‘Çocuk ailenin aynasıdır’

Pedagog yazar Ali Çankırılı ‘Yaş Dönemlerine Göre Çocukta Kişilik ve Özgüven Gelişimi’ konulu özel eğitim programında Küçükçekmeceli ebeveynlerle bir araya geldi.

Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen seminere anne ve babalar yoğun ilgi gösterdi. Pedagog Çankırılı; çocuklarda özgüven ve eğitimin anne kucağından, okul dönemine ve hayata yansımalarını verdiği örneklerle katılımcılarla paylaştı.

Ailenin eğitim kalitesi önemli

Seminerde, okul çağına gelmiş olan çocukların kişiliklerini kazandığının altını çizen Pedagog Yazar, çocuğun ailenin aynası olduğunu belirterek, ‘Çocuklar, 6 yaşından itibaren aileden aldıkları eğitim kalitesine bağlı olarak, güvenli, güvensiz, bağımlı, bağımsız, sorunlu veya sorunsuz bireyler olarak kişilik kazanırlar. Öyle ki 8 haftalık embriyolar bile annesi tarafından istenip istenmediğini annenin beyninden salgılanan hormonlar ve sinir sistemi yoluyla fark ediyor.’ diye konuştu.

Anne-çocuk ilişkisi kişiliği etkiliyor

Çankırılı, çocuğun; babaya, çevreye ve Allah-u Teala’ya bağlanma içgüdülerinin altında anne ilgisinin ve anne-çocuk ilişkisinin yattığını söyleyerek, bu sebeple 3 yaşına kadar çocuklarda anne- çocuk beraberliği ve anne- baba uyumunun önemli olduğunun altını çizdi. 2 yaşından sonra çocukların yataklarının ayrılması gerektiğini ifade eden Pedagog, aksi durumda çocuğun annenin ten kokusuna alışacağını ve yalnız kalmaya tahammül edemeyeceğini söyledi.

Öğretilmiş çaresizlik

Öğretilmiş çaresizliği örneklerle ebeveynlere açıklayan Ali Çankırılı, konuyla ilgili tavsiyelerde de bulundu. Çankırılı, ‘ Çocuğa sürekli ‘sen yapamazsın, ben yapayım’ tavrıyla yaklaşırsanız ve onu kediye, köpeğe, böceğe karşı uyarırsanız duygusal gelişimini tamamlayamaz. Öğretilmiş çaresizlik ortaya çıkar. Ayrıca ödevlerini sürekli olarak hatırlatırsanız bunu sizin göreviniz addeder. Ona yarattığınız güvenli bir bölgede sorumluluklar yüklemelisiniz.’ dedi.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri