CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki parti yönetimi, seçim sonrası ortaya çıkan TBMM aritmetiğinden yeni bir hükümet çıkarmak için sonuçları doğru değerlendirmek amacıyla önceki gün bir araya geldi. Alınan bilgilere göre CHP yönetimi, iki aşamalı bir stratejiyi oluşturmaya çalışıyor.
Amaç, psikolojik üstünlük
Oy oranını düşürmesine karşın 132 milletvekili çıkararak ikinci parti olan, hükümet alternatiflerinde kilit konuma gelen CHP’de, 7 Haziran sonrası çıkan tablo, ilk olarak önceki gün gerçekleştirilen mini toplantıda değerlendirildi.
CHP; TBMM Başkanı’nı 3. turda seçtirmek için gerekli 276 oya Ak Parti’nin sahip olamaması nedeniyle, TBMM Başkanı’nın bir muhalefet partisinden seçilmesi konusunda diğer iki parti ile anlaşmak için kolları sıvadı. Bu doğrultuda, TBMM’nin ilk oturumunu geçici başkan sıfatıyla açacak olan Antalya Milletvekili Baykal’ın, 25. dönemde TBMM’nin başkanı olabilmesi için MHP ve HDP ile temas edilecek. Ak Parti’nin TBMM Başkanlığı’nda yenilmesiyle, psikolojik avantajı eline geçirmeyi hedefleyen CHP yönetimi, yeni kabine kurulmasında da buradan aldığı sinerjiyle hareket etmeyi amaçlıyor.
CHP’de hükümet senaryolarına ilişkin ana unsur, Kılıçdaroğlu’nun başbakanlığında kurulacak bir hükümetin oluşturulması. Bu nedenle Almanya benzeri büyük koalisyon senaryolarına iş dünyasından gelen taleplere rağmen “şimdilik” kaydıyla kapıyı kapatan CHP; MHP’yi koalisyon ortağı, HDP’yi de koalisyonu dışarıdan destekleyen parti yapmak için harekete geçti.
Bu kapsamda ilk temaslar önceki gün gayrıresmi düzeyde sağlandı. CHP-MHP azınlık hükümetinin, HDP tarafından desteklenmesi durumunda, Ak Parti’nin ekarte edileceği öngörüsünden hareket eden CHP kurmayları, bu konuda bazı tereddütlere sahip bulunuyor. CHP kurmayları, Ak Parti’nin tek başına muhalefette kalacağı bir senaryoda, yeniden oylarını artırma eğilimine girmesinden endişe ediyor.