‘Değişim ve Barış İçin 100 Bin Şair’

DÜNYA’nın 100 ülkesinde aynı anda düzenlenen şiir festivalinin Türkiye ayağı Mardin’de gerçekleştirildi.

Sakıp Sabancı Kent Müzesi'nde gerçekleşen gerçekleştirilen etkinlikte bir araya gelen 20 şair, Kürtçe ve Türkçe şiirler okudu. Mardinli şair ve festivalin Mardin Kreatör’ü Emel İrtem, “Değişim ve Barış İçin 100 Bin Şair projesinin mimarının Amerikalı şair ve editör Michael Rothenberg olduğunu belirterek festival tarih kokan bir kentte yapılmasının farklı bir anlam kazandığını söyledi.

Mardin’in Çok dilli ve çok kültürlü bir kent olduğun, bu yüzden festivalin bir ayağının Mardin’de yapıldığını anlatan İrtem “Bu etkinlik 100’ye yakın ülkede gerçekleştiriliyor. Bir ayağı İstanbul’da bir ayağı Mardin’de olan bir etkinlik düzenleniyor. İstanbul’daki, festivalde oradaki şairler, buradakinde ise, bölgedeki şairler katılıyor. Mezopotamya’da, Batman, Şırnak Diyarbakır, Van ve Mardin’deki şairlerimiz bizi kırmayarak etkinliğimize katıldılar. Mardin’de yapılmasının sebebi ise Memleketin Doğusu ile batısı bir birine karışsın istendi. Temamız buradaki Barış, Barış üzerinden gideceğizö dedi.Mardin’de bir şiir dinletisi sunacak olan Lal Lalesh ise, Mardin’in bir Avrupa kültür başkenti olma yolunda hızla ilerlediğini kaydetti. Lalesh şöyle dedi:

“Mardin’de böyle bir etkinliğin olmasının nedeni çok kültürlülüğü, çok dilliliği ve çok dinliliğin merkezlerinden biri. Türkiye’nin kültürel yerlerinden biri böyle bir kente şairlerin şiirlerini kardeşlik için dile getirmeleri mutluluk vericidir. Bende burada barış ve kardeşlik için şiirlerimi okuyacağım için mutluyum.

Mardin Kültür Turizm Müdürü Davut Beliktay da Mardin'in, festivalin çok özel bir anlamı bulunduğunu ifade ederek, “Böylesine önemli bir etkinliğin gerçekleştirilmesi için Mardin'in seçilmesinden dolayı mutlu olduk. Bu tür etkinliklerin devam etmesinin Mardin'in Avrupa kültür başkenti olmasına önayak olacağını düşünüyoruzö dedi.

Mardin’deki şiir festivaline, şairler Hicri İzgören, Atailla Yaşrin, Azad Rebiwar, Azad Zia Eren, Berken Bereh, Can Türker, Cuma Duymaz, Emel İrtem,Ercan yılmaz, Erkan Eslek, Ersun Çıplak, İbrahim Halil Kağar, İrfan Amida, Kemal Varol, Lal Lalesh, Murat Çakır,Murat Küçük,Nurullah Kuzu ve Veysi Erdoğan katıldı.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri