Kızlık soyadı bize uymaz

Anayasa Mahkemesi’ne göre ‘kocanın soyadı’ kamu düzeni için önemli

Kadınların kocasının soyadını almadan kendi kızlık soyadını kullanmasına izin vermeyen kararın gerekçesi açıklandı. Üyelerinin bir kısmının itiraz etmesine rağmen Anayasa Mahkemesi’ne göre ‘kocanın soyadı’ kamu düzeni için önemli.

ANAYASA Mahkemesi’nin kadının kocasının soyadını almasını düzenleyen Türk Medeni Kanunu’nun 187 maddesinin iptal isteminin reddedilmesine ilişkin kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Anayasa Mahkemesi, kadının evlendikten sonra kocasının soyadını almasının kamu düzeni için önemli olduğuna dikkat çekti. Yasa koyucunun soyadına anayasaya aykırı olmamak kaydıyla müdahale edebileceği vurgulanan ret kararı satırbaşları ile şöyle:

‘Eşlerden birine öncelik’

“Yasakoyucunun aile soyadı konusundaki takdir hakkını, aile birliği ve bütünlüğünün korunması ve aile bağlarının güçlendirilmesi başta olmak üzere, kamu yararı ve kamu düzeninin gerektirdiği kimi zorunluluklar nedeniyle, eşlerden birine öncelik tanıyacak biçimde kullanmasının, hukuk devletine aykırı bir yönü bulunmamaktadır. Kadına iki soyadı izniyle kişilik hakkı ile kamu yararı arasında adil bir dengenin kurulması da sağlanmıştır.”

Çift soyadda sorun yok

Bu kararla kadınlar, kızlık soyadlarını eşlerinin soyadıyla birlikte kullanabilecekler. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ise (AİHM) evlenen kadının, tek başına kızlık soyadını kullanmasına vize veriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İ̇stanbul Haberleri