İÇİMİZDEN ÇIKAN VEKİLİN İLK KONUŞMASI

İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca TBMM’deki ilk konuşmasını yaptı. Kaynarca 2012 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada yerel ve bölgesel basının önemine işaret etti.


Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün bütçesi hakkında konuşma yapan Kaynarca, müdürlüğün bu konudaki hizmetlerinden bahsederek “Bunu önemsiyorum. Özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Çünkü, modern ülkelerde yerel ve bölgesel yayın organları, çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Desteklenmeli ve güçlendirilmelidir” diye konuştu.

İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca’nın, bütçe görüşmelerinde, meclis kürsüsünden yaptığı konuşmanın konuyla ilgili bölümleri şöyledir:

“Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri;

2012 yılı bütçe görüşmelerinde Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, Genel Müdürlük, 1920’de TBMM’nin açılmasından hemen sonra, “Matbuat ve İstihbarat Müdüriyet-i Umumiyesi” adıyla kurulmuştur. 1984’te ise “Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü” adını almıştır.  Bu yıl  651 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile teşkilat yapısı genişletilmiş, yeni kadrolarla Kurumda uzmanlaşmaya gidilmiştir. Genel müdürlük, modern bir haber ve basın merkezi ile sanat galerisine sahiptir. Hizmetlerini merkez teşkilatının yanı sıra 7 il müdürlüğü ve 22 basın müşavirliği ile yaklaşık 400 personel tarafından yürütmektedir.
Genel Müdürlük, ilgili makamlar ile kamuoyuna zamanında doğru, tanıtıcı, aydınlatıcı bilgi akışını sağlamakla yükümlüdür. ‘Devlet Enformasyon Sistemi’yle yerli ve yabancı medya kuruluşlarının yayınlarını takip etmektedir. Günde yaklaşık 4 bin haber ulaşmaktadır Her gün dünyanın önde gelen yayın kuruluşlarından; 40 yabancı televizyon, 18 dilde 300 üzerinde yabancı haber sitesi, 3 yerli yabancı haber ajansı,  92 ülkeden 48 dilde 1700’ün üzerinde yayın organının yer aldığı online gazete büfesinden, 81 ilden 1200 yerel gazete izlenmektedir.
Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, ülkemizde görev yapan yabancı medya mensuplarının mesleki çalışmalarına yardımcı olmakta, ülkemizin tanıtılmasına, iller bazında programlar yapılmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca yabancı devlet ve hükümet Başkanlarıyla birlikte gelen basın mensuplarının akreditasyonunu sağlamak, AGİT, NATO, HABİTAT, İSEDAK gibi zirve toplantılarda basın düzenlemelerini yapmak da verilen hizmetler arasındadır. Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri arasındaki  koordinasyon için Başbakanlık Genelgesi ile kurulan Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünün  sekretarya hizmetlerini de genel müdürlük yapmaktadır.
Genel Müdürlük, farklı kıtalardaki ülkelerin medya kuruluşlarını Türkiye’de bir araya getirmektedir. Bu çerçevede Aralık 2010'da Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu, Mayıs 2011'de Balkan Ülkeleri Medya Forumu, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da 22 Arap ülkesinden 250 medya temsilcisinin katıldığı  Türk-Arap Medya Forumu gerçekleştirmiştir.
Genel Müdürlük, çeşitli yayınlar da çıkarmaktadır. Türkiye” adlı tanıtım kitabı bunlar içinde en önemlilerindendir. Bu kitap Türkçenin yanı sıra İngilizce, Fransızca, Almanca başta olmak üzere 11 ayrı dile çevrilmiştir. Yine yayınlanan kitaplar arasında ‘Medya etiği’, ‘Türkiye’de Basın Yayın ve Tanıtma’, ‘Fotoğraflarla Türk Demokrasi Tarihi’ yer almaktadır.
AB üyesi ülkelerin iletişim kurumlarının oluşturduğu platform olan “Venedik Kulübü”ne 2004’ten bu yana üyedir. 28 ülkeden 180 basın kuruluşunun üye olduğu kuruluş 2010 toplantısını İstanbul’da yapmıştır. Yine sosyal sorumluluk projeleri de vardır. Her basın mensubu için fidan bağışı kampanyası çerçevesinde 18 ilde 20 bin fidan dikilmiştir.
        Basın Kartları Komisyonu’nun sekreterya görevini yapan Genel Müdürlük, basın kartının fonksiyonunu artırmış, gazetecilere ‘Gri Pasaport’ (Hizmet Pasaportu) sağlamıştır. Bugün itibariyle basın kartı sahibi gazeteci sayısı 13 bin 144’e  ulaşmıştır.
Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, ayrıca yerel basını güçlendirecek tedbirler almıştır. Bu konuyu önemsiyorum. Özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Çünkü, modern ülkelerde yerel ve bölgesel yayın organları, çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Desteklenmeli ve güçlendirilmelidir. Genel müdürlükçe, bu çerçevede ülkemizin değişik illerinde 21 kez yerel medya eğitim seminerleri düzenlenmiştir. 17 ilde de bilgilendirme toplantıları yapılmıştır. Yerel medyayı teşvik etmek amacıyla her yıl Anadolu basınını özendirme yarışmaları düzenlenmektedir. Medya mensuplarına haber, fotoğraf, yayın ve eğitim desteği vermektedir. İller arası ‘gazeteci değişim projesini’ gerçekleştirmektedir. Yine yerel medyaya yönelik hizmetler arasında, haber ajansı üyeliği bulunmaktadır. Yerel medyayı TRT ile yapılan protokolle, hafta içi her gün TRT Anadolu’da ekranlara taşımaktadır.
Genel Müdürlüğün 2012 yılı bütçesi yukarıdaki hizmet gerekçeleri ve faaliyetleri kapsamında 89 milyon 462 bin 500.- TL’dir.”



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri