Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasıyla, milletvekillerine “dokunmak için” tek bir aşama kaldı. Bu da TBMM Başkanlığı’nın dosyaları 15 gün içinde savcılıklara göndermesi. Meclis, dosyaları Adalet Bakanlığı üzerinden ilgili savcılık veya mahkemeye dağıtacak. Halen 152 milletvekili hakkındaki; 799 dosya yönünden dokunulmazlık kaldırıldı.
Dosyaların savcılıklara ulaşmasıyla birlikte, milletvekilleriyle ilgili soruşturmalar kaldığı yerden devam edecek. İlgili savcılık, önce dosyası bulunan milletvekilini şüpheli sıfatıyla ifadeye çağıracak. İfade alma işlemi sırasında savcılık isterse milletvekilini tutuklamaya sevk edebilecek. Bu durumda milletvekilleri, sulh ceza hâkimlerinin karşısına çıkacaklar. Tutuklama kararı çıkarsa da milletvekili cezaevine girecek.
Soruşturma sonunda ya milletvekilleri hakkında ilgili dosyadan dava açılacak ya da suç yoktur denilerek takipsizlik kararı verilecek. Eğer dava açılırsa milletvekili yargılanacak. Milletvekilliği ile bağdaşmayan suçtan hüküm giyen ve bu hüküm Yargıtay tarafından onananların TBMM üyeliği düşecek.
HDP için sıkıntılı günler
Kulislerde, 20 Temmuz’daki adli tatile girmeden çok sayıda savcılığın özellikle HDP’lilerle ilgili “dokunma sürecini” gerçekleştireceği konuşuluyor. Ancak savcılıklar, isterse adli tatilde de mesai harcayarak soruşturmalara bakabilecek. Soruşturmaları en çok merak edilen parti ise HDP oldu. HDP’nin 59 milletvekilinden 55’i hakkında dosya bulunuyor. Dosyaların çoğunluğunun içeriğinde “terör” suçlaması olan HDP’lilerle ilgili yargının “sert” tutum izleyeceği yargı kulislerinde konuşuluyor.
AKP’lilere dokunulacak mı?
En fazla dokunulmazlık dosyasına sahip ikinci parti CHP’de ise 57 vekile ait 211 adet dosya bulunuyor. MHP’de 10 milletvekiline ait 23 adet; AKP 29 vekile ait 50 adet dosya; bağımsız vekil Aylin Nazlıaka’ya ait toplam 5 dosya var. Savcılıkların AKP’li vekillerle ilgili ne tür işlem yapacağı da merak konusu oldu.