Bağış ve Sarıgül sesleri

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde dünya kenti İstanbul’un adayları da merak konusu. AK Parti ve CHP’de iki önemli ismi ön plana çıkarıyor.
 AK Parti kanadında Başmüzakereci AB Bakanı Egemen Bağış’ın ismi ön plana çıkarken, CHP’de ise Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ismi konuşuluyor.

İstanbul adayları için kulislerden son bilgiler

Kulisler hareketlendi. Yerel seçimler için önemli bir kavşak noktasına giriş yapmış durumdayız. Artık aday belirleme süreçleri yavaş yavaş gündemimizde yer almaya başladı. Anketler yapılıyor, kamuoyunun nabzı tutuluyor, bazı partilerde pazarlıklar yapılıyor, bazılarında da farklı stratejiler belirleniyor. Yerel seçimler, daha sonraki genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri açısından kritik bir seçim olacak kuşkusuz. Özellikle AK Parti için varlığını devam ettirme ve CHP için de iktidar olma ihtimalinin üzerine gitme çabası var. Sonuçları hep birlikte göreceğiz elbette ama yerel seçimler için en önemli şehir olan ve bizleri daha çok ilgilendiren İstanbul’u ve adaylarını biraz daha detaylı incelemekte fayda var. 

Topbaş hızlı davrandı

İstanbul için Ak Parti’nin adaylarına baktığımızda, konuşulan 3 ismin her birinin parti için ayrı ayrı önemli isimler olduğunu görebiliyoruz. Her ne kadar İstanbul adaylığı için Başbakan’dan gelecek mesaj beklense de mevcut başkan Kadir Topbaş hızlı davranarak adaylığını açıklamış bulunuyor. Açıkçası bunun Başbakan nezdinde  olumlu mu olumsuz mu bir karşılık bulduğu henüz bilinmiyor. Ancak Topbaş mevcut belediye başkanı olmanın tüm imkanlarını seferber ederek en güçlü aday benim imajını rahatlıkla yaratabiliyor. Şehrin yıllardır en önemli sorunu olan ulaşım konusunda gelecekte yapacaklarını açıklayan Topbaş, bu kampanya ile seçim startı vermiş bulunuyor. İki dönemdir başkanlık koltuğuna oturan Topbaş’ın en önemli avantajı belediye başkanlığı tecrübesi. 

Binali Yıldırım İzmir’e

İstanbul için kulislerde geçen diğer bir aday ise Binali Yıldırım. Ancak Binali Bey’in adı İzmir için de geçiyor. CHP’nin kalesi olarak bilinen İzmir’in önemi Ak Parti için büyük. Dolayısıyla partinin ağır toplarından biri olan Yıldırım’ın İzmir’i alarak büyük bir başarıya da imza atmasının ihtimali üzerinde duruluyor. Kabinenin en çalışkan Bakanlarından biri olan Yıldırım’ın İzmir’i alması ihtimali kişisel olarak da büyük bir başarı anlamına gelecektir kuşkusuz. Erdoğan’ın önem verdiği Bakanlardan biri olan Yıldırım’a bu pozisyona uygun göreceği her geçen gün daha çok ağırlık kazanıyor. 

Egemen Bağış’ın şansı yüksek

İstanbul için Ak Parti’nin bir diğer adayı da Egemen Bağış. Bağış’ın İstanbul’u istediği biliniyor. Ancak Topbaş gibi çok açık ifade etmektense daha dolaylı bir şekilde bu isteğini belirtiyor. Başbakanın vereceği her göreve hazırım diyerek görev adamı olduğunun altını çiziyor. Kulislerde adı sıklıkla geçiyor. Özellikle gençler arasında popüler bir isim. Genç yaşta elde ettiği başarılar birçok gence ilham kaynağı olmuş durumda. Gezi olayları sırasındaki olumlu performansı ve yüksek enerjisi sayesinde Parti tarafından takdirle karşılanan bir isim. Bu süreçte yıldızının iyice parladığı belirtiliyor ve adaylık iddiasını güçlendirdiği konuşuluyor.

Ak Parti kurulmadan önce uzun yıllar ABD’de yaşamış olması ve Bakan olduğunda mesaisinin çoğunu görevi icabı Avrupa ülkelerinde geçirmiş olmasının İstanbul gibi bir dünya şehri için faydalı olacağı üzerinde duruluyor. Başbakan’ın da üzerinde durduğu İstanbul’un uluslararası alanda bir marka şehir olması iddiası her geçen gün güçlendikçe uluslararası deneyimi olan Bağış’ın bu koltuğa oturmasının ihtimal dahilinde olduğu konuşuluyor. Ak Parti’nin ilk yıllarından beri Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden olması da bu ihtimali güçlendiriyor. Ama son zamanlarda başka bir konu da üzerinde durmamız gereken bir nokta. Bağış’ın özellikle Sarıgül ile rekabet edebilecek enerji ve hazırcevaplığa sahip olması da kulislerin üzerinde en çok durduğu konu. 

CHP’de Sarıgül rüzgarı 

CHP’nin adaylarına gelince. Mustafa Sarıgül elbette ki CHP’nin en önemli adayı. Sarıgül CHP açısından yeni bir dönemin başlangıcı olma iddiasıyla İstanbul’u istiyor. Daha önce genel başkanlık için Baykal ile yarışan Sarıgül, “İstanbul’u alayım CHP’yi iktidar yapacağım” diye fısıldıyor. Tabi bu iddia sadece CHP içinde değil, CHP dışında da sol kesimi heyecanlandıran bir etki yaratıyor. Sarıgül’ün Şişli’de belediye başkanlığı yapması, deneyimli bir isim olması aday olma şansını arttıran bir diğer etken. Diğer CHP adaylarına nazaran belediye başkanlığı deneyimi olması, kendisini isteyen CHP’liler için en güçlü argüman. CHP için diğer önemli aday Genel başkan yardımcısı Gürsel Tekin. Tekin, Sarıgül’ün aday olmasına karşılık kendi adaylığını da açıkladı.

Kimisi bunun bir taktik olduğunu düşünse de Tekin yakın çevresine çok ciddi olduğunu net söylüyor. Tekin İstanbul il başkanlığı yapmış halka değebilen önemli bir siyasetçi ve CHP içinde de gün geçtikçe geniş bir tabana hitap ediyor. Dolayısıyla Tekin’in de tıpkı Sarıgül gibi CHP için yeni bir başlangıç, yeni bir umut olma iddiası taşıdığını söyleyebiliriz. CHP’nin adayı her kim olursa olsun İstanbul’u Ak Parti’den alarak genel seçimlere güçlü bir şekilde girmeyi hedeflediği çok açık. Yani bir nevi bu seçim CHP için genel seçim niteliğinde geçecek. 

Her ne kadar CHP’nin adayları net olsa da, AK Parti’nin adayları net olmadığı için kulislerden edindiğimiz izlenimler ve bilgileri aktardık. Yani bizim yorumlarımızın yanında kulislerden edindiğimiz bilgi ve izlenimleri de sizlerle paylaştık. Seçim sathı mahalline girdikçe adayların ismi kesinleşecek ve o zaman farklı partiler arasındaki rekabete yer vereceğiz. Her ne olursa olsun bu seçimin bir demokrasi bayramı olması için herkese büyük bir rol düşüyor. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri