KADINA ŞİDDETE HAYIR

Dadaş Film Festivali'nden anlamlı mesaj

ERZURUM'da bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Uluslararası Dadaş Film Festivalinde, 24 Mehmetçik'in şehit edilmesi dikkate alınarak eğlence bölümü çıkarıldı. Sanatsal bölümle festivalin yapılacağına işaret eden Dadaş Film Festivali Koordinatörü Nil Gürpınar, kadınlara yönelik şiddet konusunda taraf olduklarını belirtti. Koordinatör Nil Gürpınar "Ülkemizde kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Kadınlara destek vermek için bu yıl ilk kez halk jürisini sadece kadınlardan oluşturduk" dedi.

FİLİZ AKIN VE CÜNEY ARKIN ONUR KONUĞU

Dadaş Film'in kurucusu merhum Cahit Gürpınar'ın kızı olan Koordinatör Nil Gürpınar, aileden sinemacı olmanın yanı sıra Londra'da işletme eğitimi de aldı. İstanbul'da babasının 1960'lı yıllarda kurduğu Dadaş Film şirketini yöneten ve daha çok belgesel ağırlıklı film çekimleri yapan Nil Gürpınar, 6'ncı Uluslararası Dadaş Film Festivali'ne ilginin her geçen yıl daha da arttığını söyledi. 24 Ekim'de başlayacak ve 4 gün sürecek olan Uluslararası Dadaş Film Festivalinin onur konuklarının Türk Sinemasının unutulmaz isimleri Cüneyt Arkın ve Filiz Akın olduğuna dikkati çeken Nil Gürpınar "Film festivali 24 Ekim günü tarihi Yakutiye Medresesi önünden kortej yürüyüşü ile başlayacak. Daha sonra Yakutiye Medresesinde,Türk sinemasının tarihini ele alan afiş ve fotoğraf sergisi olacak. Uluslararı bölümünde Gürcistan sinemasını inceleyeceğiz. Festivale, Gürcistan büyükelçisi, kültür ateşesi, bu ülkeden yönetmen ve oyuncular katılacak. Her yıl festivalde eğlence düzenliyorduk. Evlatlarını vatan için şehit veren annelerin acılarını yüreğinde duyan bir anne olarak eğlence bölümünü kaldırdık. Sadece festivalimizde sinemanın sanatsal yönleri incelenecek. Belgeseller, kısa metrafjlı filmler gösterilecek. Bu yıl festivalin konusu dağ sporlarına yönelik. Erzurum, Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarının ardından dünya çapında tanınan bir kent oldu. Biz de kentin daha çok tanınması için genel olarak, dağ sporları konulu belgeseller göstereceğiz. Bu konuda Erzurum'da çekilen ve ilk kez festivalde gösterilecek olan 'Rampa' filmi var. Rampa filminde 1940'lı yıllarda Erzurum'a yaptırılan ilk tahta kayakla atlama kuleleri ve o dönemde yapılan dağcılık ile kayak sporları konusu yer alıyor" diye konuştu.

CEM YILMAZ'I GETİRMEYE BÜTÇEMİZ YETMEZ

Yerel yönetimlerden yeterince bir destek alamadıklarını anlatan Nil Gürpınar, Kültür ve Turizm Bakanlığının verdiği sınırlı bütçe ile Erzurum'da uluslararası düzeyde bir festival düzenlediklerini bildirdi. Nil Gürpınar, her yıl 50- 60 sinemacıyı Erzurum'a getirdiğini anımsatararak , "Örneğin Cem Yılmaz'ı getirmeye bizim bütçemiz yetmez" dedi. Kadına şiddet olaylarının Türkiye'de giderek arttığını vurgulayan Nil Gürpınar "Kadınlara destek vermek için filmlerin değerlendirmesini yapan ve dereceye girmesini sağlayan halk jürisini bu yıl ilk kez kadınlardan oluşturduk. Çünkü ülkemizde eğitimlisinde tutun da köyde yaşayanına kadar her kadın şiddet görüyor. Bu durum bir bayan olarak beni tedirgin ediyor. Bu yüzden 9 kişilik halk jürisinin tümünü eğitimli ev hanımı ve çalışan bayanlardan oluşturduk" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri