UĞURLUEL, KUTSAL EMANETLERİ ANLATTI

Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Küçükçekmece Belediyesi Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde ‘Kutlu Doğum, Topkapı Sarayı ve Kutsal Emanetler’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
Topkapı Sarayı’nda bulunan kutsal emanetleri ve Osmanlı Padişahlarının onlara verdiği önemi tarihsel ve güncel anekdotlarla izleyiciyle paylaşan Uğurluel, dinleyicileri sinevizyon gösterisiyle Mekke ve Medine’ye götürerek, bilinmeyenleri gün yüzüne çıkardı. 

‘ECDAD KİTAPLARDA KARALANIYOR’
Tarih kitaplarında özellikle son dönemdeki Osmanlı Padişahlarının karalandığını hatırlatan Uğurluel, bunun gerçeği yansıtmadığını ve hiçbir padişahın söylendiği ve yansıtıldığı tarzda hareminin de bulunmadığını söyledi. Amerikalı yazar Ann Chamberlin’in yazdığı Safiye Sultan kitabına dikkatleri çeken Uğurluel, ‘Bizler, tarihimizi bize öğretti diye nerdeyse bu kadına minnetlerimizi sunduk ancak Ann Chamberlin bu kitapta Safiye Sultan ve III. Murat’ı yerin dibine sokmuş. Halbuki Safiye Sultan çok kıymetli bir hanımdır. Mısır’da çok bilinir. Ve pek çok eseri vardır. Tarihte III. Murat’ta karalanmaktadır. Oysa bir sabah namazına kalkamadığı için üzüntüyle şu mısraları yazan o değil midir? ‘Uyan ey gözlerim gafletten uyan. Uyan uykusu çok gözlerim uyan!’dedi.

‘TOPRAĞI GÜL KOKUYOR’
Uğurluel söyleşide, Topkapı Sarayı’nda bulunan kutsal emanetleri bizzat kendi çektiği fotoğraflarla tek tek anlattı. Tarihçi yazar, Hz. Muhammed’in bir tüp içerisinde yer alan toprağının görselini de katılımcılarla paylaşarak, ‘Toprak buram buram gül kokuyor ve bu toprağın kendine has kokusu. Konuyla ilgili olarak Topkapı Sarayı görevlileriyle görüştüm onlar da toprağa herhangi bir koku sürmediklerini ifade etti.’ dedi. 

‘ARŞİVLERDEN YARARLANMIYORLAR’
Söyleşi boyunca sahabenin ve Osmanlı Devleti yöneticilerinin kutsal emanetlere ne kadar değer verdiğini vurgulayan Uğurluel, tarihle ilgili kitap yazanların Türk arşivlerinden bile yararlanmadığını belirterek, dinleyicilere ‘Tarihle alakalı her duyduğunuza ve gördüğünüze inanmayın.’ tavsiyesinde bulundu. 
Talha Uğurluel, İdris Sabih Bey’in Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e yazdığı ‘ Dünya ve Ahiret Efendimizsin’ şiirini okuyarak söyleşiyi noktaladı. 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri