Sağlık Bakanı “İstanbul’u evde tutamıyoruz” diyor, ünlü şarkıcıların evde çekilmiş fotoğraflarını paylaşıyor ama “çalışmak zorunda olanlar ne olacak” sorusuna cevap veremiyor. 2-3 haftalık ücretli izin düzenlemesi yapamayan hükümet, bu sabah İstanbul’da 4,5 milyon çalışanın işe gitmesine göz yumdu.
Sağlık Bakanlığı öncülüğünde hükümet “hayat eve sığar” sloganıyla bir kampanya başlattı. Kampanyaya Mazhar Alanson ile Fazıl Say’ın yanı sıra Burak Özçivit ve Fahriye Evcen çifti de destek verdi.
Fakat zaten gün geçtikçe tedirginliği artan halkın, kampanya fotoğraflarını görmesiyle beraber bir de morali bozuldu. Zira kampanyada kullanılan fotoğraflar ücretli çalışmak zorunda olmayan insanların süper lüks evlerinde çekilmişti.
Böylece hükümet temsilcileri “hayat eve sığar” dedikçe, çalışanların öfkesi de birikmeye başladı. Ertesi gün işe gitmek zorunda kalan 18,5 milyon ücretli hem kendi hem de yakınlarının sağlığı için tedirgin. İktidar ise 2-3 haftalık da olsa bir ücretli izin düzenlemesini yapmamakta ısrarcı. Nadiren gazetecilerin karşısına çıkan iktidar mensuplarına, çalışmak zorunda olanlar sorulduğunda ise kaçamak cevaplar veriliyor.
Sağlık Bakanı önceki gün Milli Eğitim Bakanı ile yaptığı basın toplantısında gazetecilerden gelen “çalışanların durumu ne olacak” sorularına ise kaçamak cevaplar verdi.
Açıklamanın sonunda bir gazeteci, bakana “herkes kendi OHAL’ini ilan etsin dediniz ama mecburen çalışmak zorunda olanlar var, işsizlik kaygısıyla işe gitmek zorunda olanlar var, bu konuda ne diyeceksiniz?” diye sordu. Bakan ise “Kamuda minimal personelle vardiya sistemine geçildi, özel sektörün de buna uyum sağlamasını bekliyoruz” diyerek cevabı yuvarladı.
Dün tüm bu iki yüzlü açıklamalara bir yenisi daha eklendi. Hürriyet’in genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan’a açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hakan’dan “Hayat Eve Sığar” kampanyasına destek vermesini istedi. Dahası evde dahi ev halkının odalara çekilmesi gerektiğinden bahsetti. Yetmedi, bakan bir de İstanbullulardan şikayetçi oldu.
Ahmet Hakan’ın köşesine taşıdığı dialog şu şekilde;
“Sağlık Bakanı’nın çözüm için söylediği şey şu:
‘İzolasyon... İzolasyon... İzolasyon... Şu dönemde mutlak izolasyonu sağlamamız gerekiyor. İki-üç haftalık süreçte mutlak izolasyon şart.’
Peki evlere kapanma işi sağlanamadı mı?
Bakan Koca’ya bunu sordum.
‘Anadolu’da büyük ölçüde sağlanıyor ama İstanbul’u tutamıyoruz. İstanbul’u görüyorsunuz’ dedi”
Sağlık Bakanı istanbullu’ya bu şekilde sitem etse de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu sabah yaklaşık 4,5 milyon İstanbullu ücretli çalıştıkları işyerlerine gitmek zorunda kaldı. Bunların yüz binlercesinin sigortası dahi bulunmuyor, çoğu hizmetler sektöründe çalıştığı için işsizlik tehdidiyle yüz yüze, sanayi sektöründekiler ise kalabalık işyerlerinde çalışıyorlar.
Birgün'den Ozan Gündoğdu TÜİK verileriyle İstanbul’daki ücretli çalışanların profilini derledi;
İŞTE İSTANBULLU ÇALIŞANLARIN DURUMU
■ Toplam ücretli çalışan: 4 milyon 683 bin kişi
►Yüzde 16’sının sosyal güvenliği yok
■ Sosyal güvenliği olan: 3 milyon 940 bin kişi
■ Sosyal güvenliği olmayan: 742 bin kişi
►Yüzde 34’ü sanayi sektöründe çalışıyor
■ tarımda çalışan: 8 bin kişi
■ sanayide çalışan: 1 milyon 552 bin kişi
■ Hizmetlerde çalışan: 3 milyon 123 bin kişi
►267 bin çalışan 55 yaşın üzerinde
■ 15-19 yaş arası: 252 bin kişi
■ 20-24 yaş arası: 575 bin kişi
■ 25-34 yaş arası: 1 milyon 501 bin kişi
■ 35-54 yaş arası: 2 milyon 88 bin kişi
■ 55 yaş ve üzeri: 267 bin kişi
►Yüzde 39’u 50’den fazla çalışanı olan işyerlerinde
İşyeri büyüklüğünegöre çalışan sayısı
■ 10 ve daha az çalışan: 1 milyon 444 bin kişi
■ 11-19 çalışan: 414 bin kişi
■ 20-49 çalışan: 1 milyon 21 bin kişi
■ 50 ve daha fazla: 1 milyon 801 bin kişi
►1 milyon 8 bin kişi iş arıyor ama bulamıyor
■ 1 yıldan uzun süredir işsiz: 198 bin kişi
■ 1 yıldan kısa süredir işsiz: 812 bin kişi