Beşiktaş Mecidiye Mahallesi'ne bağlı Orhaniye Kışlası, 2016'dan sonra 'askeri alanların şehir dışına taşınması' gerekçesiyle boşaltılmış, 2023 yılının başında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılmıştı. Yıldız Parkı'nın içinde bulunan ve içinde 2. Abdülhamid döneminden kalma tarihi çeşme, Ermeni mezarlığı kalıntıları ve tescilli bir tarihi eser olan askeri depo binası bulunan Orhaniye Kışlası'nda hafriyat çalışmalarına başlandığı görüldü. İBB bölgede inşaat oranının ve bina yüksekliklerinin çevre yapılaşma koşullarına göre çok yüksek olduğunu ve burada yapılacak inşaatların bölgeye ek nüfus ve trafik yükü getireceğini belirterek itiraz etmiş ve söz konusu imar planı değişikliğine karşı dava açmıştı.
Yerle bir ediliyor
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Orhaniye Kışlası’nın bulunduğu alandan yaptığı açıklamada, yeşil alan olan arazinin imara açılmasına tepki gösterdi. İktidarın askeri alanları yeşil alan olmaktan çıkararak imara açmasına tepki gösteren Rızvanoğlu, “Arkamda görmüş olduğunuz Orhaniye Kışlası, İstanbul Beşiktaş’ta önemli bir yeşil alan. İsminden de anlaşılacağı gibi burası eskiden askeri bir araziydi. Ancak 2016 yılında, iktidar askeri arazileri şehir dışına çıkarma kararı aldı. İktidar o dönem arazilerin yeşil alan kalacağını söyledi. Ama maalesef yeşil kalacağı söylenen bu alanlar iktidarın rant kıskacına girdi ve kurtulamıyorlar. Son olarak da 2. Abdülhamid tarafından Yıldız Sarayını korumak için yaptırılan bu alan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eliyle imara açıldı. Askeri araziler yeşil kalacak diyenler, şimdi burada arkamda gördüğünüz bu iş makinalarının çalışmasına, koca koca binaların yapılmasına izin veriyorlar. Üstelik ecdat yadigarıymış, içinde kültür bakanından tescilli bina varmış filan hiç umursamadan. Yani resmen ecdat ecdat diyenler ecdat yadigarını yerle bir ediyor” dedi.
İnsanları düşünün
Alanın stratejik önemine değinen Rızvanoğlu, “Daha da vahimi bu bölge tehlikeli deprem bölgesi içinde yer alıyor. Bu iktidar buraları betonlaştırıp, nüfus yoğunluğunu artırarak bu şehre ve insanına daha ne kadar ihanet etmek istiyor? Ayrıca buranın altında önemli su yolları da geçiyor. Siz İstanbul’u susuz mu bırakmak istiyorsunuz? Zaten benzer düşünceleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi de plan değişikliği teklifinde Bakanlıkla paylaşmıştı” diye konuştu. İktidara çağrı yapan Rızvanoğlu, “Ben de bugün buradan iktidara yerinden bir çağrı yapmak istiyorum, gelin bu tarihi yanlıştan dönün. Gelin İstanbulları nefessiz bırakmaktan, betona boğmaktan vazgeçin. Gelin tarihi ve kültürel mirasımıza samimi bir şekilde sahip çıkın. Gelin rantı değil, 16 milyon İstanbullu’nun geleceği düşünün” ifadelerini kullandı.
DAMGA GAZETESİ'NDEN ANIL BODUÇ'UN HABERİNİN DEVAMI gazetedamga.com.tr'de: