Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde ünlü spiker Başak Şengül’ün sunumuyla gerçekleşen açılışa, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Başkan Yardımcıları başta olmak üzere, geleneksel sanatlara gönül vermiş akademi hocaları ile birçok Küçükçekmeceli vatandaş katıldı.
‘BİR FİDANDAN AĞACA, ARDINDAN ORMANA…’
Küçükçekmece’de gelenekten geleceğe eşsiz bir yolculuk başlatan akademinin açılış sergisinde söz alan Aziz Yeniay, boş vakitleri olmamasına rağmen yanlarında yer alan tüm usta sanatçılara teşekkür ederek, “Son 5, 6 yılda Küçükçekmece’de kültür, sanat adına çok şey yapıldı fakat bu seferki bir başka. Kültür merkezlerimizde zaten onlarca branşta kurs veriyorduk ancak geleneksel sanatlar konusunda bir açık vardı. Bu nedenle burası bizim için çok önemli. Burada verilen eğitim üniversite seviyesinde değil; yüksek lisans seviyesinde olacak. Bundan birkaç yıl sonra buradaki fidanların nasıl yetiştiğini, bir ağaca ardından da ormana dönüştüğünü göreceğiz.”diye konuştu.
‘USTALARDAN SELAM OLSUN…’
Geleneksel Sanatlar Akademisi Tezhip danışman hocası Semih İrteş ise Aziz Yeniay’a teşekkür ettiği konuşmasında, “Sanata gönül vermiş bir başkan olan Aziz Yeniay’ın ardına takılarak böyle bir işe kalkıştık; buralara kadar geldik. Umarım çok başarılı oluruz. Bu sergi ile danışman hocalarımız, öğrencilerimizi ve sizleri selamlıyor. Bir nevi tanışma sergisidir. Akademimiz ve sergimiz herkese hayırlı olsun. ”dedi.
Hat, Tezhip, Minyatür, Ebru, Cilt, Çini, Katı, Bilimsel Bitki İllüstrasyonu ve Kaligrafi alanlarının en iyi ustalarını akademi çatısı altında buluşturan sergi, 20 Ekim tarihine dek, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilir.
14 AYRI DALDA DERS VERİLECEK
Akademi süresince, Hat, Tezhip, Minyatür, Ebru, Cilt, Çini, Katı, Kalemişi, Bilimsel Bitki İllüstrasyonu, Kağıt Restorasyonu, Temel Sanat Eğitimi, Kaligrafi, Osmanlıca ve Arapça olmak üzere 14 ayrı dalda ders verilecek. Usta-çırak ilişkisine yeni bir bakış açısı getiren Geleneksel Sanatlar Akademisi’nin danışman ustaları ise şunlar: Hat sanatında Davud Bektaş, Tezhip ve Kalemişi sanatında Semih İrteş, Minyatür sanatında Taner Alakuş, Ebru sanatında Alparslan Babaoğlu, Cilt sanatında İslam Seçen, Katı sanatında Dürdane Ünver, Çini sanatında Latife Aktan Özel ve Osmanlıca dersinde Nevzat Kaya.