Hep söylerim. Bir kaymakam o ilçenin Cumhurbaşkanıdır. Belediye başkanları başbakan, ilçe başkanları parti genel başkanı, o ilçede gazetecilik yapanlar da ilçenin protokul sıralamasında üçüncü gelen kişilerdir.
Doğru dürüst yayın yapan yerel basın organları o ilçenin; TRT'sidir, Hürriyet'idir, Sözcü'südür, Zaman'ıdır v.s.
İşte bu girişten sonra gelelim Cumhurbaşkanlarımızın pardon Kaymakamlarımızın ne yaptıklarına.
***
Silivri Kaymakamı Salih Keser ile çok yakın dostluğumuz oluşmadı henüz. Takip ettiğim kadarıyla işini ciddiye alan fazla etliye sütlüye karışmayı sevmeyen bir kaymakam profili çiziyor.
Silivri'nin eski kaymakamı şimdi Beylikdüzü Kaymakamı olarak görev yapan Ahmet Mesut Demirkol galiba mevcut kaymakamlar içerisinde en sosyal olanı.
Demirkol gerek Silivri'deki görev süresinde gerek şimdi Beylikdüzü'nde ben ne zaman sokağa çıksam halıkn arasında çok sık kendisini bulan ve gösteren kaymakam.
Hele Silivri zamanında oluşturduğu basın bürosuyla hemen hemen hergün yaptığı faaliyetleri basına servis yapan Mesut bey bir ara basında daha fazla yer tutarak zamanın belediye başkanı Hüseyin Turan'ı geride bırakmayı bile başarmıştı.
Şimdilerde de bütün yerel medyayı takip etmeye gayret eden Kaymakam Demirkol böylece kim nerede ne yapıyor, vatandaşın sorunları nedir, bölgemizde gündem nasıl seyrediyor daha yakından takip etmeye çalışıyor.
***
Büyükçekmece Kaymakamı İbrahim Yurdakul kendi halinde işini takip eden, devlet ciddiyetini elden bırakmayan, ekibine sahip çıkarak ve güvenerek mütavazi bir şekilde görevini yerine getirmeye çalışan bir görüntü çizmekte.
Hele hele bundan on yıl önce yılda neredeyse 7-8 kaymakam değişikliği yaşanan Büyükçekmece'yi düşündüğümüzde Kaymakam Yurdakul'un çok şanslı olduğunu da söyleyebiliriz.
HABERDAR manşet atmıştı 2002 yılında; KAYMAKAM KIYIMI diye. O zamanlar 8-9 belediye bağlı, Esenyurt, Beylikdüzü gibi olayların çok yaşandığı iki belde ki başlı başına problem.
Gelen kaymakam tutunamıyor. Siyasiler bir dilekçe ile kaymakam değiştirebiliyorlar. Şu geldi olmaz, bunu beğenmedim, bak benim ANAP'ta, benim MHP'de, benim DYP'de şu tanıdığım var diyerek ilçede adeta terör estiren siyasiler vardı o günlerde.
Önce 2002 yılında bu göreve atanan Kaymakam Hayrettin Altunok (şimdilerde emekli ve Büyükçekmece'de yaşıyor) ardından İsmail Gündüz (Şuan Adapazarı kaymakamı) başarılı 5'er yıllık görevlerde bulunarak ve tabiki bu sürede de beldelerin ayrışmasıyla ilçe sükunata büründü.
***
Avcılar'ın kaymakamı Hasan Kürklü daha bir kaç aydır bölgemizde. Şereflikoçhisar'dan gelen Kürklü'ye başarılar diliyorum.
Galiba en genç kaymakamımız Esenyurt kaymakamı Ekrem İnci. 1964 doğumlu İnci de bu göreve kısa süre önce başladı kendisine başarılar diliyoruz.
Küçükçekmece kaymakamı Orhan Öztürk de 2009 yılında göreve başladığında arada bir basın toplantıları düzenledi, basın bürosu oluşturdu ancak daha sonra nedense kendisinden pek ses çıkmadı.
Aday kaymakam!
Gelelim bölgemizin yüzölçümü olarak en büyük nüfus olarak en küçük ilçesi Çatalca'ya.
Çatalca Kaymakamı Nevzat Taşdan galiba bölgemizde sosyal medyayı kulanan tek kaymakam. Tiwitter'da 490 takipçiye sahip Kaymakam Taşdan Ak Parti'nin 'Çatalca'da kimi belediye başkanı olarak görmek istiyorsunuz' anketinde ilk sırada çıkmış.
Bize ulaşan bilgiler doğruysa, anket sonucunu öğrenen Ak Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu kaymakam beyi arayarak adayımız sensin demiş, kaymakam bey bu teklifi red ettiğinde ise Babuşçu 'Ama bizim B planımız yok, tek çare seni aday yapıp Çatalca'da seçimi almak' diye noktalamış.
Bu rivayet doğru mu değil mi bilmiyorum. Ama bildiğimiz bir şey varki o da Kaymakam Taşdan görev sürsince bir belediye başkanı gibi çalıştı, CHP'li başkan Cem Kara ile çok yerde çarpıştı, vuruştu, kapıştı.
Medyatik oldu, bize defalarca yazı ve haber konusu oldu.
Eleştirdiğimiz yönü siyaset yapmasıydı yine eleştiriyoruz. Ha Kaymakam Taştan'ın bu özelliği aday olursa Çatalca'da seçimi kazanmaya yeter mi bilmiyorum.
Medyatik oldu, bize defalarca yazı ve haber konusu oldu.
Eleştirdiğimiz yönü siyaset yapmasıydı yine eleştiriyoruz. Ha Kaymakam Taştan'ın bu özelliği aday olursa Çatalca'da seçimi kazanmaya yeter mi bilmiyorum.
Yarın aday olsun hemen manşetten ilk biz yazarız. Ancak bizim eleştirdiğimiz durum; kaymakamlar devletin sıcak eli, ana yüreği, baba ocağıdır.
Her yurttaşına eşit davranmalı, adil olmalı şeffaf olmalıdır.
İktidar partisinden olmayan rakip siyasi partili belediye başkanının hizmetlerini baltalamamalı bilakis o hizmetlere de destek vermelidir.
Kaymakam Taştan bu kıstaslara uymuyor mu diye soranlara cevabımız ise geçen yıl yayınlanan olaylı dergi ve dergide yazanlardır.
Burada hata olduğunu kabul etmeyen anlayış Çatalca'da yarın daha büyük hatalara sebep olabilir!