BDP'li Demirtaş'tan Yeni Anayasa açıklaması

BDP Grup Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş, Kürt sorununu çözmeyecekse yeni anayasaya çok da ihtiyaç olmayacağını söyledi.

BDP'nin 4 Eylül'de yapılacak kongresi öncesi parti teşkilatını dolayan Selahattin Demirtaş, Van’ın Bostaniçi Beldesi’nde partililerle toplantı yaptı. Demirtaş, en önemli konulardan birinin yeni anayasa çalışmaları olduğunu söyledi. BDP'nin uzun süredir devam eden hazırlıkları olduğunu belirten Demirtaş, şunları söyledi:"Bizim Anayasa hazırlığı konusundaki temel görüşümüz şudur. Hiçbir parti anayasa çalışmanın merkezine kendisini koymasın. TBMM merkezli olmalıdır. Uzlaşma komisyonları veya Anayasa komisyonları bu çalışmayı yürütmelidir. Ama şu anda AKP'nin yapmış olduğu çalışma, göz önünde bulundurulduğunda AKP kendisini yeni anayasanın merkezine oturtmuş durumda. Bir AKP sözcüsünün yapmış olduğu açıklamada, ‘biz bu partilerle görüşürüz, BDP'de yemin ederse görüşürüz’ diye bir ifade kullanıyor. Bu arada evrensel, kucaklayıcı standartlara uygun sivil bir anayasa yapmak istediklerini söylüyor. Doğrusu bunu söyleyen siyasetçi, ya demokrasinin ne olduğunu bilmiyor yada bizleri halkı aptal sanıyor. Her şeyden önce, BDP Meclis'te grubu olan bir partidir. Yemin etse de etmese de. Grup kurmak yemin etmeye bağlı değildir. İkincisi 'Meclis dışındaki partilerle bile görüşeceğiz onlarla Sivil Toplum Örgütleriyle görüşeceğiz' diyorlar anayasa yaparken ama 'BDP ile yemin ederse görüşeceğiz' demek hangi demokrasi anlayışının olduğunu göstergesidir. Eğer şartlı görüşürse o zaman kucaklayıcı bir anayasa çıkmaz."Demirtaş, Ak Parti'nin kendileriyle görüşmeyi yemin şartına bağlamasını eleştirerek, "Ak Parti'nin yeni anayasada Kürt sorunu gibi temel bir sorunu çözme zihniyeti olsaydı BDP ile görüşüp görüşmemeyi yemin gibi bir şarta bağlamazdı. Ve daha da önemlisi yeni anayasa Kürt sorununu çözmek gibi bir kaygı taşımayacaksa, o halde yeni anayasaya çokta ihtiyaç yoktur" diye konuştu.Yüksek Askeri Şura kararlarıyla ilgili görüşünü de açıklayan Demirtaş, bu konuda Türkiye'nin olumlu gelişmeler kaydettiğini belirterek, "Bu son yaş toplantılarının sonuçları da sivil siyaseti güçlendirmiştir. Ama askeri vesayet ortadan kalktığı için doğrudan demokrasiye geçilmiştir anlayışını doğru bulmuyoruz" dedi.

BURKAY'A ÇAĞRI
Selahattin Demirtaş, 31 yıl aradan sonra Türkiye'ye dönen yazar ve siyasetçi Kemal Burkay'a da çağrıda bulunarak, "İçerde binlerce Kürt siyasetçisi bulunurken yurtdışında sürgünde Kürtler bulunurken böyle bir dönemde gelmesinin bakanlar tarafından karşılanmasının da çokta hayra yorumlanmamalıdır. Dikkatli olmalıdır. Sayın Burkay halkının mücadelesinin çıkarlarına zarar verecek pozisyonda olmamalıdır" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri