Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile yaptığı koalisyon görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı'nın meşruiyeti ve görev alanı ile ilgili konuların gündeme gelmediğini söyleyerek, "Beni görevlendiren makamın meşruiyetini tartışmam" dedi.
Türkiye'de, 16 yıl sonra ilk defa hükümet kurulması için koalisyon görüşmeleri gerçekleştiriliyor. Yeni hükümetin kurulması yönünde yapılacak koalisyon görüşmeleri kapsamında Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin açıklama yapıyor.
Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:
7 Haziran gecesi yaptığımız balkon konuşmasında milli iradeye saygıyı tartışmayız, çıkan tabloyu doğru okuyacağız, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak için elimizden geleni yapacağız, kimse kriz beklemesin dedik.
"ÇOK DOSTANE VE SICAK BİR ORTAM VARDI"
Bütün partilerimize iletilmek üzere bir usul konusunu tespit ettik. Bugün ilk Kılıçdaroğlu'na görüşlerimizi sunduk daha sonra MHP ve HDP'ye sunulacak. İlk turda güven ortamının sağlanmasını hedefliyoruz. Çıkarlarımızı ülke çıkarlarının önüne geçirmemeliyiz. Aynı usulü yarın sayın Bahçeli'ye ileteceğim. Kılıçdaroğlu ile görüşmemden bahsedersem gerçekten samimi ve dostane ortamda gerçekleşti. Çok sıcak bir ortamda Ramazan'a uygun bir atmosferde görüşlerimizi ilettik.
"NİHAİ GÖRÜŞME DEĞİL, İLK TEMASTIR"
Daha sonra sayın Kılıçdaroğlu ile ekibine onların zikrettiği 14 ilke, bizim belirttiğimiz 9 ilke, hayata geçireceğimiz 10 madde, detaya girmeden görüşlerimizi ilettik. Bir an önce güçlü bir hükümetin görüşmesini arzu ettiğimizi ifade ettik. Aynı şekilde karşılıklı güven esasına vurgu yaptılar. Niyet ve karşılıklı anlayış içinde görüşmelerin devam etmesi kararına vardık. Nihai bir görüşme değil, bu ilk temastır. İkinci tura gideceğiz. Aynı hususu aynı şekilde Bahçeli'ye sunacağım.
SORU-CEVAP
Müzakereye geçmeden önce yapılacak ön görüşmeler yine sizin başkanlığınızda mı yapılacak? Yoksa alt düzeyde heyetler arasında mı yapılacak? Tutanak tutulmasını düşünüyor musunuz?
Ön görüşme diyeyim. Koalisyon kuracağız kararı alınıp görüşmeler değildir bunlar. Biz müzakere, hükümet ortaklığının test edileceği bir ön görüşme süreci başlayacak. Bu arkadaşlarımız tarafından yürütülecek. Bu bilgiler istikametinde ikinci tura… Şunun için planladık. Ben de sayısız diplomatik görüşmelerde bulundum. Ama biz uzlaşı zemini bağlamından, önce karşılıklı güvenin sağlanması, psikolojik bariyerlerin aşılması önemli. Sonra da zemin yoklanması önem taşıyor. Çok çabuk verilecek bir karar, hayal kırıklığına yol açabilir. Ben süreç mantığının bu tür müzakerelerde önem taşıdığı kanaatindeyim. Heyetlerimiz arasında yapılır. Ortak zemin dediğim gibi keşfedilmeye gayret edilir. Bize bilgiler sunulacak. İkinci turda da heyetlerimizin temsilcileri, genel başkanlar değerlendirme yapacağız.
Tutanak her parti kendi tutanağını tutar. Ama bir protokol yazım aşamsına geldiğinde noktasına virgülüne kadar her türlü ele alınır. Ben koalisyon protokollerini bizzat inceledim. En sağlıklı hükümet, ortaklık sürecinin ve protokolün oluışması için elimizden geleni yapacağız.
"CUMHURBAŞKANLIĞI KONUSU KONUŞULMADI"
Siz bosna dönüşünde demiştiniz ki "Cumhurbaşkanı'nın meşruiyetini tartışmaya açmak koalisyon müzakerelerini sabote etmektir" Bu konu açıldı mı?
Hayır, bu konu ele alınmadı. Beni görevlendiren makamın meşruiyetini tartışmam. Dediğim gibi zaten türkiye demokratik kurumları yerleşmiş bir ülkedir. Cumhurbaşkanlığı makamı bir hükümet ortaklığı görüşmelerinin gündemi olacak husus değildir. Bu çerçevede de bu konu açılmadı. Ama anayasa, yapılacak demokratik reformlar vesaire, bunlar da genel ilkeler olarak konuşuldu. Diğer görüşmelerde ele alınacak hususlar, türkiye'deki siyasal ekonomik konular ilkesel olarak ele alındı.
"CHP VE MHP'YE YAKINLIĞIMIZ AYNI"
Bu görüşmelere başlamadan önce CHP ve MHP'ye aynı uzaklıktayım demiştiniz. Hala aynı uzaklıkta mısınız? Sabah saatlerinde, 4+1 olarak duyurmuştu, 5+1 oldu. bunun nedenini öğrenebilir miyiz?
1+4 olarak tespit etmiştik, ancak bu sabah CHP tarafından 1+5 olma arzusu ifade edildi. Biz de 5'e çıkardık. Bunda eleştirilecek bir yönü yoktur. İhtiyaca binaen muhataplarımız 5'e çıkardık. Vakai tespit için söylüyorum. Onlar içinde toplantının pratikliği sebebiyle bu hasıl olmuş olabilir.
Şu anda da aynı tutumumuzu sürdürüyoruz. CHP ve MHP ile uzaklığımız, veya yakınlığımız diyelim, yakınlığımız aynı. Eminim yarın sayın Bahçeli'yle görüşmemizde aynı sıcak ortamda geçecektir. Bu ülkeye hizmet ederken birbirimize duyduğumuz saygı millete de güven verecektir.
Sürecin ilerleyebilmesi anlamında, bu yakınlığın ölçüsü daha netleşir. Ama hükümeti kurduğum güne kadar partilerle mesafeye önem göstereceğim. Çünkü her birisi milletimizden temsil yetkisi almış partilerdir.
BAŞ BAŞA GÖRÜŞME OLMADI
Sayın Kılıçdaroğlu ile başbaşa görüşme gerçekleşti mi?
Gerçekleşmedi. Ama belli aşamada liderlerle baş başa görüşme talebi gelirse, buna da olumsuz bakmam. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra liderlere sunulan görüşlerin değerlendirilmesi gerekebilir.
İkinci tur görüşmeler çerçevesinde bir zamanlama planlamanız var mı? Gün içerisinde önemli bir açıklama geldi KCK'dan ateşkesin bittiği ilan edildi. Siz ne dersiniz?
Takvimlendirme olarak, Ramazan bayramına gelmeden ilk turu bitiririz demiştim. Ön görüşmelerin bir noktaya gelmesi önemli olacak. Birer arkadaşımızı görevlendirdik temasın sürdürülmesi için. O arkadaşlarımız çalışmalarını bize sunacak. Olgunlaştığı zaman ikinci tur görüşmeyi yapacağız.
