AKP'de Bakanlara yer aranıyor

Erdoğan’ın grup toplantısında bakan ve parti yöneticilerinin bazılarını başka seçim bölgelerine göndereceklerine ilişkin açıklamasının ardından partinin ağır toplarının gönderileceği yeni bölgeler konuşulmaya başlandı. Ertuğrul Günay’ın Antalya’da Baykal’
Başbakan Tayyip Erdoğan, salı günü partisinin grup toplantısının basına kapalı bölümünde, iki dönemdir vekil olanların dinlendirilebileceğini açıklarken, üzerinde çok durulmayan bir mesaj daha verdi.

Erdoğan, “partinin önde gelen isimleri” olarak bakanlar ve parti yöneticilerini kastederek, “...Abi olarak başarılarından yararlanmak üzere başka seçim bölgelerine göndereceklerimiz var” ifadesini kullandı. Erdoğan, bu sözleriyle partide bir süredir bakanlar ve parti yöneticilerinin seçim bölgelerinin değişeceğine ilişkin bilgileri doğruladı. Erdoğanın bu açıklamasının ardından partinin vitrindeki isimlerinin seçim bölgelerine ilişkin sürpriz değişikliklerin olacağı konuşulmaya başlandı.

AKP kulislerine göre en büyük sürpriz yer değişikliklerinden biri Bakan Ertuğrul Günayla ilgili olacak. Günayın İstanbul 2. bölgeden Antalyaya kaydırılması gündeme geldi. Böylece Günay, Antalyada Deniz Baykalla yarışacak. Günayla Baykal CHPde genel başkan-genel sekreter olarak yıllarca birlikte çalıştıktan sonra genel başkan adayı olarak da karşı karşıya gelmişti. Günay, CHPden Baykal döneminde ihraç edildikten sonra 2007 seçimlerinde AKPye katılarak İstanbuldan milletvekili adayı ve daha sonra da Kültür ve Turizm Bakanı oldu. Günay, geçen günlerde yaptığı bir açıklamada, “1973’ten beri parlamentoda olan siyaset kıdemlisinin hâlâ aday olmak için bu zahmetini yadırgıyorum. Ben 20 yıldır parlamento dışındaydım, siyasette ayakta durdum. Siyaset sadece milletvekili olarak yapılmaz” diyerek Baykala emeklilik çağrısı yaptı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da seçim bölgesinin Manisadan Bursaya kaydırılması gündeme geldi. Ancak Arınçın Bursayı istememesi nedeniyle Diyarbakır ya da Şanlıurfada liste başı yapılması formülleri de konuşuldu. Ancak Arınçın kişisel kararını, tüzükte milletvekillerinin “üst üste ancak 3 kez aday olabilecekleri” hükmüne dayandırarak “Son kez Manisa’dan aday olup emekli olacağım” dediği öğrenildi.

Aksu gidecek mi?

“Aday gösterilmezsem köyüme dönerim” diyen TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in de Antalyadan memleketi Karabük ya da başka bir ile gönderilebileceği, aday gösterilmeyebileceği de ifade ediliyor. Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Denizli teşkilatının kendisini istememesi nedeniyle Ankaradan adaylık başvurusu yaptı. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Kayseriden Ankaraya, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Erzincandan İzmire kaydırılabileceği de belirtiliyor. Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu’nun da İstanbul yerine yıllar sonra ilk kez kendi memleketi olan Diyarbakırdan adaylığının gündemde olduğu da AKPde konuşuluyor.

Ülkücüler

AKPde listelerin belli olmasına kısa bir süre kala, gözler aday adaylığı başvurusu yapmadığı halde aday gösterilecek sürpriz isimlere çevrildi. Erdoğanın bizzat kişisel davetiyle listelere girebilecek bu isimler arasında Aydın Menderes, DPnin eski genel başkanı Süleyman Soylu, ANAPın eski genel başkanı Ali Talip Özdemir sayılıyor. Erdoğanın uzun süredir MHP tabanından oy alabilmek için bazı eski tanınmış ülkücüleri aday göstermek istediği belirtiliyor. Bu çerçevede referandumda evet kampanyası yürüten ve MHPden de ihraç edilen Ramiz Ongunla görüşmeler sürüyor. AKPnin Onguna “Tek başına gel aday ol” dediği, Ongunun ise yanında bir ya da iki kişi daha istediği belirtiliyor.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri