'AKP'nin insan hakları sicili karanlık'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Faili Meçhullerin, yargısız infazların, gözaltındaki ölümlerin devam ettiğini ifade etti

AKP iktidarının, sekiz yıllık iktidarındaki hak ihlalleri sicili karanlık bir tablo çizdiğine dikkat çeken Tanrıkulu, şu değerlendirmede bulundu:
"Kendilerini 'demokrat' olarak tanımlayan, bir 'demokrasi havarisi' muamelesi de gören bu iktidar döneminde yaşanan faili meçhuller, işkenceler ve ölümler aslında, 1990'ların karanlığının, AKP döneminde de sürdüğünü açıkça ortaya koymaktadır.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) verilerine göre, AKP'nin sekiz yıllık iktidarı boyunca, toplam 116 faili meçhul cinayet işlendi, "yargısız infaz/dur ihtarı/rastgele ateş açma" sonucunda 367 hayatını kaybetti, gözaltında ya da cezaevinde 370 ölüm olayı meydana geldi.

Diğer insan hakları örgütleri, bu konuda çalışan kurumlar ve basına yansıyabildiği kadarıyla yayınlanan haberler, bu tablonun daha da vahim olabileceğine yönelik güçlü kanıtlar sunmaktadır.

Eldeki verilere karşılaştırmalı olarak bakıldığında, AKP'nin 8 yıllık iktidarı boyunca;
-Toplam 282 faili meçhul cinayet işlendi,
-Çatışmalarda 2 bin 262 kişi yaşamını yitirdi,
-8 bin 710 kişi işkenceden geçirildi,
-87 bin 513 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 11 bin 34 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilirdi.
-Kapatılan ve kapatılmak istenen parti ve dernek sayısı ise 232 oldu.
-Yine bu süreçte baskın ve saldırı yapılan kitle örgütü, siyasi kuruluş, yayın organı ve kültür merkezi sayısı 627 iken, toplatılan ve yasaklanan yayın sayısı 671 olarak kaydedildi.
Şimdi AKP'ye ve onu demokrat olarak bize sunanlara sormak istiyoruz: Bu kadar faili meçhul, bu kadar işkence, bu kadar insan hakları ihlalleri hangi demokratik ülkede görülür? Hangi demokratik iktidar 12 yaşında 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz'ın ölümüne sessiz kalır. Hangi özgürlükçü iktidar; parçalanan cesedi annesi tarafından toplanan Ceylan Önkol'un ölümü konusunda hiçbir adım atmaz? Hangi adaletli iktidar kendi döneminde tehdit edilen ve sonrada öldürülen Hrant Dink'in gerçek katillerini ortaya çıkarma iradesini ortaya koymaz? Artık, AKP hakkında doğru bilinen gerçekleri tartışmanın, 1990'ların insan hakları sicili açısındaki karanlığının bir türlü aşılamadığının görülmesinin zamanı gelmiştir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri