Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan; “Kürtçe kurslar söz verildiği gibi açıldı ancak Zazaca kurslar açılmadı. Biz bunu bir eksiklik olarak değerlendiriyoruz. İstanbul'da yüz binlerce Zaza yaşıyor” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İSMEK’te Kürtçe kurs açılmasının mimarlarından olan Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan, Zazaca kurs açılması yönünde de beklentileri olduğunu söyledi.
İlyas Buzgan, İBB’ye alınan iki eğitmenin yoğun talebe yetişemeyeceğini ve eğitmen sayısının artırılması gerektiğini de söyledi. İBB’den yapılan açıklamada da Kürtçe kurslara yoğun katılım olduğu belirtilerek önümüzdeki dönemde yeni eğitmenlerin alınacağına vurgu yapıldı.
Hakkı Savunanlar Platformu ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart’taki yerel seçimler öncesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni CHP’nin kazanması halinde Kürtçeye yönelik nelerin yapılabileceği üzerine bir dizi toplantı gerçekleştirmişti. Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan süreci şöyle anlattı:
“Biz sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile ilk toplantımızı 11 Ocak 2019 tarihinde yapmıştık. O toplantıda İSMEK’te 16 dilde kurs verildiğini ancak zazaca ve kurmanci derslerinin verilmediğini belirterek bu talebimizi dile getirmiştik. İBB’ye bağlı olarak faaliyet gösteren Kültür A.Ş’nin klasik Kürt dili eserlerini Türkçeye çevirmelerini ve bu eserlerin derneklere ve vakıflara dağıtılmasının uygun olacağını aynı hizmetin Kültür Bakanlığı tarafından verildiğini bunun bir sakıncası olmadığını kendilerine iletmiştik. İlk toplantılarda bu iki talebi dile getirmiştik. Onlar ise belediyenin CHP tarafından kazanılması ve talep oluşması halinde Kürtçe kurs açma hizmetini pekala vereceklerini söylemişlerdi. CHP seçimi kazandıktan sonra biz de Kürt Dili ve Edebiyatı mezunu, Zaza Dili ve Edebiyatı mezunu 25 kişilik bir grup ile sayın Kılıçdaroğlu ile yeniden görüştük. Hukukçular, gazeteciler ve kamuoyunun yakından tanıdığı aydınlar vardı. O toplantıda İSMEK’te Kürtçe kurslarının açılması yönünde talepler yenilendi. Genel Başkan bu talebi yerine getireceklerini söyledi. Toplantıdan bir süre sonra biz tekrar İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir toplantı yaptık. O toplantıda da aynı taleplerimizi dile getirdik. İmamoğlu o toplantıda bu kursları açacağını hem bize hem kamuoyuna deklare etti.”
‘ZAZACA KURSLARIN BİR AN ÖNCE AÇILMASINI TALEP EDİYORUZ’
Bu sürecin ardından Kürtçe kurslar 13 Ocak’ta açıldı. İlyas Buzgan Kürtçe kurslar ile ilgili şunları söyledi: “Kürtçe kurslar açıldı ancak Zazaca kurslar açılmadı. Biz bunu bir eksiklik olarak değerlendiriyoruz. Zazaca kursların biran önce açılmasını talep ediyoruz. Çünkü İstanbul’da yüz binlerce Zaza yaşıyor. Dolayısıyla onların da kendi dillerini öğrenmesi kadar doğal ve hakkaniyete uygun bir davranış yok. Büyükşehir belediyesinden bunu bekliyoruz. Ayrıca önümüzdeki dönemde bu kurs sayılarının arttırılmasını talep ediyoruz. Bunun dışında tabii biz daha önce yaptığımız toplantılarda Kürtçe tiyatro, kreş ve yaşlı bakım hizmetlerinde Kürtçe bilen personel hizmetlerinin istihdam edilmesi uygun olacaktır. Bunun dışında İBB, yaşlı bakım ve engellilere yönelik rehabilitasyon hizmetlerinin verdiğini biliyoruz. Bu hizmetleri alan yaşlı ve engelli var. Türkçe bilmeyen bir çok yaşlı ve engelli Kürt olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla verilecek bu hizmetlerde de profesyonel düzeyde Kürtçe bilen insanların istihdam edilmesini istiyoruz. Bu yönde zaten taleplerimiz olmuştu onlar da bu talepleri yerine getireceklerini söylemişlerdi. CHP’nin yeni politikaları demokrasiye ve adalete duyarlı bir politika olduğunu söyleyebilirim. Bu kapsamda bu hizmetleri vereceklerini umuyorum.”
’30 YAŞ SINIRI KALDIRILSIN’
İSMEK’te Kürtçe kursların açılması sonrasında yoğun bir ilgi ile karşılandı. Başvurular 24 saat içerisinde 140 kişilik kontenjanı geçti. İBB bu yoğun talep nedeniyle 15 kişilik kontenjanlı bir sınıf daha açtı. Ancak 6 farklı bölgede açılan sınıflar için sadece 2 eğitmen alımı yapıldı. İlyas Buzgan, iki eğitmenin bu yoğun talep karşısında zorlanacağını ifade ederek şöyle konuştu: “Bizim talebimiz bu öğretmenler sayısının arttırılması. Platformumuzda bu konu üzerinde çalışmaları, çevirileri, akademik çalışmaları olan çok yetenekli arkadaşlarımız var ancak bazıları 30 yaşını aştığı için istihdam edilme olanağını yitirmiş durumda. Biz özellikle İBB’den bu iki sayının artırılmasını ve 30 yaş sınırlamasının kaldırılmasını talep ediyoruz. Nihayetinde eğitim verecek bu insanlar. Profesyonel düzeyde dil eğitimi verecekler. Bazı arkadaşlarımız 30 yaşının üzerinde olduğu için hiç bir şekilde sınava, mülakata giremiyor. Biz bunun kaldırılmasını istiyoruz.”
‘İLERLEYEN SÜREÇTE YENİ ÖĞRETMEN ALIMI SÖZ KONUSU OLABİLECEKTİR’
Kürtçe kurslarına yapılan başvuruların sayısı 700’ü aşarken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yeni bir açıklama geldi. “Bilindiği üzere, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü uhdesinde hizmet veren İSMEK’lerde, kurslarımız ücretsiz olarak İstanbul halkına sunulmaktadır. Bu bağlamda; Kürtçe kurslarımıza olan talep yıllık bazda değerlendirildiğinde iki öğretmenimiz, oluşan talebi karşılamakta zorlanacaktır. İlerleyen süreçte yeni öğretmen alımı söz konusu olabilecektir.”