"Yıkım işlemlerini derhal durdurun"

Heykeltraş Mehmet Aksoy'a ait "İnsanlık Anıtı"nın yıkılmasına yönelik girişimlerin derhal durdurulması için Kars Belediyesi'ne başvuran avukat Turgut Kazan, "AİHM kararlarına göre, yapılan iş sanata, kültüre ve ifade özgürlüğüne saldırıdır" dedi. Erzurum

Aksoy’un avukatı Turgut Kazan bugün Kars Belediyesi’ne sunduğu dilekçede, yasaya aykırı yıkım kararını, incelenmesi amacıyla AİHM’e taşıdıklarını belirtti.

Kararın iptali için 7 Şubat 2011’de idare mahkemesinde açtıkları davanın da henüz sonuçlanmadığını ifade ederek, anıtın yapımının, 7 Kasım 2005’te Belediye Meclisi kararı uyarınca başlatıldığını, Erzurum Koruma Kurulu’nun 2006 ve 2007 yıllarındaki iki ayrı kararına dayandığını anımsattı.

Anıttaki barış vurgusunun bazı çevrelerde yarattığı tepkiyi siyasal amaçlarla kullanma arayışının bu sonucu yarattığını vurgulayan Kazan, “Yüksek Koruma Kurulu, mülkiyet sorunu çözülerek yeniden başvuru yapılmasını önermişken, karar gereklerine uyulmadan yıkım süreci başlatılmıştır” dedi. Erzurum 1. İdare Mahkemesi’nin 7 Mart 2011’de yürütmeyi durdurmasının ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’nin ‘belediye itiraz edecek, heykel yıkılacak’ açıklamasını yaptığını anımsatan Kazan, şunları söyledi: “Belediyenizin 15 Mart’ta yaptığı itiraz, Bölge İdare Mahkemesi’nce ertesi gün süratle kabul edildi. Yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme başkanı Kayseri’ye üye hakim, yürütmeyi durdurma kararını kaldıran üye ise Erzurum İdare Mahkemesi’ne başkan olarak atandı. Bu durum Türkiye’de etkin bir yargı yolunun kalmadığını göstermiştir.”

 Acele karar verin

Avukat Kazan, iptal davasına bakan Erzurum 1. Bölge İdare Mahkemesi’ni de dilekçe yağmuruna tutarak, olumlu ya da olumsuz acele bir karar verilmesini istedi. Kazan, mahkemeye sunduğu 21 Nisan’daki son dilekçesinde, “18 Mart 2011’te sunduğumuz dilekçemizde, duruşma isteğimizden feragat ettiğimizi belirterek, anıt yıkılırsa davada haklı çıkmanın bir anlamı kalmayacağını vurgulayıp, sorunu, hiç değilse Danıştay’a taşıyabilmemiz için, ivedilikle karar verilmesini istemiştik. İhale süreci tamamlandı, yıkım için iskele kuruldu, kesim faaliyeti başlayacak, henüz karar çıkmadı. Türkiye’ye yaşatılacak bir Taliban ayıbını önleyebilmemiz için, olumlu ya da olumsuz ivedilikle karar verilmesi isteğimizi tekrarlıyor, durumu tak
dirlerinize sunuyoruz”
dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri