'Başbakan kaybetme korkusu telaşı içinde'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ''Sayın Başbakan, kaybetme korkusu ve telaşı içinde. Demokrasilerde nöbet değişimidir. Sayın Başbakan, bir dönem istirahat etmiş olur, sağlığına da ihtiyacı var'' dedi.

Tekin, 4 Haziran'da Kazlıçeşme Meydanı'nda yapılacak mitinge ilişkin düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Partinizin İl Başkanı Bahri Şahin, mitinge katılanlar için havadan, karadan ve denizden ulaşım imkanı sağlayacaklarını söyledi. Havadan ulaşım imkanı nasıl sağlanacak? 5 Haziran'da da AK Parti'nin Kazlıçeşme mitingi var. Muhtemelen bir mukayese yapılacak. Bununla ilgili kaygınız var mı? 2009 seçimlerinde AK Parti ile CHP arasında az bir fark vardı. Siz bu seçimde İstanbul'da bir anket yaptırdınız mı?'' şeklindeki sorusu üzerine Tekin, şunları söyledi:

''Mitinge gelmek isteyenleri denizde ve karada taşıyacağız, havada tanıtım yapacağız. CHP, 81 ilin tamamında, 160'a yakın ilçede miting yaptı. Hiçbir mitingimizde taşıma yapmadık. Mitinglerle sayısal bir kıstas içinde değiliz. Bizim için önemli olan coşkudur, heyecandır ve inançtır. İnanıyorum ki 4 Haziran günü o inancı, o coşkuyu bütün Türkiye görecektir. Geçmiş dönemlerde de yerel seçimde de biz kamuoyu yoklaması yapmadık. Şu anda da yapma gereği duymuyoruz. Nasıl ki yandaş iş adamları, yandaş basın, yandaş medya varsa, ne yazık ki Türkiye'de de yandaş kamuoyu yoklamaları var. 12 Haziran günü Türkiye seçmeni herkese bir ders verecektir.''

Bazı gazetelerde sanatçı İbrahim Tatlıses'in, CHP'den aday olmak istediği, ancak Süheyl Batum'un bunu parti yönetimine iletmeden reddettiği yönünde iddiaların yer aldığı hatırlatılan Tekin, ''İbrahim Tatlıses'in herhangi bir başvurusu söz konusu değil. Sayın Tatlıses'i en iyi ben tanırım. Keşke öyle bir başvurusu olsaydı, elbette o da değerlendirilebilirdi ama başvuru söz konusu değil'' dedi.

''Seçimin güvenliği devlete aittir"

''Gazeteci-yazar Yılmaz Özdil'in bugünkü köşe yazısında değindiği 17 milyon adet fazla basılan oy pusulasının kendilerinde kaygı yaratıp yaratmadığı'' sorulan Tekin, şu yanıtı verdi:

''Gelişmiş bütün ülkelere baktığımızda, seçimin güvenliği tamamen devlete aittir. Ne yazık ki toplumun her kesiminde bu kaygılar var. Sadece basılan oy pusulalarıyla ilgili değil, milyonlarca yurttaşımız 'Oyumu kullanacağım acaba çalınır mı?' kaygısı içinde. İvedilikle Yüksek Seçim Kurulundan bu konuda bir açıklama bekliyoruz, seçimin sağlıklı sonuçlanabilmesi için. Yüksek Seçim Kuruluna ayrıca bir çağrıda bulunmak istiyorum; özellikle sayın Başbakan'ın son günlerdeki tavrı, tutumu, doğrusu hepimizi dehşete düşüren bir tavırdır. Sayın Başbakan'ın bu üslubu, önümüzdeki günlerde çok ciddi bir sıkıntı yaratabilir. Örneğin bir emekli öğretmenimiz hayatını kaybetti. Bizim için bir yurttaşımızın canı seçimden çok çok önemlidir. Bu güvenlik sorunu ciddi kaygılar yaratıyor. Sayın Başbakan'ın bu tavrından vazgeçmesi lazım ya da Yüksek Seçim Kurulunun bu konuda karar alması gerekir diye düşünüyorum.''

