İstanbul için kim şanslı?

Yaklaşan 2014 Yerel Seçimleri öncesi Türkiye’nin en çok merak ettiği iki isim: CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül. Dün yine medyada bu iki isim ile ilgili haberler vardı.
Birincisi; ‘CHP Kulislerini Sallayan İddia’ başlığı altında yayınlanan ve içeriğinde ‘CHP'nin İstanbul Büyükşehir adaylığı için kulislerde ilginç bir randevu üzerinde duruluyor. İddialara göre Kılıçdaroğlu ve Sarıgül eylül ayında helikopterle TT Arena'ya inecek ve Sarıgül'ün adaylığı açıklanacak.’ İddialarının yer aldığı haber.

Bir diğeri ise;
‘CHP'den Sarıgül Resti’ başlığı altında yayınlanarak, ‘Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye geçeceği haberlerine Gürsel Tekin'den açıklama geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP'de pazarlığın söz konusu olamayacağını belirterek, "CHP yakıtınız bittiğinde ikmal yapabileceğiniz bir istasyon değildir, ciddi bir siyasi partidir" dediği haber.

MUSTAFA SARIGÜL FAKTÖRÜ
2011 genel seçimleri öncesi kurmayı düşündüğü Türkiye Değişim Hareketi’ni CHP’nin oyları bölünmesin diye kurmadığı için şimdi CHP yönetiminden daha gösterişli bir davet bekliyor.
Yıllardır tek derdi Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanı olarak seçimlere girmek ve başbakan olmak. Her defasında CHP’ye yeni genel başkan gerekmiyor, Türkiye’ye yeni bir başbakan gerek diye söyleniyor. Bu hedefine giden yolun önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinden gideceğini düşünüyor.
Ancak her defasında Şişli belediyesini bir türlü elden bırakmıyor. Şişli elden giderse popülaritesinin ve ekonomik gücünün de zayıflayacağını düşünüyor.
Kimine göre ‘İstanbul’u CHP ancak Sarıgül ile alır’ düşüncesi dillendirilirken, kimine göre ise; ‘Sarıgül, Başbakan Erdoğan’ın karşısına çıkamaz’ düşüncesi konuşuluyor.
Yıllardır parti kuracağım diyerek bir türlü net adım atmayışı en önemli zafiyeti. Türkiye Değişim Hareketi’ne kendisi dışında pek önemli politikacı transfer edemeyişi de kusurlarından birisi.
Medya’da çok yer almasına ise Aydın Doğan başta olmak üzere bir çok gazeteci ile var olan dostluğu gerekçe gösteriliyor.
Sarıgül için belki de en son şans olacaktır İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı. Ya kazanarak büyüyecek, ya da kaybederek veya aday bile olamayarak giderek kendisinden umut bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak.

GÜRSEL TEKİN FAKTÖRÜ
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı olduğu dönemde yıldızı parladı. 2009 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak büyük başarı gösteren  Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu başarısında büyük pay sahibiydi. Kimileri bu başarının çoğunu Gürsel Tekin hanesine yazıyor. Ve böyle düşünenler 2014 yerel seçimlerinde İstanbul ancak Gürsel Tekin ile kazanılır diye ekliyor.
En büyük kusuru CHP İstanbul delegelerince fazla sevilmemesi görülüyor. Bu kusurun sebebi ise yine Gürsel Tekin’in çok başarılı çalışmalar yapmasına ve giderek parti içerisinde güçlenmesine bağlanıyor.

Son günlerde Sarıgül ile ilgili sorulan sorulara en çok cevap veren kişi olarak gösteriliyor. Bunun sebebinin de kendisine Sarıgül’ü rakip görmesi gösteriliyor.
Fethullah Gülen cemaatine aslında her iki isim de yakın gösterilse de cemaatin Tekin yerine Sarıgül’e sıcak baktığı konuşuluyor.
Gürsel Tekin de Sarıgül kadar olmasa da medyada oldukça yer tutan isim olarak biliniyor. Bu duruma ise Mustafa  Sarıgül imkanları sayesinde, Gürsel Tekin icraatları sayesinde medyada yer alıyor yorumları yapılıyor.
Bu günlerde yapılan ‘2014 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul adayı sizce kim olsun’ anketlerinde Sarıgül’e en yakın isim olarak Gürsel Tekin ve Muharrem İnce’nin adı geçmekte. Bu da Tekin’in adaylık şansını güçlendiriyor.

EN FAZLA YIL SONU BELLİ OLUR
Sarıgül mü, Tekin mi veya başka birisi mi? En fazla yıl sonu belli olacak. Bakalım CHP İstanbul’da kiminle yarışa girecek. Net olan bir durum var ki o da AKP’nin hala İstanbul’da çok güçlü oluşu.
Her şeye rağmen sandık sayılmadan hiç belli olmaz. 2009’da CHP yarışı kazanmak için çok yaklaştı. 2014’de herkes adayın etrafında kenetlenir ise neden olmasın?
Buna cevap verecek yine önce CHP yönetimi, sonra CHP’nin güveneceği adayın organize olarak çok çalışması ve tabi İstanbul seçmeni.
Bekleyip göreceğiz…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri