Ahşapın en güzel örnekleri

Küçükçekmece Belediyesi, Osmanlı Saraylarının ihtişamını Murat Dursun Tosun’un ‘Hatt-ı Ahşap (Naht) Çalışmaları’ adlı sergisiyle Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşturdu.

İlk kişisel sergisiyle sanatseverlere merhaba diyen sanatçı Murat Dursun Tosun, bu sergide 2006 yılından bu yana yaptığı çalışmaları görücüye çıkardı.

İLK KİŞİSEL SERGİSİ

Çeşitli araç ve gereçler aracılığıyla ahşabın oyularak yüzeyine geleneksel motif, yazı ya da daha başka çalışmaların uygulanması olan naht sanatı geçmişten günümüze devretmiş önemli bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Abanoz, ceviz, elma, armut, sedir, gül ağacı, çam vb. gibi ağaçlar üzerine oyma, kakma, boyama, çatma (kükdekari) ve çakma (kafisi işi) gibi tekniklerle bezenmiş ahşap örnekleri Selçuklu Dönemi’nde bu alanda üstün bir düzeye ulaşıldığını ortaya koyarken sanatçının eserlerinde de Allah – Muhammed yazıları ön plana çıkıyor.

Sanatçının belli dönemlerde üretmiş olduğu eserlerden oluşan ilk kişisel sergisinde izleyiciler, zor ve ince bir işçilik gerektiren ahşap oyma sanatının hatla buluşmasına tanık olacak. Sergi, 10 Şubat’a dek HKSM Sergi Salonu’nda görülebilir.

Murat Dursun Tosun Kimdir?

1961’de İstanbul’da doğdu. Gültepe Endüstri Meslek Lisesi’nde 1977 yılında mezun oldu.Daha sonra o yılların siyasi atmosferini dikkate alarak öğrenim hayatına ara verdi ve 1978 tarihinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde göreve başladı. 1990 yılında girdiği ÖSYM sınavı neticesi Açık Öğretim Fakültesi’ne kayıt yaptırdı ve 1994 yılında mezun oldu. Akabinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü İşletme Bölümü’nde Yüksek Lisans yaptı. 1997 yılında Bilim Uzmanı olarak mezun oldu. 2006 yılında emekli olduktan sonra naht çalışmalarına başladı. Yerel tarih araştırmalarla da ilgilendi. Hat ile ahşabı buluşturarak Osmanlı Naht sanatını Halkalı sahnesine taşıdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri