"AK Parti Döneminde İstanbul: Bir Çöküşün Anatomisi" isimli bir kitapçık hazırlayan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, AKP iktidarı döneminde İstanbul'un her açıdan kaybettiğini söyledi. İşte Oran'ın çarpıcı tespitleri:
TEK GÖZ ODA
1980'den bu yana Türkiye'nin toplam nüfusu yüzde 72.5 artarken İstanbul'un nüfusu yüzde 411 arttı. Türkiye genelinde 1 kilometrekareye düşen kişi sayısı 100 iken, İstanbul'da bu sayı tam 2 bin 767 kişi.
PARASI OLMAYANA OKUL YOK
Toplam 16.5 milyon öğrencinin beşte biri İstanbul'da yaşıyor. Okul sayısı, ülkedeki tüm okulların sadece yüzde 3.9'unu oluşturuyor. Türkiye'de okul başına 137, İstanbul'da 625 öğrenci düşüyor. Özel üniversite furyasında İstanbul açık ara önde. 11 devlet üniversitesine karşı 39 vakıf üniversitesi var.
GÖNÜL KÖPRÜLERİ YIKILIYOR
Nüfusun en zengin yüzde 20'lik kesimi il gelirinin yaklaşık yüzde 50'sini alıyor. Nüfusun geri kalan yüzde 80'i de gelirin yüzde 50'sini paylaşıyor
BÜYÜK DERT İŞSİZLİK
Uzun yıllar ülkedeki işsizlerin umut kapısı olan İstanbul, bugün işsizlik sorununun en yoğun yaşandığı illerin başında. 2013 yılında Türkiye ortalamasında yüzde 9.7 olan işsizlik oranı, İstanbul'da yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. Ülke genelinde istihdamın yüzde 18.2'si İstanbul'da gerçekleşiyor ama İstanbul'daki işsizlerin ülkedeki toplam işsizlere oranı çok daha yüksek: Yüzde 21.4.
İSTANBULLU KİRACI
İstanbul'da yaşayanlar toplam harcamalarının yüzde 29.3'ünü konut ve kira için yapıyor. Toplam tüketim harcamaları içinde ikinci sırayı yüzde 16.3'le gıda alıyor. Ulaşım giderlerinin toplam harcamalar içerisindeki payı ise yüzde 16.2. İstanbullu eğlence ve kültüre ancak yüzde 3.3 eğitime yüzde 3, sağlığa yüzde 2.1 gibi çok düşük bir pay ayırabiliyor.
BORÇLA DÖNEN YAŞAM
Ülke genelinde 346.9 milyar liraya ulaşan tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarının yüzde 31oranındaki 108.1 milyarı İstanbul'da oturanlara ait. Toplam sayısı 57 milyonu aşan kredi kartlarının 25 milyonla yarıya yakını İstanbulluların cebinde bulunuyor. AK Parti hükümeti döneminde vatandaşın kredi kartı borcu tam 19 kat arttı.
SUÇ VE CEZA
1994 yılından bu yana İstanbul'da tam bir suç patlaması yaşandı. Resmi rakamlara göre, 1994-2013 döneminde İstanbul'da cezaevine girenlerin sayısı: Hırsızlık suçlarında yüzde 507.4. Dövme, yaralama suçlarında yüzde 473.4. Rüşvet, irtikap, sahtecilik suçlarında yüzde 415.2. Irza geçme ve sarkıntılık suçlarında yüzde 194.5. Cinayet suçlarında yüzde 188.9. Kız kaçırma gibi hürriyeti kısıtlayıcı suçlarda yüzde 142.4 artış gösterdi.
BONZAİNİN BAŞKENTİ
Türkiye'de uyuşturucu madde bağımlılığı dolayısıyla yatarak tedavi görenlerin üçte biri İstanbul'da ikamet ediyor. Türkiye genelinde doğrudan uyuşturucudan ölümlerin yüzde 43.2'si, dolaylı ölümlerin ise yüzde 51'i İstanbul'da yaşanıyor. Önümüzdeki yıllarda çok büyük toplu ölümlere yol açması; böbrek yetmezliği ve kalp rahatsızlıklarında patlama yaratması beklenen Bonzai'yle ilgili vakaların yüzde 89.7'si İstanbul'da yaşanıyor.
"KANAL İSTANBUL'UN İHALESİ YAPILMADI AMA ERDOĞAN FİRMAYLA GÖRÜŞMÜŞ BİLE!.."
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, henüz ihalesi yapılmayan "Kanal İstanbul" projesiyle ilgili "Kanal İstanbul'u yapacak firma yetkilileriyle geçen hafta bir araya geldik" sözleri dikkat çekti. Hürriyet'ten Akif Beki, Kolombiya, Küba ve Meksika'ya yaptığı ziyaret sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan'ın "Kanal İstanbul'u yapacak firma yetkilileriyle geçen hafta bir araya geldik. 'Bir an önce projeye başlamanız lazım.' dedik" yolundaki ifadesini aktardı. Erdoğan'ın sözleri, "Kanal İstanbul kapalı kapılar ardında yandaş firmalara mı veriliyor?" sorusunu akla getirdi. İstanbul Boğazı'na 'paralel boğaz' olarak geliştirilen ve "Çılgın Proje" olarak bilinen Kanal İstanbul projesi, 2011 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. Erdoğan, 2 Kasım 2014'te "Kanal İstanbul sözümüzü de unutmadık, bugünlerde ihale hazırlıkları yapılıyor. İhalesiyle birlikte Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacağız" demişti.
KADİR TOPBAŞ, 'ÇILGIN PROJE'DE ÜET SÖZ SAHİBİ
Kanal İstanbul ve Avrupa Yakası'nda kurulacak 500 bin nüfuslu olması planlanan 'yeni şehrin' inşası için üst ölçekten alt ölçeğe kadar tüm imar planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanacak. İBB Meclisi, Küçükçekmece Gölü ve Avcılar'a kadar uzanan havzanın imar planlarının hazırlanması için protokol yapılmasına, bunun için de İBB Başkanı Kadir Topbaş'a yetki verilmesine karar verdi. Karara göre, Kanal İstanbul ve Avrupa Yakası'nda 'yeni şehrin' kurulacağı 38 bin 500 hektarlık alanın imar planlarının İBB tarafından yürütülmesi için protokol yapılacak. Topbaş'ın yetkilendirildiği protokolle, İstanbul'un anayasası olarak kabul edilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nın ardından 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları hazırlanmaya başlayacak. İBB'nin iştiraklerinden Boğaziçi İnşaat Müşavirlik AŞ (BİMTAŞ) tarafından kurulacak bir ofisle alan belirlenecek. Çevre Bakanlığı bünyesindeki Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü ile BİMTAŞ arasındaki protokol gereği finansman bakanlık tarafından sağlanacak.