Adet dönemlerinde kadınların yaşadığı rahatsızlıklar ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Kavaklıdere Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Gurur Polat, kişinin psikolojik durumu, beslenme alışkanlıkları, yorgunluk ve stres gibi etkenlerin ağrılı adet görmede etkili olduğunu ifade etti.
Tıp dilinde dismenore ya da menstruel kramp adı verilen sancılı adetin kanama sırasında yaşanan rahim içi kasılmaların kadın tarafından ağrı şeklinde hissedilmesi olarak açıklandığını vurgulayan Dr. Polat, "Adet görmeden ilk 24 saat içinde başlayan sancının şiddeti, kanamanın başlamasıyla kısa süreli olarak artıyor ve adet döneminin bitimine kadar hafifleyerek ortadan kayboluyor. Adet döneminde görülen ağrı, bel ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen kramp tarzında bir ağrı olabiliyor. Ağrıya bazen bulantı, kusma, ishal veya kabızlık, baş ağrısı, sık idrara çıkma, huzursuzluk ve depresyonun da eşlik edebiliyor" dedi.
Kadınların yaklaşık yüzde 10'unun adet dönemindeki sancılar nedeniyle günlük yaşantılarını devam ettirmekte güçlük çektiğini belirten Dr. Polat, 19 yaş civarındaki kadınların yüzde 75'inin ağrılı adet gördüğünü, ancak yaşın ilerlemesiyle özellikle 40 yaşından sonra, ağrılarda ciddi oranda düşüş görüldüğünü kaydetti.
Çay, kahve yerine ıhlamur, kuşkonmaz
Kadınların bazı küçük ayrıntılara dikkat ederek söz konusu dönemi daha rahat geçirebileceğini belirten Dr. Gurur Polat, kanama öncesi ve esnasında kahve, çay, kola, çikolata gibi kafein içeren gıdalardan uzak durulmasını, karın bölgesine masaj yapılması ve uzun süre ayakta durmaktan kaçınılmasının şikayetler üzerinde olumlu etki yaratacağını söyledi. Aşırı yorgun ve stresli kişilerde adet sancısının daha fazla görüldüğünün altını çizen Dr. Polat, "Bu nedenle kanama esnasında dinlenmek son derece önemlidir" dedi. Ayrıca maydanoz, ıhlamur, kuşkonmaz gibi besinlerin bu dönemde alınmasının ise yatıştırıcı özellikleri nedeniyle tavsiye edilebilir" diye konuştu. B vitamini ve Magnezyum yönünden zengin besinlerin alınmasının da bu dönemde oluşan rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcı olduğunu vurgulayan Dr. Polat, bir diğer etkili yöntemin ise düzenli egzersiz olduğunu ifade etti. Kas güçlendirici egzersizler ile nefes egzersizlerinin menstrual problemleri azaltmada yardımcı olduğunu belirten Dr. Polat, yüzme önerdi.
Yeni yöntem: mestruasyona özel flaster
Dr. Gurur Polat, beslenme ve egzersizin yanı sıra, özellikle yurt dışında çokça tercih edilen 'menstrüasyon flasterler'in ağrının ortadan kaldırılmasında büyük ölçüde yardımcı olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Bel ve karın bölgesine uygulanan flasterler özel dokusu ile kasların arasındaki boşluğu arttırıyor ve baskıyı hafifletiyor. Baskının azalması bölgedeki kan ve lenf dolaşımını arttırıyor, cilt altındaki ağrı reseptörlerinin uyarılmasını önlüyor ve yaklaşık bir saat içerisinde hasta fayda görmeye başlıyor. Rahatsızlık verici olan karın krampları diniyor, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi diğer şikayetler son derece azalıyor. Sudan etkilenmediğinden bir kaç gün vücutta kalabiliyor. Sürecin sonunda çıkarılıp atılıyor. Yan etkisinin olmaması ve gereksiz ilaç kullanımını ortadan kaldırması nedeniyle doğal yaşamı tercih eden kadınlar tarafından tercih ediliyor."