Kılıçdaroğlu’nun aday sınavı

Örgütün istekleriyle kamuoyu beklentileri ve gelenekle değişim kıskacı arasında sıkıştı

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk seçim sınavına gireceği aday listelerini belirlerken örgütün istekleri ile kamuoyunun beklentileri ve gelenekle değişim kıskacı arasında sıkıştı. CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) bu sabah milletvekili aday listeleri üzerinde son görüşmeleri yaptıktan sonra akşam üzeri toplanacak parti meclisinde (PM) oylamalar yapılarak listeler kesinleştirilecek.

CHPde listeler için geriye sayım başlarken, dün genel merkeze ziyaretçi alınmadı. Aday listeleriyle ilgili beklentiler, kulisler ve tartışmalı konular ana başlıklarıyla şöyle:

Gidenler, kalanlar: CHPnin 101 milletvekilinden 7si dışında tamamı adaylık için başvuruda bulundu. Bunlardan bir bölümü de önseçimde elendi. MYKdeki milletvekilleri Bihlun Tamaylıgil, Engin Altay, Faik Öztrak ve Emrehan Halıcının yenidan aday gösterilmelerine kesin gözüyle bakılıyor. Eski genel başkan Deniz Baykal, eski genel sekreter Önder Sav ile grup başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ile Muharrem İnce, milletvekilleri Hakkı Süha Okay, Güldal Mumcu, Kemal Anadol, Oğuz Oyan, Mehmet Ali Susam, Haluk Koç, Ali İhsan Köktürk, Atilla Kart, Kamer Genç, Ensar Öğüt ve DSP kökenli Hüseyin Pazarcı, Tayfun İçli, Harun Öztürk gibi isimlerin listelerde yer alacağı belirtiliyor. Önseçimden başarıyla çıkan Sivas milletvekili Malik Ecder Özdemir ile Kırklareli milletvekili Turgut Dibek listede yeri garanti olan isimler arasında yer alıyor. Yeniden aday gösterilecek milletvekili sayısının 25-30 dolayında olması bekleniyor.

PMden adaylar: 80 kişilik PMden büyük bölümü aday adayı oldu. 18 kişilik MYKnin tamamının listelerde seçilecek yerlerde yer alması beklenirken, 50 dolayında PM üyesinin de listelerde yer bulabileceği kaydedildi.

Sav 1 numara mı?: Önder Sav bugüne dek hep Ankara 1. bölge 1. sıra adayıoldu.   liste başı olabileceği konuşuluyor. 
Ergenekon sanıkları: Gazeteci Mustafa Balbayın İzmirden a day gösterilmesi bekleniyor. Ancak, merkez sağ kökenli Mehmet Haberal, Sinan Aygün ve Mustafa Özbekin adaylıkları garanti görünmüyor. Haberal ile Aygüne söz verildiğiancak bugün MYKde ve daha sonra PMde yapılacak oylamalarda sürprizler yaşanabileceği kaydediliyor.

Kadınlar ve yeni isimler: Önseçimde başarılı olan kadın adayların alt sıralara itilmemesi için bazı illerde kontenjan kullanılmayabileceği bildirildi. Binnaz Toprak, Sena Kaleli, Seyhan Erdoğdu, Didem Engin, Gülseren Onanç, Aylin Nazlıaka, Sema Kendirci, Zühal Samlı, Sabahat Akkiraz, Aylin Kotil ve Melda Onur gibi bazı kadınların listelerde yer alması bekleniyor. CHP listelerine girecek yeni isimler olarak Sencer Ayata, Süheyl Batum, Osman Korutürk, Rıza Türmen, Faruk Loğoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Muhammed Çakmak, Enver Aysever, Bülent Kuşoğlu, Turan İçli, İhsan Özkes adları öne çıkıyor.

Sağdan isimler: CHP listelerinde merkez sağdan da bazı isimler yer alacak. Eskişehirde DP kökenli Orhan Kesikoğlunun adı geçiyor. Elazığda DYPli Ali Rıza Septioğlunun oğlu Feyzi Septioğlu adaylık bekliyor. Eski Refah Partisi milletvekili Abdülillah Fıratın Erzurumdan aday olması bekleniyor. Aksaray ve Karabükteki önseçimde eski DYP milletvekilleri Mahmut Öztürk ve Mustafa Eren liste başı oldu.

Eski genel başkanlar: Deniz Baykal Antalyada liste başı olurken, eski genel başkanlardan Hikmet Çetinin adı da İstanbul ya da Ankara için geçiyor. Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Ankaradan adaylık bekliyor. Karayalçının Rizeden adaylık önerilerini Evim olmayan yerden aday olmam doğru olmazdiye geri çevirdiği öğrenildi.

‘Sızma olmasın’

Bu arada CHP lideri Kılıçdaroğlunun PM toplantısı sırasında dışarıya aday isim sızmaması için kesin talimat verdiği belirtildi. CHP Genel Merkez binasına yerleştirilen sinyal kırıcının da (jammer) çalıştırılacağı ve toplantı boyunca dışarıya aday isim sızmasının da önleneceği kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri