10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER BAYRAMI NEDİR
Türkiyeli gazetecilere özgü bir gün olan 10 Ocak, 1961 yılında Basın çalışanlarıyla ilgili 212 sayılı yasa'nın yürürlüğe girdiği gündür.
İstanbul'da yayınlanan 9 gazete patronu (AKŞAM, CUMHURİYET, DÜNYA, HÜRRİYET, MİLLİYET, TERCÜMAN, VATAN, YENİ İSTANBUL, YENİ SABAH), çalışanlara pek çok yasal hak getiren bu kanunu protesto etmek için gazetelerini 3 gün süreyle yayınlamadı. Çalışanlar ise yasayı ve yasal düzenleme ile kendilerini tanınan hakları desteklemek için bir gazete bastı ve okuru gazetesiz bırakmadı. 3 günün sonunda anlaşma sağlandı ve patronlar 212 sayılı yasanın getirdiği hakları kabul etmek zorunda kaldılar.
10 Ocak günü de gazeteciler arasında Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaya başlandı.
Ancak 1961'den bu yana patronların kabul etmemekte direndiği 212 sayılı yasa hem çeşitli gerekçeler ile budandı hem de işlevsiz kılındı.
10 Ocak Gazeteciler Günü için bir önerim var diyen Balbay, köşesinde gazetecilere şöyle seslendi O gün gazeteciliği Silivri'de yapın!
İşte Balbay'ın yazısından bir bölüm
GELİN SİLİVRİ'DE HABER YAPIN
Yıllardır değişmeyen başlıca gündem maddelerinden biri olan Silivri yargılamalarının nasıl seyrettiğini yerinde görün.
Bu çağrım tüm Türkiye'deki gazetecileredir.
Bir kez olsun Silivri Cezaevi sınırları içindeki duruşma salonuna gelin.
Bir kez olsun tutuklu yargılananları 8-10 metre uzaktan da olsa dinleyin.
Gazeteci yaşadığı çağın tanığıdır. Türkiye'nin kaderiyle doğrudan ilgili Silivri yargılamalarına bir kez olsun tanıklık edin.
(...)
HAPİSTEKİ GAZETECİLER İLE ANIN
Çağrımı yineliyorum; sevgili meslektaşlar, lütfen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü hapiste çalışan gazetecilerle birlikte anın!
Belki bu anmayla pek çok şeyi yeniden canlandırabiliriz.