Bugün bahsettiğiniz açıklama ise hepimizin üzerinde durmamız gereken bir durumdur. Hafta sonu kars'ta bir çok şehrimizde terör ve şiddet saldırıları devam etti. Türkiye 7 haziran seçimlerini olgunlukla tamamlamışken, aynen 2011 seçimlerinden sonra da terör sarmalına sokmak istemişlerdi. Şimdi de varlığı aşikar. Herkes ciddi sınavla karşı karşıyadır. 7 haziran seçimlerine milli iradeden temsil meşruiyeti almak için gelen bütün partiler, bu tür açıklamada ortak tavır sergilemek zorundadırlar. Saldırıların gerekçesi olarak, baraj yapımı yol yapımı ifade ediliyor. Bir kere Türkiye, egemenliği milletten alan hükümetler tarafından yönetilir. Bu hükümetler yol ve baraj çalışması yaparlar. Kimsenin tehdidiyle geri adım atmazlar. Ateşkes tabirini de biz hiçbir zaman kullanmadık. Eğer çözüm süreci bağlamında çatışmasızlıktan bahsediliyorsa, bunun da açıklamasını yaptık. Buna biri darbe vurmuşsa, silahlı grupların türkiye'yi terk etme taahhüdünü yerine getiremeyenler vurdu. Bu zamandan beri biz bekledik. Ama bir taraftan da demokratikleşme çabalarından ödün vermedik. Şimdi de hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Ancak bu şekilde ifadelerle, ülkemizi, meşru hükümeti, meclis'imizi, siyasi iradeyi tehdit eden yaklaşımlara da kesinlikle müsaade etmeyeceğiz
"HERKES CİDDİ BİR SINAVLA KARŞI KARŞIYA"
Bugün bahsettiğiniz açıklama ise hepimizin üzerinde durmamız gereken bir durumdur. Hafta sonu Kars'ta, birçok şehrimizde terör ve şiddet saldırıları devam etti. Türkiye 7 Haziran seçimlerini olgunlukla tamamlamışken, aynen 2011 seçimlerinden sonra da terör sarmalına sokmak istemişlerdi. Şimdi de varlığı aşikar. Herkes ciddi sınavla karşı karşıyadır. 7 Haziran seçimlerine milli iradeden temsil meşruiyeti almak için gelen bütün partiler, bu tür açıklamada ortak tavır sergilemek zorundadırlar. Saldırıların gerekçesi olarak, baraj yapımı, yol yapımı ifade ediliyor. Bir kere Türkiye, egemenliği milletten alan hükümetler tarafından yönetilir. Bu hükümetler yol ve baraj çalışması yaparlar. Kimsenin tehdidiyle geri adım atmazlar. Ateşkes tabirini de biz hiçbir zaman kullanmadık. Eğer çözüm süreci bağlamında çatışmasızlıktan bahsediliyorsa, bunun da açıklamasını yaptık. Buna biri darbe vurmuşsa, silahlı grupların Türkiye'yi terk etme taahhüdünü yerine getiremeyenler vurdu. Bu zamandan beri biz bekledik. Ama bir taraftan da demokratikleşme çabalarından ödün vermedik. Şimdi de hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Ancak bu şekilde ifadelerle, ülkemizi, meşru hükümeti, Meclis'imizi, siyasi iradeyi tehdit eden yaklaşımlara da kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.
"HİÇ BİR ŞEKİLDE TERÖRE ŞİDDETE İZİN VERİLMEYECEKTİR"
Görüştüğümde HDP'ye de ifade edeceğim. Artık herkesin şiddetle demokrasi arasında seçim yapma aşamasına gelmiştir ve uluslararası alanlarda da demokrasinin yanında olan herkes, Türkiye'nin takınacağı tavra destek vermek durumundadır. Biz bu tür tehdit ve şantajlar karşısında atılması gerken adımlardan hiçbir şekilde, bir adım dahi geri durmayacağımız gibi, kamu düzenin tesisi için her türlü tedbiri alırız. İlgili birimimizi toplantıya çağırdım, gerekli talimatlar yapılmıştır. Hiçbir şekilde teröre şiddete izin verilmeyecektir.
Ben bu basın toplantısını Kılıçdaroğlu'na gitmeden yapmayı düşündüm. Ama sizi iki kez son dakika son dakika ifadelerinden kurtarmak için bir basın toplantısında karar verdik. Çok teşekkür ediyorum, hayırlısı olur inşallah.