7 Haziran’daki genel seçim için kolları sıvayan deneyimli siyasetçi Murat Karayalçın, “İstanbul’da seçimden önce 4 milyon konutun kapısını çalıp, tek tek projelerimizi anlatacağız… İstanbul işsizlik, trafik, kentsel dönüşüm gibi pek çok konuda içler acısı durumda… Bir ülke kötü yönetiliyorsa yönetimde olan gider” diye konuştu.
Deneyimli siyasetçi Murat Karayalçın, 17 Aralık’ta İstanbul CHP İl Başkanlığı görevine getirildi. Bir dönem belediye başkanlığı görevinde bulunduğu Ankara’yı avucunun içi gibi bilen Karayalçın’ın İstanbul’da neler yapabileceği eleştirildi ama o çoktan kolları sıvayıp çalışmalara başladı. Haziran seçimlerinde CHP’yi İstanbul’da birinci parti yapmak için çalışan Karayalçın’ın 40 kişiden oluşan İl Yönetim Kurulu’nda aralarında akademisyen, sanatçı, sosyolog, mühendis gibi meslek gruplarından 12 kadın görev aldı. Kadınların siyasette üstleneceği göreve vurgu yapan Karayalçın, ‘’İstanbul’daki 4 milyon konutta yaşayan 10 milyon seçmene 40 bin kadın üyemizle ulaşacağız’’ dedi. Karayalçın, İstanbul için belirledikleri yol haritasını anlattı.
“AMACIMIZ BİRİNCİ PARTİ OLMAK”
- Ankara’yı avucunun içi gibi bilen biri olarak İstanbul’a gelmeniz eleştirilere neden oldu…
Evet ben Ankara’yı avucumun içi gibi biliyorum ama belediye başkanı da dahil kimsenin İstanbul’u avucunun içi gibi bildiğini zannetmiyorum. İstanbul uzmanlık gerektiren bir kent. Her semtinin, her duvarının, imar planının, her kıvrımının ayrıca üzerinde çalışılması gerekir.
- Gelir gelmez bir çalışma başlattınız mı?
Ben 1980’den bu yana Ankara Batıkent projesiyle 55 bin konutun yapımını öngören bir projeyi yönettim. O tarihten bu yana kent konusunu düşünen biriyim. İstanbul’a da hayatımda ilk kez gelmedim. Türkiye’de herkes biraz İstanbullu, biraz da Ankaralıdır. İstanbul’a turist rehberi olarak değil bir görevle geldim. Gereğini yapabilecek kadar da İstanbul’un sorunlarına nüfuz edebildiğimi düşünüyorum. Amacımız birinci parti olmak. Bunun için de İstanbullularla bir araya gelebileceğimiz bütün mekanlarda derdimizi anlatmamız lazım.
“İSTANBUL’DA 1 MİLYON İŞSİZİMİZ VAR”
- Nasıl anlatacaksınız?
İstanbul’da 4 milyon konutta 10 milyon seçmen var. Bu insanlara ulaşacağız. 7 Haziran’dan önce 4 milyon konutun kapısını çalacağız. İstanbul’da 936 mahalle var. 65 tane meydan var. Bu meydanlarda ve mahallelerde stantlar kurulacak. Canlı billboardlar oluşturulacak. Biz bir iddiayı dile getiriyoruz. Vatandaşlara diyoruz ki; ‘Ey İstanbullular yoksulluğu biz yeneceğiz’. İstanbul’da 500 bin konut yoksulluk içinde…. Kadınıyla genciyle 1 milyona yakın işsiz var. 1999’dan bu yana bu kente depremle ilgili bir şey yapılmadı. Biz depreme hazır şehirler yapmaya talibiz. Üçüncü olarak İstanbul’un topraklarının rant için değil yaşam kalitesi için kullanılmasını istiyoruz.
- Kentsel dönüşümle ilgili planınız nedir?
4 milyon konutun yarısının yenilenmesi gerekiyor. Şu anda başarısız ve tamamlanamamış bir kentsel dönüşüm var. İnsanları ya tehcir ediyorlar ya da piyasaya salıyorlar. Şimdiye kadar 100 binden fazla İstanbullu tehcir edilmiştir. “Sen buradan kalkıp gideceksin. Biz burayı güzelleştireceğiz’’ demeyeceğiz.
- Yoksulluğu nasıl bitireceksiniz?
Ülkenin kötü yönetildiğini görüyoruz. Bir ülke kötü yönetiliyorsa yönetimde olan gider. CHP de bu kötü yönetime karşı projeler geliştirecek. Seçim bildirgemizde en fazla 5 vurucu projeyle halkın karşısında olacağız. Örnekler üzerinden konuşacak olursak; partimiz bir gelir çizgisinin altında hiçbir yurttaşın kalmayacağını taahhüt edebilir. Kent işçiliği projesi geliştirilebilir. Hızlandırılmış istihdam modeli olabilir.
“HELİKOPTER TURU KEYFİ DAVRANIŞ”
- İstanbul’un sorunlarını listelediniz mi?
En acil olarak trafik sorunu var. Bu kent kımıldamıyor. Sorumlusu bizzat hükümettir. Trafik yapılması gereken çalışmaların yapılmaması nedeniyle ortaya çıkan bir sorundur. Dünyanın önde gelen büyük şehirlerinde İstanbul’un 3-4 katı araç var ama oralarda trafik tıkanmıyor. Bunun nedeni planlamadır. Bu kentte 2009 yılında “İstanbul’un anayasası” kabul edilen bir plan kabul edildi. O plan “İstanbul’un kuzeyine dokunmayın” diyordu.
- O plana göre şu an yapımı devam eden üçüncü havalimanı da Silivri’de olacaktı…
Çok doğru. Şimdi sen helikopterle dolaşıp (Erdoğan’ı kast ediyor) ‘O oraya değil buraya olacak’ dersen, bunun adı plan değil keyfi davranıştır. Keyfi davranışın olduğu yerde her şey çıkar. TEM’in iki yanına bıraktığın yeşil alanlara daha sonra konut, AVM yaptırıyorsun. Sonra da trafik tıkandı diyorsun. Özellikle rant artışına dayalı kentsel dönüşüm projeleriyle bu kentin değeri düşürülüyor.
Aşık Mahzuni kadar ünlü danışman yok
- Belediye başkanlığınızda Aşık Mahzuni danışmanınızdı. Şimdi danışmanlarınız arasında popüler isimler var mı?
Sanırım Aşık Mahzuni kadar yok. Ama Emre Saltık kültür-sanat danışmanım. Ünal Çeviköz eski büyükelçimiz. Mehmet Rasgelener eski Hazine Müdürü…
- Sosyal medyada da çalışmalarınız var mı?
İki site hazırladık. Biri, ‘dikkatcek.org’… Burada İstanbulluların gazetecilik yapmalarını istiyoruz. Fotoğraflar çekerek kenttte gördükleri eksiklikleri bildirmelerini istiyoruz. Biz de takipçisi olacağız. İkincisi de ‘istanbul2015.org’. Burada da CHP’nin seçim bildirgesine İstanbulluların katkıda bulunmasını bekliyoruz.
Seçimden sonra ilk hedef kongre
- CHP’de son 6 yılda, 6 il başkanı değişti…
Ben seçimden sonra İstanbul İl Kongresi’ne hazırlanıyorum. Bunu da çok önemsiyorum. Uzun soluklu ve sürekliliği olan bir yönetimin oluşabilmesi için İstanbul İl Kongresi’ne “İstanbul 2019” diye bir plan sunacağım. Müthiş veriler var elimizde… 25 bilim insanının yerel seçimlerde partimiz için hazırladığı çalışmalar çok değerli. Biz bunların tümünden yararlanarak “İstanbul 2019” adını taşıyan bir siyasi iktisadi toplumsal metni kongreye sunacağız. Kongre kabul ettikten sonra 2019’a kadar ilimize gelen bütün yönetimler bu planda değişiklik yaparken kongreye sunacak. Burada 10 milyon seçmen var. Yunanistan’ın toplam seçmen sayısından fazla. Burası özel bir yer. Katma değerin, istihdamın büyük kısmı burada yaratılıyor. Partimizin burada daha özel örgütlenmesi gerekir.