'Türkler hala AB'yi istiyor'

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Türkçe'den Almanca'ya çevrilen “Cevdet Bey ve Oğulları” romanının tanıtımını için Berlin'de düzenlenen okuma etkinliğine katıldı.

Birçok Türk ve Alman edebiyatseverin katılımıyla Renaissance Tiyatrosu'nda düzenlenen etkinlikte, Pamuk'un romanından okuduğu kısa bir bölüm, çevirmen Recai Hallaç tarafından Almanca okundu.
Pamuk, burada yaptığı konuşmada, Türklerin geçmiş yıllarda Avrupa'ya daha safça, adeta çocukça bir hayranlık duyduğunu belirterek, “Türkiye'nin AB üyeliğini isteyenler ise bunu günümüzde daha gerçekçi nedenlerden dolayı istiyor” diye konuştu.

Batılılaşma süreçlerinin sancılı olduğunu, silahlı kuvvetlerin baskısıyla halka tepeden getirilmeye çalışıldığını ve bundan belirli kesimlerin büyük ölçüde faydalanarak, diğer insanları kendilerinden daha farklı gördüğünü savunan Pamuk, Türkiye'de de benzer bir durumun yaşandığını, bu nedenle Batılılaşmanın cazip görüldüğü kadar büyük tepki de çektiğini söyledi.
Türkiye'de bir “Neo Osmanlı” politikası izlenip izlenmediği sorusu üzerine Pamuk, bu deyimin daha çok Avrupa'da kullanıldığını, AB üyeliği müzakere sürecinin yavaşlamasına karşın Türkiye'deki ekonomik büyümenin krize rağmen sürmesi sonucunda Avrupa ülkelerinin, Türkiye'nin bir “Neo Osmanlı” politikası sürdürdüğü yönünde yorum yapmaya başladığını ifade etti.

Pamuk, Türkiye'deki ekonomik gelişmenin önemini vurgulayarak, kendisinin de savunduğu gibi Türklerin çoğunun hala AB üyeliğini istediğini, günün birinde Türkiye'nin AB'ye girmesini ümit ettiğini kaydetti.


Pamuk, etkinlik sonrasında hayranlarına romanlarını imzaladı.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri