Türkiye geneli araştırma sonuçlarına göre, olası bir erken genel seçimde AKP’nin oy oranında düşüş gözlemlenirken, CHP’nin oranında az da olsa yükseliş dikkat çekiyor. Araştırmaya katılan halkın olası bir erken seçimde asla oy vermeyeceği partiler incelendiğinde ise halkın yaklaşık yarısı “asla HDP’ye oy vermeyeceğini” ifade ediyor.
Kararlı seçmen CHP ve HDP’de
Araştırmaya göre, 1 Kasım 2015 seçiminde oy verilen parti ile olası bir seçimde oy vermek istenen parti arasındaki ilişki incelendiğinde, en kararsız grup MHP’ye oy verenler olarak ortaya çıkıyor. En kararlı grubun ise CHP ve HDP’ye oy verenler olduğu görülüyor.
MHP’lilerin ikincipartisi AKP
Olası bir seçimde halkın hangi partiye oy vermek istediği ile istediği parti dışında ikinci olarak düşündüğü parti arasındaki ilişki incelendiğinde MHP’ye oy vermek isteyenlerin yaklaşık yarısı ikinci parti olarak AKP’yi düşündüğünü ifade diyor. AKP’ye oy verenlerin ise yarısından fazlası (%58,3) ikinci parti olarak MHP’yi düşündüğünü belirtiyor. CHP’ye oy vermek isteyenlerin çoğunluğu ise ikinci parti olarak AKP, MHP ve HDP dışındaki partileri tercih edeceğini ya da sandığa gitmeyeceğini aktarıyor. Bu bağlamda olası bir seçimde ikinci olarak en çok gösterilen parti ise MHP oluyor.
MHP ve AKP seçmeniAB’ye girmek istemiyor
CHP ve HDP’ye oy vermek isteyenlerin çoğunluğu Türkiye’nin AB’ye girmesini istediğini ifade ederken, MHP ve AKP’ye oy vermek isteyenlerin yarısı ise Türkiye’nin AB’ye girmek istemediğini söylüyor.
Alternatif parti yokdini siyaset etkili
Ankete göre, şu an bir seçim olsa oy vermek istenen partiye oy verme nedenleri incelendiğinde göze çarpan en önemli nedenlerin ‘savunulan değerler’ olduğu görülürken, alternatif partilerin olmayışı, dini söylemlerin etkili olduğu görülüyor.
AKP’lilerin 5’te biriBaşkanlık’a karşı
Araştırmaya katılan halkın yaklaşık %57-59 bandında Başkanlık sistemini desteklemediği belirtirken, desteklemeyenlerin çoğunluğunun olası CHP, HDP ve MHP’ye oy vermek isteyenlerin olduğu görülüyor. AKP’ye oy vermek isteyenlerin de yaklaşık %20’si başka bir ifadeyle, AKP’ye oy vermek isteyen her 5 kişiden 1’i Başkanlık sistemini istemediğini söylüyor. Başkanlık sistemine hayır diyenlerin partilere göre dağılımı ise şöyle: AKP %20,5, CHP % 93,7, MHP %64,2,HDP% 95,3
Gençler yeniAnayasa’ya da karşı
Araştırma 36 yaş altı katılımcıların Başkanlık sistemine karşı olduğunu gösteriyor. Başkanlık sisteminin gelip gelmemesi konusunda kararsız olan grubun çoğunluğunun ise 36 yaş üstü seçmenlerden oluştuğu görülüyor.
Halkın yarıdan fazlası yani %58’i yeni Anayasa’yı desteklediğini söylerken, CHP seçmeninin de yarısı yeni Anayasa’yı destekliyor. Ayrıca, CHP seçmeninin %50’si iktidarla Anayasa konusunda müzakere edilmesini istiyor. Öte yandan, 18-27 yaş arası nüfusun yeni Anayasa’yı isteme oranı 45 yaş üstü seçmene göre çok daha düşük olduğu görülüyor.
Suriyeliler konusu
Ankete göre ‘azımsanmayacak bir grup’ Suriyelilerin varlığını sorun olarak görürken, halkın %70,4’ü OHAL’in devam etmesini istiyor. Halkın %67,6’sı yaşanan ekonomik sıkıntıların nedeni için “Dış mihraklar ve terör olayları” diyor.