içinde yanıt vermek zorunda. Bu da tarih olarak 20 Kasım 2015′e denk geliyor.
ÇETE VE KUMPAS VAR DEDİ
Bilindiği gibi tahkimde ilk iki raundu Cem Uzan kazanmıştı. Yeni sunulan dilekçede belirtilen sahtecilikler ve bazı ekler davaya Cem Uzan'ın hukuki haklılığın dışında çarpık bir devlet ahlakı ve devlet yönetimi açısından da çarpıcı yeni bir boyut kazandırdı. Bu gelişmeler 25 milyar avro tutarında rekor tazminata bir adım daha yaklaşıldığı gerçeğini gözler önüne seriyor.
GERÇEK HORTUMCU MENFAAT ÇETESİDİR
Bu konuda Cem Uzan ise, "Devlet gücü ya da kamu erki kullanılarak bir dönem yaratılan tüm kumpas davaları ve hukuksuzluklar gibi atılan iftiralar, yayılan yalanlar da ortaya çıktı. Ergenekon, Balyoz ve bunun gibi davalarda kurulan kumpasın ticari ve ekonomik alandaki eşiti Cem Uzan'a ve ailesine kurulmuş ve gerçek hortumculuğu devlet içine çöreklenmiş bir avuç menfaat çetesi yaptı." dedi. Uzan devamında şunları söyledi:
UZAN'IN İDDALARI
"Benim ve ailemin malvarlığının yandaşlara ve yabancılara nasıl peşkeş çekildiği ve nasıl yağmalandığı ortada iken; 8 milyar dolarlık milli servetin karşılığında hiçbir borç ispat edilememiş borç dökümü verilememiştir.
Türkiye tarafının; hazine kayıtlarında sahte bilanço düzenlediği Tahkim Mahkemesi'ne vermek zorunda kaldığı belgelerden anlaşılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde görülmemiş boyuttaki Ticari Hırsızlığı uluslararası mahkemelerde kanıtlayacağım.
Bu arada TELSİM ile ilgili 9 milyar dolarlık yeni bir davanın yolda olduğunu da istihbar etmiş bulunmaktayız."
SAVAŞ, ERDOĞAN İLE UZAN ARASINDA BAŞLADI
Uzan Grubu, Enerji Bakanlığı'nın Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik'in yönetimine el koyması ile sıkıntılı ve belirsiz bir sürece girmiş oldu. Yıllardır süren anlaşmazlıkta müdahalenin zamanlama açısından PETKİM ihalesinin hemen sonrasına rastlaması AK Parti'nin PETKİM'i Uzanlar'a vermek istememesi şeklinde yorumlandı.
STAR GAZETESİ SANCAK'A SATILDI
Uzan gurubuna ait el konulan mallar hükümete yakın olduğu iddia edilen guruplara satıldı. Stra gazetesi Ethem Sancak'ta kalırken, Star televizyonu en son Doğuş grubuna gitti.
ERDOĞAN, 'SAVCISIYIM' DEMİŞTİ
Cem Uzan'ın ekenomik kumpas olarak nitelediği davalarını, Balyoz ve Ergenekon'a benzetti. Erdoğan yaptığı bir konuşmasında "Ergenekon davasının savcısıyım." demişti.
ERDOĞAN'A KALLEŞ DEMİŞTİ
O dönem Uzan Grubu"na bağlı Star gazetesi basın tarihinde pek rastlanmayan bir üslupla dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan"a söz konusu karar dolayısı ile "Kalleş" manşeti ile cevap verdi. Uzun süredir medya ile iyi ilişkiler içerisinde olmaya ve kavga çıkartmamaya özel bir önem veren AK Parti böylece bu kararı ile ilk cepheyi açmış oldu.