İbn’ül Emin’in Hayatından Bilinmeyenler

Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde edebiyatçı şair Cem Yavuz moderatörlüğünde düzenlenen ‘Laf Aramızda’ adlı söyleşide, Osmanlı Devleti’ne 33 yıl boyunca çeşitli görevlerde hizmet eden tarihçi İbn’ül- Emin Mahmut Kemal İnal’ın bili
Turkuaz Kitabevi kurucusu Emin Nedret İşli’nin konuk olduğu söyleşide, Sahaflar’da isminden çokça söz edilen İbn-ül Emin Mahmut Kemal İnal’ın kendi el yazısından belgelerin görüntüleri de katılımcılarla paylaşıldı.

 ‘Kalemi kuvvetli bir edip’

Söyleşide Nedret İşli, Mahmut Kemal İnal’ın özel bir medrese eğitimiyle büyüdüğünü ifade ederek, kişilik özelliklerini anlattı. İşli, ‘ Kemal İnal’ı onu tanıyanlardan dinleme fırsatım oldu. O, çabucak sinirlenen, ince duyguları olan bir kişiliğe sahiptir. Uzun yıllar Evkaf Müzesi’nde müdür olarak görev yapmıştır. Tam anlamıyla bir kitap alimidir. Sürekli notlar alan, tarihi hadiseleri gözlemleyen, kalemi çok kuvvetli bir ediptir.’ diyerek anlattı.

 ‘Döneminin aydınlarını meşgul etmiştir’

İbn’ül Emin’in yazdıklarının üzerine bir şeyler yazmanın mümkün olmadığını ifade eden İşli, ondan daha iyi eserler verebilmek için İbn’ül-Emin’in yaşadığı çağı yaşamak gerektiğini belirttiği konuşmasında, Emin’in yaşantısı boyunca nükteleri, kıyafetleri ve birtakım prensipleriyle döneminin aydınlarını meşgul ettiğini söyledi.

 ‘Onu özel kılan öznelliğidir’

Edebiyatçı şair Cem Yavuz’da İbn’ül-Emin’i eserlerindeki kendine has üslubu dolayısıyla ünlü tarihçiyi anlamanın önemli olduğunun altını çizerek, onun eserlerinde kişileri idealize etmeden, insanı eksiği gediği zaaflarıyla aktardığını ve onu özel kılanın öznelliği olduğunu dile getirdi.

 ‘Son Sadrazamlar, Son Asır Türk Şairleri, Son Hattatlar, Hoş Sada’ gibi eserleri, edebiyatı, sanatı ve musikisi ile bütün bir maziye ışık tutan üstadın el yazısından belgeler de izleyicilerle paylaşıldı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri