Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Beşiktaş Gayrettepe’de bulunan eğlence mekanı olarak işletilen Masquerade Club isimli işletmenin tadilatı esnasında gerçekleşen yangında 29 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetini Meclis gündemine taşıdı. İşçilerin Ramazan ayında tadilatın yetiştirilmesi acelesiyle, “hadi hadi” baskısıyla çalıştırıldığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitiminin verilmeyip önlemlerinin alınmadığı, mal giriş-çıkışı için kullanılan arka kapıya ulaşamayan işçilerin ortamdaki tehlikeli gazlardan boğularak veya zehirlenerek yaşamını kaybettiği, ana kapının ise tadilat nedeniyle kapatıldığı, aynı anda birden fazla tadilat yapılması nedeniyle çok sayıda yanıcı maddenin yan yana durduğu, işçilerin bir kısmının taşeron şirketlere bağlı ve kayıtsız çalıştırıldığı ve ruhsat verilirken birçok prosedürün ihlal edildiğini vurgulayan Bayhan, “Bu iş cinayeti göz göre göre gelen bir katliamdır” dedi.
Işıkhan'a zor sorular
Bu bağlamda Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a şu soruları yöneltti:
“Masquerade Club’ta tadilat ve tamirat işlerini; alt işveren olarak yürüten kaç işveren ve onlara bağımlı olarak çalışan sigortalı veya kayıt dışı kaç işçi çalıştırıldığı tespit edilmiş midir?
Basına yansıyan bilgilere göre yangında hayatını kaybeden işçiler arasında tadilat işiyle uğraşanların yanı sıra işletmede komi, garson, aşçı, barmen ve DJ olarak çalışan çok sayıda işçi de bulunmaktadır. Asli işi tadilat olmayan işçiler neden tadilat esnasında işletmede bulunmaktadır?
Gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kokteyl salonları, vb. yerlerde içecek sunum faaliyetleri (alkollü-alkolsüz) olarak tebliğde tanılanan iş yerleri “tehlikeli” işyeri sınıfında tanımlanmıştır. İş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu bulunan Masquerade Club’ta görevli iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi mevcut mudur?
İş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri görev, yetki ve sorumluluklarının kapsamında (işletme sahibine rehberlik ve danışmanlık görevini yerine getirmek suretiyle); işçi sağlığı ve güvenliği tespit ve öneri defter kayıtlarında bu iş cinayeti ile ilgili önceden uyarılarda ve önerilerde bulunulmuş mudur?”
Önlem alındı mı?
Savcılık dosyasına sunulan ön bilirkişi heyeti raporuna göre yangın tarihi itibari ile ilgili iş yeri içerisinde geniş çaplı tamirat tadilat yapıldığı, iş yeri içerisindeki 4 taşeron firmanın çalışanlarının dekor, demir doğrama, mobilya işleri, elektrik işlerinin aynı anda yapıldığı anlaşılıyor. Bakanlığınıza bağlı müfettişler Masquerade Club’taki çalışan işçilerin koşullarını ve işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınıp alınmadığını en son ne zaman incelemiştir? Yapılan incelemeler neticesinde Bakanlığınıza bağlı müfettişler işletme hakkında bir rapor oluşturmuş mudur?
Aynı bağlamla İçişleri Bakanlığı’na da soru yönelten Bayhan’ın yanıtlanmasını istediği sorular şu şekilde oldu:
“Bir apartmanın eksi ikinci katının eğlence mekanı olarak kullanılmasının şartları nelerdir? Masquerade Club için bu şartlara bakılmış mıdır, en son inceleme ne zaman yapılmıştır, ihmal ve ihlallere yönelik bir rapor tutulmuş mudur?
Söz konusu işletmeye ait iş yeri çalışma ruhsatı 2018 yılında yenilenmiştir. Çalışma ruhsatları yenilenirken yangına karşı gerekli önlemlerin alındığını gösteren itfaiye raporunun alınması gerekmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden itfaiye uygunluk raporu yenilenmeden iş yeri çalışma ruhsatı nasıl yenilenmiştir?
İş yeri açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6. Maddesine göre: “Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz.” Aynı yönetmelik iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilmesi için aranan ilk koşulun, “İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen tedbirlerin alınmış olması” gerektiğini ifade eder. Beşiktaş Belediyesinin iş yeri ruhsatlandırılma biriminde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen tedbirler ile ilgili ne gibi kayıtlar mevcuttur?”