Sevgi Göyçe’nin adı kültür sanatla can bulacak…

Uzun süre gördüğü Akciğer Kanseri tedavisine yenik düşerek 13 Mayıs 2012 sabahı hayata gözlerini yuman, kadın ve devrim mücadelesinin öncü isimlerinden KESK eski MYK üyesi Kadın Sekreteri, ÖDP Parti Meclisi Üyesi Sevgi Göyçe’nin adı, kendi adını taşıyan E

PAZAR GÜNÜ AÇILIYOR

Yol arkadaşları tarafından kurulan “Sevgi Engin Göyçe Kültür ve Dayanışma Evi”, 28 Ekim Pazar günü saat 13.00’te Doğan Araslı Bulvarı üzerindeki Han Plus İş Merkezi’nin 7. Katında hizmete girecek.

 ESENYURT’TA KÜLTÜR VE SANATIN KALBİ OLACAK

Kültür ve sanat konusunda ciddi bir yoksunluk yaşayan Esenyurt için önemli bir adım olan Sevgi Engin Göyçe Kültür ve Dayanışma Evi’nde, Tiyatro ve Yaratıcı Drama’dan bağlama ve gitar kurslarına kadar çok sayıda “Atölye Çalışması” yer alacak. Seminer, panel, dinleti ve söyleşilere de ev sahipliği yapacak olan Kültür Evi’nde, hafta sonları film ve belgesel gösterimleri de gerçekleştirilecek.

Sanatseverler, Sevgi Göyçe Kültür Evi’nde şu atölyelerden yararlanabilecek:

Tiyaro – Yaratıcı Drama,

Yaratıcı Dans – Satranç,

Etüt Çalışması,

Bağlama – Gitar,

Fotoğraf,

Kadınlar Korosu,

Takı Tasarım.

 

SEVGİ GÖYÇE KİMDİR?

Sevgi Göyçe 1959 yılında Ardahan doğdu. 1976 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi bölümüne girdi. Bölümdeki tek kız öğrenci olması ve siyasi kimliği nedeniyle yaşadığı baskılar ve tacizler sonucunda okulunu yarım bırakmak zorunda kaldı. Daha sonra Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesin'i kazanarak öğrenimine burada devam etti.

12 Eylül döneminde ağır işkencelerden geçti, üç yıl Erzurum'da askeri cezaevinde kaldıktan sonra öğretmen olarak ataması yapılmadığından İstanbul'da değişik işlerde çalıştı. Uzunca bir dönem melamin tabak üretimi yapan bir fabrikada çalıştıktan sonra Ardahan'a döndü.

1987 yılında evlenerek İstanbul' a yerleşen Göyçe, 1996 yılında öğretmenliğe başladı.

2. ve 3. Dönem KESK Yürütme Kurulu Üyeliği ve Kadın Sekreterliği yapan Sevgi Göyçe, kamu emekçilerinin mücadelesine ve kadın mücadelesinin önemli isimlerinden biriydi. 2. dönem KESK MYK Kadın Sekreterliği sırasında 2005 Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye ayağını örgütledi ve DKY sözcülüğünü üstlendi.

Ayrıca kadınların kamusal alanda pantolon giyme yasağının devam ettiği dönemde Ecevit Hükümeti'ne karşı yürütülen mücadelede kılık - kıyafet yönetmenliğinin değişmesinde ve kadınların pantolon giyme özgürlüğünü kazanmalarında Sevgi'nin öncülüğü önemlidir.

Sevgi Göyçe Petrol-İş'in Novamed Direnişi esnasında oluşturulan kadın dayanışmasının Dünya ve Avrupa sendikal hareketi ayağının inşasında bilfiil yer aldı ve büyük katkılar sağladı.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri