Acilen yerel basın mevzuatı çıkarılmalı
14 Ocak 2021 Perşembe günü sabah saat 09:30’da yayına telefonla bağlanan İGD Başkanı Mehmet Mert, başarılı radyocu Turhan Alyakut'un sorularını cevapladı. Öncelikle Türkiye'de yerel basının sorunlarını dile getiren Mert şunları söyledi: Türkiye'de daha yerel medya mevzuatı yok. Evet yanlış duymadınız, daha tam anlamı ile işleyen, sağlıklı bir altyapıya sahip, yasalara bağlı, yönetmelkikleri olan bir medya mevzuatı yok. Tamam internet daha yeni girdi hayatımıza ve internet gazeteciliği mevzuatı yok. Bugün ciddi internet gazeteciliği yapabilirsiniz. Milyonlarca okurunuz vardır. Reklam alabilirsiniz. Ama o internet gazetesinin ne sahibi ne de çalışanı basın kartı alamıyor. Radyoculara basın kartı verilmiyor. Bugün bir yerel yayın organı sahibi olmanız için, bağlı bulunduğunuz Cumhuriyet Basın Savcılıklarına mevkuute için müracaat etmeniz yetiyor. Sizden herhangi bir belge, basın kartı, diploma istenmiyor. Vergi levhası istenmiyor. Kira kontratı, matbaa anlaşması istenmiyor. Bir dilekçe ile alıyorsunuz imtiyaz belgenizi ve gidin ertesi gün isterseniz fotokopi makinasında basın uyduruk bir gazete ve dağıtın. Hesap soran yok, ilgilenen yok, takip eden yok. Bu durum da gerçek anlamda yerel yayın yapanları bir takım haksızlıklarla karşı karşıya bırakıyor.
Çözüm önerileri
İGD Başkanı Mehmet Mert medyanın daha sağlıklı bir yapıya dönüşmesi için sunduğu çözüm önerilerinde ise şunlara yer verdi:
Yerel Gazetelerin ihtiyaç duyduğu insan kaynağı için meslek liseleri, yüksekokullar ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olanlar bireylerden karşılanmalıdır. Söz konusu öğretim birimlerinde eğitim görenlerin, ücret karşılığı zorunlu staj yapmaları sağlanmalıdır. Stajyerlerin ücretleri ve sigortaları için bir fon oluşturulmalıdır.
Yerel Gazetelerin gelir kaynaklarını çoğaltacak önlemler alınmalıdır. Mevcut düzende sınırlı gelir kaynağına sahip olan Yerel Gazete ile yerel yönetimler arasında eşitliksiz bir ilişki oluşmuş durumdadır. Bu eşitliksiz ilişki biçimi iki tarafa zarar vermekte ama en çok basının ihtiyaç duyduğu “saygınlık” olgusunu çürütmektedir. Bu sebeple, mevcut kanunlarda belirtilen gelir kaynakları dışında yerel yönetimlere ait resmi ihale ilanları, mülki idarelere ait ilanlar ile adliye ilanlarının Yerel Gazete tarafından yayınlanmasına yönelik çalışma yapılmalıdır.
Yerel Gazete Ulusal Basın ilişkisini ve işbirliğini güçlendirecek tedbirler alınmalıdır. Bu çerçevede her yıl bir Yerel Gazete sempozyumunun düzenlenmesi düşünülmelidir. Yerel Medya'ya yapılan üvey evlat bakışı değişmeli.
Acilen YEREL MEDYA MEVZUATI ve YÖNETMELİĞİ çıkartılarak, yeni yayın sahibi olacakalara ve hali hazırda yayın organı vasfını yitirenlere bir düzenleme getirilmeli. Mesleği doğru anlamda yapanlar ile yapmayanlar ayırt edilmeli.
Dünyada çeşitli yöntemlerle yerel basına destek verilmekte ve kaynak aktarılmakta. Türkiye'de de Resmi İlan ve Reklam dağıtımlarında adil davranılmalı. Devlet ve belediyeler gibi ekonomik imkanları geniş resmi kurumlar işini hakkı ile yapan yerel yayın organlarına her türlü desteği esirgememeli.
Siyasiler kendi medyalarını yaratmaktan vazgeçmeli. Objektif ve tarafsız gazetecilik desteklenmeli. Yaşadığı ülkede, barış, demokrasi, özgürlük, adalet isteyen her birey, işini hakkı ile yapmaya çalışan tüm basın organlarına destek vermeli....