''Seçim meydanlarında büyük bir gerginlik var. Bu sokağa da yansıyor. Siviller de hedef alınıyor. Şırnak'ta İmam Hatip Lisesine molotofkokteylli bir saldırı oldu. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Tekin, ''Bütün saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bu gerilimin ana noktasına bakmamız lazım. Siyasi parti liderleri diye hitap ediyorsunuz ama ben CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'nun üslubunun hangi gerilim üslubu olduğunu doğrusu merak ediyorum. Bugüne kadar Sayın Başbakan'a ya da herhangi bir siyasi parti liderine hakaretvari konuşmuş değildir. Sayın Başbakan eleştirmiyor, herkese küfrediyor. Dün canlı yayınlarda hepiniz izlemişsinizdir. Sadece siyasi parti liderlerine küfretmedi, aynı zamanda vatandaşa da hakaret ediyor. Hak arayan her vatandaşı terörist ilan ediyor. Bu anlayıştan vazgeçerse ben inanıyorum ki sağlıklı bir seçim sonuçlanacaktır'' dedi.

Başka bir gazetecinin ''Başbakan Erdoğan'ın özellikle son günlerde üslubunda giderek bir sertleşmenin olduğu aşikar. Diyarbakır'daki üslubu da bu tondaydı. Üç dönemdir birinci çıkan bir partinin liderinin üslubundaki bu sertleşmeyi nasıl yorumluyorsunuz?'' sorusuna karşılık da Tekin, şöyle konuştu:

''Sayın Başbakan, kaybetme korkusu ve telaşı içinde. Demokrasilerde nöbet değişimidir. Sayın Başbakan, bir dönem istirahat etmiş olur, sağlığına da ihtiyacı var. Sayın Başbakan, sadece siyasi partilerle değil, yurttaşlarla çok ciddi şekilde kavga ediyor ve hakaret ediyor. Kamuoyu yoklamaları Sayın Başbakan'ı tatmin etmiyor, farkında, çok iyi bildiği için... CHP'nin oy yükselişi Sayın Başbakan'ı, arkadaşlarını, yandaş medyasını çok kaygılandırıyor. Kaygılanmasın, CHP varsa herkes için var, Sayın Başbakan için de var.''

Toplantıda daha sonra Demokrat Partiden istifa ederek CHP'ye katılan yeni üyelere rozetleri takıldı.
 

Kazlıçeşme mitingi

Toplantıda, CHP İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin, 4 Haziran Cumartesi günü İstanbul Kazlıçeşme Meydanı'nda yapılacak mitinge ilişkin bilgi verdi. Şahin, hem katılım anlamında, hem de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimlere bir hafta kala söyleyecekleri anlamında bu mitingin 12 Haziran seçimlerine doğrudan etki edeceğini belirtti. Şahin, ''Çünkü en büyük kamuoyu anketi insanların size gösterdiği ilgidir. Sizi iktidarda görmek isteyenler, bunun için önce gelip sizi görmek ister. Cumartesi günü de böyle olacak'' dedi.

Kılıçdaroğlu için hazırlanan kürsünün miting öncesinde bir sahneye dönüşeceğini anlatan Şahin, ''Kendilerine 'müsvedde' denilen sanatçı dostlarımız, bu çirkin sözün yanıtını vermek için Kazlıçeşme'ye geliyor'' dedi.

Engelli yurttaşların da mitinge güvenle gelip, güvenle kürsüye çıkmalarını istediklerini, işitme engelliler için özel çevirmenlerin olacağını belirten Şahin, Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının anında altyazılarla LED ekranlarda okunabileceğini ifade etti.
Şahin, engelli yurttaşların kendilerine ayrılan özel alanda bu mitingi sağlıklı bir ortamda izlemelerini ve anlamalarını sağlayacaklarını, mitinge gelenlerin 3 ayrı noktadan, sıcakta beklemeden alanda yerlerini alacağını söyledi.

Karadan gelenler için uzak ilçelerden otobüsler kaldırılacağını, Sirkeci-Halkalı arasındaki tren seferleriyle onbinlerin Kazlıçeşme'de buluşacağını, denizden de motorların onbinleri Kazlıçeşme'ye taşıyacağını belirten Şahin, buna ek olarak yakın ilçelerdeki ilçe başkanlıkları önünden de sürekli ring seferi yapacaklarını, kendi araçlarıyla gelenlere de geniş otoparklar hazırladıklarını ifade etti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri