Torununun Ağzından Bedri Rahmi Eyüboğlu

Küçükçekmece Belediyesi kültür sanat etkinlikleri çerçevesinde her ay gerçekleştirilen “Gözün Öyküsü” adlı söyleşi programında bu ay ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu anıldı.

Şair ve yazar Cem Yavuz ile sanat tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun torunu Sabahattin Rahmi Eyüboğlu konuk olarak katıldı. Programda, kendisinden sonra gelmiş ve gelecek olan sanatçılar kuşağına da zengin ve ilham verici bir miras bırakmış olan Eyüboğlu’nun sanat yaşamı ve bilinmeyenleri konuşuldu. 

‘Kalemini ve fırçasını her zaman sınadı’
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ressam kimliğinin ön planda tutulduğu söyleşide, moderatör şair ve yazar Cem Yavuz; Eyüboğlu’nun bu yönünü şu sözlerle anlattı:

‘ Bedri Rahmi her döneminde bir Türk ressamına nasip olmayacak bir noktada durmuştur. Cumhuriyetin kuruluşu ve bunu takip eden yıllarda da sanata ilişkin tartışmaların odağında yer alarak ürettiği işlerle adından söz ettirmiştir. Ömrünün her döneminde kalemini ve fırçasını sınamış, Türk sanatına büyük hizmetler vermiştir. Laf üretmekten çok iş üretmiş ve kendine özgü üslubuyla aramaktan hiç vazgeçmemiştir.’

‘Yazma şenlikleri düzenleniyor’
Türkiye’de daha çok şair kimliğiyle tanınan Eyüboğlu’nun resmiyle de dünya sanatı içinde adını altın harflerle yazdırdığının altını çizen Ömer Faruk Şerifoğlu ise, günümüzde ünlü sanatçının Kalamış’ta ki evinde yazma şenlikleri düzenlendiğini söyledi. Şerifoğlu bu şenlikler kapsamında Bedri Rahmi Eyüboğlu ve eşi Eren Eyüboğlu’na ait yazma motiflerinin  geleneksel yollarla çoğaltılarak teker teker renklendirildiğini ve  sergilenerek satıldığını belirtti. 

‘Fenerbahçeliydi’
Programa konuk olan torun Sabahattin Rahmi Eyüboğlu ise, dedesinin en önemli yanının ülkesini, vatanını ve Anadolu’yu çok sevmesi olduğunu ifade etti. Torun Eyüboğlu, ‘ Dedem Fenerbahçeliydi. Futbol için delirirdi. İyi araba kullanamazdı. Ehliyeti yoktu.’ diyerek ünlü sanatçının bilinmeyen yönlerini anlattı. 
Söyleşide, Eyüboğlu’nun vitray, mozaik ve heykel çalışmaları da ele alındı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri