AKP, MHP’nin bildirdiği görüşler doğrultusunda hazırladığı ‘revizyonlu metni’ önceki gün MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’a iletti.Teknik çalışma yapan MHP heyeti, raporlaştırarak gece saatlerinde Devlet Bahçeli’ye iletti. Görüşmelerde şu noktalar öne çıktı:
PARTİ ÜYELİĞİ YETER
AKP ile MHP arasında henüz tam mutabakat yok. Ancak uzlaşmazlık noktaları madde değil, fıkralar düzeyinde.
Görüş ayrılıklarının başında, Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişkisi kurulurken, genel başkan olup olmayacağı konusu var. AKP, cumhurbaşkanına aynı zamanda genel başkanlık yolunun açılmasını isterken, MHP ‘parti üyeliği’ ile yetinilmesini savunuyor.
MHP, Yüce Divan’a sevkin cumhurbaşkanlığı görevini sonlandırmasından yana. AK Parti ise Yüce Divan’da aklanıp gelirse mağdur duruma düşeceğini savunuyor. Cumhurbaşkanının KHK çıkarma yetkisi de tartışmalı bir konu. MHP, cumhurbaşkanının KHK çıkarma yetkisinin Meclis’i işlevsiz hale getireceğine inanıyor.
Cumhurbaşkanının Meclis’i feshetmesi halinde kendisinin de görevinin sonlanması konusunda pürüzler var.
BAKANLAR KURULU’NU ONAMA PÜRÜZÜ
Pürüzlü maddeler arasında cumhurbaşkanınca atanan Bakanlar Kurulu’nun onaylanması konusu da yer alıyor. AKP cumhurbaşkanının atanmasının yeterli olduğunu savunurken, MHP, Bakanlar Kurulu’nun Meclis tarafından onaylanmasını istiyor. Meclis’in kendini feshettiğinde ikinci döneminde bulunan Cumhurbaşkanı’nın 3. kez aday olmasının önünün açılıp açılmayacağı konusu da tartışma konusu. MHP metindeki, “Cumhurbaşkanı’nın ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir” hükmüne itiraz ediyor.
LİDERLERİN KARARINA KALDI
AKP Genel Başkanı Binali Yıldırım ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin bu hafta içinde bir araya gelmesi bekleniyor. İki liderin pürüzleri aşması halinde teknik kurmaylar son kez buluşup bu siyasi kararları teklif metnine uyarlayacak.
MHP yetkilileri, yaklaşımlarının Aristo düz mantığıyla değil, kuantum metodu şeklinde olduğunu aktardılar. 12 başlıkla ilgili uzlaşılamayan alanın bir veya iki madde şeklinde değerlendirilemeyeceğini vurgulayan yetkililer, “Bu, nereden baktığınızla alakalı. Bunlar iç içe maddeler. Kırmızı çizgiler kabul edildi edilmedi, yüzde kaçı çözüldü, doğru yaklaşım değil. Ya bu doğru ya bu doğru yerine; hem bu doğru hem bu doğru, ama bunlar içinde daha doğru olan hangisi, ona baktık” dediler.