Beylikdüzü Kültür Merkezi’ni dolduran vatandaşlar, Mumcu ile ilgili anıları dinlerken duygusal anlar yaşadı. Adalet ve Demokrasi Haftası içinde düzenlenen Uğur Mumcu’yu Anma Programı’nın moderatörlüğünü Avukat Naz Merve Nokay yaptı. Konuşmacı olarak ise gazeteci Ali Sirmen ve Avukat Doğan Subaşı katılım gösterdi.
Maalesef ders alamadık
Panelin ilk konuşmasını yapan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Uğur Mumcu’nun aydın ve ileri görüşlü bir insan olduğunu belirterek, “Mumcu ile ilgili okuduğum kitaplarda O, bizi her daim uyarmış ama bizler dinlememiş ve ders almamışız. Umarım artık daha doğru hareket eden, adaleti daha ölçülü teslim eden bir toplum oluruz. Ben buradan çıktığımda kendimi daha vazifeli biri olarak görüyorum. Her geçen gün eskiye göre daha sorumlu olmayız” dedi. Uğur Mumcu’yu özlemle andıklarını ifade eden İmamoğlu katılım gösteren herkese ve değerli katkıları için panelistlere teşekkür etti.
Demokrasi Şehitleri İçin Saygı Duruşu
Sözü alan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şube Başkanı Sebahattin Çılbır, demokrasi ve adalet için bir araya geldiklerini ifade ederek daha büyük işler başarmak zorunda olduklarını söyledi. Çılbır; demokrasi şehitleri Çetin Emeç, Muammer Aksoy, Apdi İpekçi, Fahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Metin Göktepe, Necip Hablemitoğlu, Hrant Dink ve hepsinin simgesi olan Uğur Mumcu’nun isimlerini bir bir saydı ve ekrana görüntüler yansıdı. Demokrasi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ayrıca bir anda kararan salonda Selda Bağcan’ın yorumladığı “Uğurlan Olsun” şarkısı yükseldi, ekrana yansıyan Uğur Mumcu görüntüleri müzikle birleşince duygusal anlar yaşandı.
Gazeteci Ali Sirmen Anılarını Paylaştı
Panel, konuşmacıların günün anlamı üzerine olan yorumlarıyla devam etti. Herkesi selamlayarak ve ‘adalet denilince bir gülme tutar beni’ diyerek konuşmasına başlayan gazeteci Ali Sirmen, Uğur Mumcu’nun ilk kitabi “Adalet ve Demokrasi’deki çarpıcı konulardan ve Mumcu’nun Sakıncalı Piyade, Rabıta Örgütü kitaplarındaki etkileyici açıklamalarından bahsetti. Sirmen, Mumcu’nun topluma aydınlatan, zihinlere ışık tutan kitaplar yazdığını söyledi.
O, hepimizin Can Dostuydu
Mumcu ile aynı gazetede çalışan Sirmen, “Bir kere Uğur Mumcu fevkalade bir hukukçuydu. İlk mesleği avukatlıktı, araştırmacı gazetecilik başarısını avukatlığı üzerine inşa etmişti. Genelde kimsenin ulaşamadığı açık bilgileri hukuk yollarından bulduğunu söylerdi. O, yalnız olayların polisiye yönleriyle değil; olayları alır, siyasi temelin içine oturtur öyle incelerdi. Dilinin zenginliği büyüktü. Müthiş bir mizah yazarıydı. Sakıncalı Piyade eseri de öyleydi. O, bu mizahının oklarını kendisine yöneltmeyi de bilirdi. Mumcu, kendi yaşamı içinde her zaman ölüm tehlikesi ile yaşadı ama ölüm korkusu ile yaşamadı. Bir aydın olarak dostluğunu aydın tavrı ile birleştirmişti. Kim baskı görse, kim hapse düşse hemen yanında olurdu. Demokrat tavrını günlük yaşamı ile bağdaştırmıştı. Bize çok ışık tuttu. O hepimizin can dostuydu, onu çok özlüyoruz” diye konuştu.
Geçmişi Bilirsek Geleceği de Hesaplarız
Panelistlerden İBB ve Beylikdüzü Belediyesi Meclis Üyesi Av. Doğan Subaşı da 24 -31 Ocak tarihleri arasında kutlanan Adalet ve Demokrasi Haftası’nın mühim bir yanı olduğunu belirterek başladığı konuşmasında Uğur Mumcu’nun kendisi için ne ifade ettiğinden bahsetti. Mumcu’nun 70 ve 80’li yıllardaki Türkiye durumuna ışık tuttuğunu belirten Subaşı, Uğur Mumcu’dan dersler alınması gerektiğini söyleyerek, “Nereden geldiğimizi bilirsek nereye gideceğimizi de hesaplarız” dedi.