Nusret Çolpan özel bir panelle yad edildi

Minyatürün son dönemdeki en önemli temsilcilerinden olan mimar ve minyatür sanatçısı Nusret Çolpan, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan ‘ Sefer-i Irakeyn adlı serginin ardından, adına düzenlenen özel bir panelle yad edildi.

Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Türk minyatür sanatında Nusret Çolpan’ın önemi’ konulu panelin moderatörlüğünü Küçükçekmece Belediyesi Sanat Danışmanı Erkan Doğanay yaptı. Panele usta sanatçı Çolpan’ın arkadaşı Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Sühendan Kumcu, öğrencisi Gülçin Anmaç ve oğlu Hasan Çolpan konuşmacı olarak katıldı. Her yönüyle Nusret Çolpan’ın ele alındığı paneli Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, minyatür sanatçıları ve sanatseverler de izledi. 

‘O,YEŞİL ŞEHİRLER İSTERDİ’
Nusret Çolpan’ın çağın sanatçılarından biri olduğunun altını çizen Yard. Doç. Dr.  Kumcu, arkadaşını şu sözlerle anlattı: 
‘Nusret, minyatürde Matrakçı Nasuh’u örnek aldığını söylese de, o döneminin çağdaş sanatçılarından biridir. Geleneği geleceğe aktarmak için sanat yapmıştır. Nusret’te büyük bir birikim vardı. Onun mimar yönü başkalarından farklı bir minyatür algısı yaratmıştır. Matrakçı Nasuh’tan farklı olarak yeşili eserlerinde çok kullanırdı. Bunu şehirlerin her zaman yeşil olmasını istemesi olarak yorumluyorum.’ 

‘ŞEFKATLİ BİR BABAYDI’
Çolpan’ın oğlu Hasan Çolpan ise, babasının kişiliğinden söz ettiği panelde, Çolpan’ın  çok iyi bir baba olduğuna dikkat çekti. Oğul Hasan Çolpan, ‘Babam çok şefkatli bir insandı. Aynı zamanda iş yaşamında da son derece disiplinliydi.  2008’de onu kaybettikten sonra hayatımda büyük bir boşluk oluştu. Böyle toplantılar, onun adına yapılan organizasyonlar bizi duygulandırıyor ve onu hala aramızda hissediyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.’ dedi. 

‘ESERLERİ METRO İSTASYONLARINDA SERGİLENİYOR’
‘Nusret Hoca, sabah erken kalkar gece geç saatlere kadar çalışırdı. O, çalışkan bir adamdı. Ve hiçbir zaman halinden şikayet etmezdi.’ sözleriyle öğrencisi Gülçin Anmaç da panelde Çolpan’ın çalışkanlığına dikkat çekti.  Anmaç, ‘Nusret Hoca, arşivlemeye, fotoğraf kaydetmeye, kitaba saygıya önem verirdi. Onun bu özelliklerini hayatıma yansıtıyorum. Mimar olmasından dolayı eserlerinde ince matematiksel hesaplar yapardı.’ diyerek, usta sanatçının pek çok eserinin İstanbul’da ki metro istasyonlarında görülebileceğine dile getirdi. 
Panel sonunda Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’a sanata ve sanatçıya verdiği önemden dolayı teşekkür eden konuşmacılara, Başkan Yeniay’da günün anısına çiçek verdi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri