Cumhuriyet'ten engelleme kararına itiraz

Cumhuriyet gazetesinin MİT TIR'ları haberine ilişkin erişimin engellenmesi kararına iki ayrı itiraz yapıldı.

Ocak 2014’te Adana’da durdurulan MİT’e ait TIR’ların içindeki silah görüntülerinin gazetemizde yayınlanmasının ardından İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin Cumhuriyet. com.tr hakkında getirdiği erişim engelleme kararına itiraz edildi.



Cumhuriyet gazetesi avukatlarının itiraz dilekçesinde, söz konusu engelleme kararının anlamının “sansür” olduğu belirtilerek, “Bu, sınırlanmanın ötesinde, haber verme ve habere ulaşma hakkının en sert biçimde kısıtlandığı, tümüyle sona erdirildiği bir uygulamadır. Daha ötesi yoktur” denildi.

Cumhuriyet gazetesinden Canan Coşkun'un haberine göre dilekçede, hakimliğin verdiği kararın gerekçesiz olduğu vurgulanarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile usul ve yasa hükümlerine aykırı olduğu belirtilerek kaldırılması istendi. Hakimliğin kararında, içerikteki hangi hususların yasayı ihlal ettiğinin delillerle mantıksal ve hukuksal bir bağ kurarak gerekçelendirilmediği kaydedilerek, kararın Anayasa’ya, usul ve yasaya aykırı olduğu belirtildi. Haberin jandarmanın yaptığı arama sırasında çekilmiş görüntüleri de içerir şekilde TIR’ların içinde gerçekte ne bulunduğunu anlattığına dikkat çekildi.

‘Meşru amacı yok’

Erişimin engellenmesi kararının yöneldiği meşru bir amacının olmadığının ifade edildiği dilekçede, Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla ilgili olarak kullandığı, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Ulusal ve Uluslararası Yararları ve Milli Güvenliği’ bakımından sakınca doğuracak mahiyette bulunduğu” ifadesinin soyut olduğu, gerekçelendirecek hiçbir kanıt ortaya koyulmadığı belirtildi.

Ulusal güvenlik alanındaki bir belgenin dahi her koşulda yayınlanmasını yasak kabul edecek uygulamayı AİHM’in kabul etmediğinin vurgulandığı dilekçede, “Haberin ise ulusal güvenliğe tehlike oluşturma gerekçesi bile ortaya konamamıştır” denildi. Silah sevkıyatı olayına ilişkin konunun sadece Türkiye kamuoyunun değil, BM ve Avrupa Konseyi dahil dünyanın ilgisinin çektiği anlatıldı. TIR’ların durdurulmasına ilişkin pek çok bilginin yerli ve yabancı yayınlarda yer alarak alenileştiği anımsatılarak, “Bu alenileşme durumunu, tersine çevirmek ne hukuken, ne de fiziken mümkündür. Buna göre erişim engellemesi kararının anlamı, zaten alenileşmiş bilgilerin sadece Türkiye’de yasaklanmaya çalışılmasından ibaret olacaktır” denildi.

AKADEMİSYENLERDEN KARARA İTİRAZ

Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına uzun yıllardır internet ve insan hakları alanında çalışan İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Kerem Altıparmak da itiraz etti. Dilekçede, “Cumhuriyet Gazetesi basın özgürlüğünü ve hatta kamuoyuna karşı sorumluluğunu yerine getirmiştır. Cumhuriyet Gazetesi hakkını kullanmıştır, yaptığı habercilik suç konusu olamaz” dendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri