‘Tabloya biz sahip çıktık’

CHP İstanbul İl Başkanı Salıcı basında çıkan haberlere sert tepki gösterdi

© Salıcı, Çallı tarafından yapılan tabloyu genel merkeze göndereceklerini, ekspertiz incelemesinin ardından son kararı Kılıçdaroğlu’nun vereceğini söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, ressam İbrahim Çallı tarafından yapılan ve 6 milyon TL değerinde olduğu öne sürülen İsmet İnönü portresinin CHP Eyüp İlçe Başkanlığında ortaya çıkması ile basında yer alan Bu resim CHPye nasıl geldiyönündeki haberlere sert tepki gösterdi. Salıcı, “1980’de darbeciler tabloyu depoya attı, biz çıkartıp sahip çıktıkdedi. Salıcı, tabloyu genel merkeze göndereceklerini ekspertiz incelemesinin ardından son kararı Kemal Kılıçdaroğlunun vereceğini söyledi. Bu arada CHP Konya İl Başkanı Cumhur Koyuncu da tablonun orijinalinin kendilerinde olduğunu savundu.

CHP İstanbul il Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Eyüp İlçe Başkanı Levent Karakoç ile birlikte ressam İbrahim Çallı tarafından yapıldığı öne sürülen 1939 yapımı İsmet İnönü portresini basına gösterdi. Salıcı, basında tablonun değerinin 6 milyon TL olduğu ve CHP Eyüp İlçe Binasına nasıl geldiği yönünde spekülasyonlar olduğunu belirterek Tablonun 1956 yılındaki ilçe başkanımız merhum Hüseyin Güdenin zamanından beri ilçe binasında olduğunu söylediler ve döneme ait tanıklar ortaya çıktı. Bu tablo maddi değeri bilinmeden 60 yıl boyunca saklanmıştır. 12 Eylül 1980de portre darbeciler tarafından da depoya atılmıştır. 1983te SODEVin kurulmasıyla arkadaşlarımız depodan çıkartmış ve sahip çıkmıştırdedi. Tablonun maddi değerine bakılmaksızın İsmet İnönüye saygıdan dolayı bugünlere kadar geldiğini anlatan Salıcı, Bu diğer genel başkanlarımız Mustafa Kemal Atatürk ve Bülent Ecevit de olsa aynı olurdudiye konuştu. Salıcı, tabloluyu merkeze göndeceklerini ve orada orijinal olup olmadığının belirlenmesinin ardından Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bir karar verileceğini söyledi.

Tablo Konya’da iddiası

İsmet İnönü portresinin Eyüp ilçe binasında bulunduğu yönündeki haberlerin ardından CHP Konya İl Başkanı Cumhur Koyuncu da Gerçekgündem.comadlı internet sitesine açıklama yaptı. Koyuncu tablonun orijinalinin kendilerinde olduğunu belirterek İsmet İnönünün bizdeki portresi yılardır bu duvarda asılı. Bu tabloyu merhum İnönü 29 Ekim 1940 tarihinde hediye etmiş. Üzerinde Sayın İnönünün el yazısı var. Yazıda, Konya Vilayeti İdare Heyetine sevgiyle..yazıyor. Resmi İbrahim Çallı yapmış. Resimde 1939 tarihli bir imza vardedi.

Öte yandan CHP Konya İl Başkanlığının zimmetinde bulunan 1925 tarihli, milyon dolar değerindeki bir Atatürk portresine de 12 Eylül 1980 darbesinde el konulduğu ve geri verilmediği öne sürüldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri