Bakan'dan 'terör' itirafı

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin terör belasından kurtulma konusunda kararlı olduğunu söyledi. Terör örgütünün eylemlerinin dehşet verici boyutlara ulaştığını belirten Yazıcı, "Bir insan aynı coğrafya, aynı vatanı paylaştığı insanı nas

Gece Erzurum'a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti il başkanlığını ziyaret etti. Milletvekili Muhyettin Aksak, belediye başkanları ve partililer tarafından karşılanan Bakan Hayati Yazıcı şu açıklamayı yaptı:

"İçinde bulunduğumuz Eylül ayı, darbe tarihi. 15- 16- 17 Eylül'de Türkiye'de 10 yıl hizmet etmiş başbakan ve bakanların asıldığı tarih. Bizim tarihimizde bu kara lekeler var. Ancak biz çok sabırlı bir şekilde inatla ve ısrarla Türkiye'nin demokrasi çıtasını yükseltme doğrultusunda çalışıyoruz. Bu süreçte kamuoyuyla paylaşmadığımız şeyler oldu. Paylaşmanın iyileştirme sürecine zarar vereceği kaygısıyla bunu yapmadık. Bağrımıza taş basarak milletimizin hak ettiği demokratik standartların yükselmesi konusunda kararlılığımızı sürdürdük. Dik durarak yürüyüşümüze devam ettik."

Tarihte ilk defa milletin anayasa yapacağını kaydeden BakanYazıcı, "1876 tarihinde Osmanlı döneminden bugüne kadar 5 anayasanın 3'ü olağanüstü dönemlerde yazıldı. 2'si ise darbecilerin yaptığı anayasalar. Oysa anayasayı millet yapar. Anayasa milletin kendinisini yönetecek metnin ismidir. Bu çerçeveyi çizme hakkı milletin. İlk defa başarırsak Türk Milleti bir anayasa yapacak" dedi.

BDP'NİN MECLİS'E DÖNME SORUSUNU YANITLAMADI

Basın mensuplarının BDP'nin meclise dönme ve terör örgütünün öğretmenlere yönelik eylemleriyle ilgili soruları yanıtlamayan Bakan Hayati Yazıcı, terör konusunda ise şunları söyledi:

"Terör örgütünün eylemlerini görüyorsunuz. Bazen şöyle söylüyorum. Bazen çok dehşet oluyor. Eylemden eyleme kıyaslama yaptığınız zaman hepsi kötü, ama dehşeti var onların içinde de. İnsan öldürmenin bir olayla, diğer olayla farkı olamaz. İnsan insanı nasıl öldürür? Böyle bir şey olabilir mi? Hele hele kardeşini nasıl öldürür? Aynı coğrafya, tarihi, vatanı paylaştığı insanı niçin öldürür? Sebep ne? Yapıya baktığınızda yapı çok karmaşık. İçinde çok değişik etniğe mensup teröristler var. Coğrafya zorlu bir coğrafya, iç ve dış faktorler var. Ama inşallah halkımızla birlikte bu beladan da kurtulacağız. O zaman Türkiye'yi hiç kimse tutamaz. Türkiye gerçekten savaşlara sebep olan bir coğrafyada. Enerji koridorlarının geçtiği coğrafyada yıldız gibi parlıyor. Bunu hazmedemeyenler var. Hiç bir şey bizi yıldırımaz."

Daha sonra Vilayeti ziyaret ederek Vali Vekili Mehmet Gök ile görüşen Bakan Yazıcı, terörün, dili, dini ırkı olmayacağını vurguladı. "Terörü lanetliyorum" diyen Yazıcı'ya Vali Vekili Mehmet Gök, Oltu taşı tespih hediye etti.

'GÜMRÜK TEŞKİLATI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR'

Erzurum Valiliği ziyaretinden sonra Ticaret ve Sanayi Odası'na (ETSO) giden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni oluşturulan bakanlığın yapılandırılması için çalışmaların başladığını belirtti. Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü olan kurumların yeni dönemde bölge müdürlüğü konumuna getirileceğini anlatan Bakan Yazıcı şöyle dedi:

"18 yerdeki Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğünün bir kısmını azaltacaktık. Ancak yeni kanun çerçevesinde 20 bölge müdürlüğü oluşturulması yetkisi var. Biz ilk etapta 14- 15 tanesini ticaret kapasite durumuna göre yapılandıracağız. Dış ticaretin belli yerlere ulaştığı yerlerde gümrük müdürlükleri olacak. Dış Ticaret Kanunu çerçevesinde 2011 sonuna kadar biz illerimizde Ticaret İl Müdürlükleri oluşturacağız. Mevcut Sanayi Ticaret İl Müdürlükleri Bilim ve Teknoloji Sanayi Bakanlığı'nda kalıyor."

'HALLER KAYIT ALTINA ALINACAK'

Bakan Yazıcı, ticaret kapasitesi yaklaşık 15 milyon lira olan Erzurum'da kapasitenin artırılması için çalışma yapılmasını istedi. ETSO'da yöneticilerle basına kapalı olarak bir süre görüşen Bakan Hayati Yazıcı, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanlığı'nı ziyaret etti. Başkan Rasim Fırat'tan bilgi alan Yazıcı, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Hal Kanunu hakkında bilgi verdi. Bakan Yazıcı şunları söyledi:

"Kanunla birlikte özellikle meyve, sebze üretimi, ticareti ve tüketicinin hukukunun korunması bakımından Türkiye önemli yeniliklerle tanışmış olacak. Hem üreticinin hem de tüketicinin hak ve hukukunun korunmasını hedefliyoruz. Kayıt dışı alanı kayıt altına almak suretiyle hal kayıt sistemi devreye sokulacak. Bu konuda teknik çalışmalar bitmek üzere. 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek olan kanunla ilgili hepimizin hazırlıklı olmamız gerekir. Önümüzdeki bir kaç ay içerisinde medya ile bir tanıtım sürecine de gireceğiz." 'SURİYE İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPILIYOR'

Burada basın mensuplarının Suriye'de Esad yönetiminin Türk Mallarına yasak uyguladığı yönündeki sorularına cevap veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Konuyla ilgili henüz bana ulaşan bir şey yok. Bilgi geldiği zaman ona göre değerlendirme yaparız. Bilgi almadan bir değerlendirme yapmam. Arkadaşlar bilgi topluyorlar. Beni bilgilerdirecekler, ondan sonra gerekirse değerlendirme yaparım" dedi.

Ziyaret sonunda Başkan Rasim Fırat, Bakan Hayati Yazıcı'ya üzerinde isim yazılı olan Oltu taşı tespih hediye etti.

ERZURUM GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNÜ DENETLEDİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cuma namazını Ulu Cami'de kıldı ve ardından Gümrük Müdürlüğü'ne gitti. Gümrük Müdürü Ümmügülsüm Bali Soylu'nun raporlu olduğu için rastgele bir odaya giren Bakan Yazıcı, burada Müdür Vekili Esin Uzun'dan brifing aldı. Gümrük Müdürlüğüne ait tabela ve çevre düzenlemesini beğenmeyen Bakan Yazıcı, gerekli düzenlemelerin en kısa zamanda yapılması talimatı vererek ayrıldı.

İŞADAMININ YAPTIRACAĞI ÜNİVERSİTE EK BİNASI

Bakan Yazıcı, Erzurumlu İşadamı Osman Bakırcı tarafından yaptırılacak ve 7 milyon liraya mal olacak Atatürk Üniversitesi bağlı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ek binasının temel atma törenine katıldı. Atatürk ve Bilim Anıtı önünde düzenlenen temel atma törenine eşi Nuriye Bakırcı ile katılan işadamı Osman Bakırcı, 54 yaşına giren Atatürk Üniversitesine ilk kez bir iş adamı tarafından maliyeti 7 milyon lirayı bulan ek tesis yaptırılacağını söyledi.

'EŞİNİN ADINI VERİRSİN'

Bakırcı'nın yaptıracağı tesis ile Erzurumlu işadamlarına örnek olacağını belirten a Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Bakırcı ve eşine teşekkür etti. Eşi Selma Yazıcı ile birlikte törene katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, eğitime yapılan yardımların tümünün vergiden düşüldüğüne dikkat çekti. Yazıcı, işadamına teşekkür ederken, "Şimdiye kadar yaptıklarına hep kendi ismini vermişsin. İnşallah Atatürk Üniversitesine yaptıracağın bu güzel tesise de eşinin adını verirsin" dedi.

Konuşmaların ardından törene katılanlar yürüyerek İİBF'nin arkasına giderek inşaat alanı önünde toplandılar. Bakan Yazıcı, eşi Selma Yazıcı, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, İşadamı Osman Bakırcı ile eşi Nuriye Bakırcı temel atma butonuna birlikte bastı.

BOMBA İHBARI ASILSIZ ÇIKTI

Törenin ardından Atatürk Üniversitesi kampusundan MÜSİAD toplantısı için Palandöken Dağına hareket eden Bakan Yazıcı'nın konvoyunun geçtiği güzergahta 'bomba patlatılacağı' ihbarı yapıldı. Bunun üzerine Yenişehir kavşağına gelen Bakan Yazıcı'nın konvoyu Erzurum AVM tarafına yönlendirildi. Yazıcı, Erzurum AVM yanından Palandöken'deki Polat Renaıssance Otele götürüldü. Güvenlik ekipleri tarafından yapılan araştırmada 'bomba ihbarı'nın asılsız olduğu ortaya çıktı.

BAKAN YAZICI'DAN İTİRAF

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, MÜSİAD'ın Polat Renaıssance Otel'deki toplantısına katıldı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Gaziantep'te eğitimde kullanılan malzemelerle ilgili piyasada yapılan denetim sonuçlarını açıklayan Yazıcı, "Özellikle eğitim öğretim yılının yeni başlaması nedeniyle okul malzemeleri satışlarıyla sınırlı ve dört ili pilot seçmek süretiyle denetim yapıldı. Çanta, defter, kalem ve giysilerin laboratuvar tahlilleri bakanlığımıza ulaştı. Sadece çocukların kullanacağı tekstil ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Ama diğer alanlara ilişkin çok önemli sorunlar var. Denetimi derinleştireceğiz. Bu tür ürünlerin ithali ile alakalı fiziki kontrol ve teknik düzeyde laboratuvar kontrollerini çok daha sıkı olarak gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

 MÜSİAD Şube Başkanları, işadamları ve bürokratların katıldığı toplantıda 2012 yılında yürürlüğe girecek kanunlar hakkında bilgi veren Bakan Hayati Yazıcı, 1 Ocak 2012'te Hal Kanunu, Temmuz 2012'de ise 6102 sayılı Ticaret Kanunun önemli yenilikler getireceğini bildirdi. Yazıcı, TBMM'den geçen ticaret kanunuyla ilgili 20'yi aşkın ikincil düzenleme, genelge, tüzük yönetmelik çıkaracaklarını söyledi.

Toplantı sonunda bir katılımcının Suriye'nin Türk Mallarına yasak getirmesiyle ilgili sorusuna ise Bakan Yazıcı, sınır kapılarında bir sorun olmadığı yanıtını verdi.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri