AK Parti Koalisyon Düğümünü Çözecek Formülü Buldu

MHP ile koalisyona hazırlanan AK Parti, çözüm değil, demokratikleşme adımları atacak, dört bakanın durumu hakkındaki karar Meclis'e bırakılacak.
MHP ile koalisyon kurulmasına sıcak bakan AK Parti, bunun önündeki engellerin ortadan kaldırılması için hazırlık yapmaya başladı.

AK Parti, çözüm sürecinin sona ermesine sıcak bakarken bunun yerine "tüm vatandaşlar için demokratikleşme" diyecek. 4 bakanla ilgili durumun Meclis'e havale edilmesi üzerinde durulurken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konumu kesinlikle pazarlık konusu yapılmayacak.

AK Parti kulislerinde MHP ile koalisyon tercihi şu anda açık ara önde gidiyor. AK Parti kurmayları, MHP'nin koalisyon için öne sürdüğü 3 koşulun sıkıntı olmadan nasıl aşılabileceği tartışılıyor.

AK Parti kurmaylarının üzerinde tartıştığı formüller şöyle:

ÇÖZÜM DEĞİL DEMOKRATİKLEŞME

MHP'nin sona erdirilmesini istediği çözüm sürecinin bu hali ile devam etmesine AK Parti de sıcak bakmıyor. Bu konunun sorunsuz aşılması bekleniyor. AK Parti, "çözüm süreci" yerine "demokratikleşme" adımları atacak. Bu adımların sadece bir bölgeye değil, toplumun tümüne yönelik olduğu anlatılacak. AK Parti, PKK'nın bölgede vatandaşlara uyguladığı baskının azaltılması için de mücadele verilecek.

4 BAKANIN DURUMU

4 bakanın durumu ile ilgili konunun ise Meclis'e havale edilmesi üzerinde duruluyor. AK Parti, "Bu TBMM'ye ait bir konu. AK Parti istemese de zaten üç parti bir araya gelerek bir komisyon kurulmasını sağlayabilir. Üç partinin 292 milletvekili var, istedikleri kararı çıkartabilir" diyerek bu konuyu koalisyon pazarlıklarının dışında tutmayı, ortaklarının elini rahatlatmayı düşünüyor.

CUMHURBAŞKANI PAZARLIK KONUSU DEĞİL

AK Parti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konumu ise tartışma konusu yapmayacak. AK parti bu konunun koalisyon pazarlıklarının dışında olduğunu açıkça ortaya koyacak. Koalisyon pazarlıkları sırasında da "Cumhurbaşkanı zaten Anayasal yetkilerini kullanıyor. Bakanlar Kurulu'nu toplamak Anayasa'da var" denilecek. AK Partili kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Haziran sonrasındaki pozitif ve kuşatıcı rolüne işaret ederek, muhalefet partilerinin bunu dikkate alması gerektiğini düşünüyor.

YENİ MECLİS SALI GÜNÜ TOPLANIYOR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 7 Haziran'daki genel seçimlerin kesin sonuçlarını açıkladı. AK Parti'nin 258, CHP'nin 132 ve MHP ile HDP'nin 80'er milletvekili aldıkları resmen belirlenmiş oldu. Seçime katılma oranı yüzde 83.92 olarak gerçekleşti.

YEMİN 23 HAZİRAN'DA

Kesin sonuçların TRT'de duyurulmasının ardından Meclis'in çalışma ve dolayısıyla hükümet kurma girişimlerinin başlangıç tarihi de netleşti. Kesin sonuçların açıklanmasından sonra Meclis Başkanlığı, TBMM İçtüzüğü'ndeki, "Sonuçların ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00'te TBMM toplanır" hükmüne dayanarak Meclis'in 23 Haziran Salı günü toplanacağını duyurdu. Toplantıda milletvekilleri yemin edecek. Cumhurbaşkanı'nın da yeni hükümet için görevlendirmeyi yemin töreninden sonra yapacağı belirtiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri